Baby, peuter en kleuter elektra veiligheid
Kinderen kruipen door het huis, ze zijn de wereld aan het verkennen. Kinderen zitten overal met hun vingers aan. In hun ontdekkingstocht komen ze mogelijk ook in contact met elektra. Ze zien niet het gevaar van elektriciteit. Denk hierbij aan stopcontacten, stekkers, stroomdraden, haspel, lampen en diverse andere elektra apparaten. Daarom is het verstandig om zoveel mogelijk kindveiliger voorzorgsmaatregelen te treffen dat deze ontdekkingstocht niet gaat eindigen in het ziekenhuis of erger. Veel ongelukken met kinderen gebeuren in en rondom de woning. Enkele van deze ongelukken, zoals elektrocutie, elektrisering en brand kunnen volgens ons eenvoudig voorkomen worden.
Term kindveilig bij elektra
Wij als www.elektra-info.nl gebruiken de term kindveilig bewust niet. Volgens ons is geen enkele methode kindveilig. Je kan volgens ons niet 100% uitsluiten dat er wat kan gebeuren, hoe klein de kans ook is. Je kan wel het gevaar of ongelukken proberen te voorkomen, vandaar dat altijd verstandig is om kind-veiligheidsmaatregelen te treffen. Er zit volgens ons een verschil tussen kindveilig en kindveiliger.
Hierbij enkele praktische tips hoe een woning op onderdeel elektra veiliger gemaakt kan worden.
Natuurlijk zijn er veel meer onderdelen om een woning kindveilig te maken, maar wij van www.elektra-info.nl behandelen in dit hoofdstuk alleen het onderdeel elektra. Wij geven ook voorbeeld met de mogelijkheden.
Mogelijkheden voor het beveiligen van stopcontacten of wandcontactdozen
1. Bedrading stopcontact afdoppen (dus stopcontact tijdelijk afsluiten);
2. Kind veiliger stopcontacten of wandcontactdozen;
3. Stopcontact sleutelplug;
4. Stopcontact beveiliger draaischijf;
5. Stopcontact pluggen.
Hieronder staat een beknopte uitleg per methode
1. Bedrading stopcontact afdoppen
Stopcontact tijdelijk afdoppen, dus de aanwezige elektra draden achter uit het stopcontact halen en de installatie draden af te doppen en het stopcontact weer terug te zetten. U dient het stopcontact wel uit de inbouwdoos te halen en de installatie draden uit het stopcontact te halen en de elektra draden af te doppen. (let op veiligheid, zie onze pagina over elektra veiligheid) U kunt hierdoor het betreffende stopcontact niet gebruiken. Als uw kind wat ouder is kunt u het stopcontact weer aansluiten. Dit geeft zekerheid. Deze optie is vooral bij stopcontacten op 0,20 tot 0,30 m hoogte t.o.v. vloer. (kruiphoogte)
2. Kind veiliger wandcontactdozen of WCD
Dit is wel een wat kostbare, maar wel een ideale manier van beveiliging. Bij deze kindveiliger wandcontactdoos worden de openingen afgedekt door pennen die alleen maar wijken als op beide openingen tegelijk druk wordt uitgeoefend, iets dat voor kinderen nagenoeg onmogelijk is. Koop een kindveiliger wandcontactdoos met KEMA-keur (of de Duitse variant: VDE-keur) Je heb dus in principe altijd kindveiliger stopcontacten. Het nadeel is dat de stopcontacten als model en frame meestal niet passen bij rest van de in huis aanwezige elektra schakelaars. Kindveiliger wandcontactdozen zijn er in diverse modellen en kleuren te verkrijgen.
3. Stopcontactafsluiter of sleutelplug
Dit zijn vaste deksels die op een stopcontact kunnen worden geplaatst. Wanneer je deze op een stopcontact plaatst, zie je niet meer dat er een stopcontact achter zit. Je kan stopcontact in principe niet gebruiken. De sleutelplug kan je alleen met de bijgeleverde sleutel verwijderen. Deze pluggen zijn geschikt voor randgeaarde stopcontacten, bij normale stopcontacten is het risico dat kinderen hem er zelf uit kunnen pulken. De pluggen zijn verkrijgbaar in de kleuren gebroken wit en ivoor.
4. Stopcontact-beveiliger draaischijf
Deze worden in het stopcontact vast geplakt en geklemd. Het is een afscherming van de 2 stopcontact openingen. Het afdekplaatje (draai schijfje) heeft een veermechanisme dat het draai schijfje meteen voor de openingen draait. Doel is dat het voor een kind moeilijker gemaakt gaat worden om met een pen of voorwerp in de stopcontact gaatje te prikken. De plaatjes hoeven dus niet verwijderd te worden, als je het stopcontact gebruikt.
Werking bij stekker aanbrengen: Je moet de tanden van de stekker in de uitgespaarde gaatjes stoppen, de stekker een slag draaien en je voelt dat de tanden in het stopcontact floepen. Werking bij stekker verwijderen: eenvoudig de stekker uit het stopcontact trekken. het afdekplaatje (draai schijfje) draait meteen voor de openingen als de stekker uit de contactdoos wordt getrokken.
Plak het afdekplaatje goed in het stopcontact vast, zodat het er niet uit kan vallen. Meestal zit er een dubbelzijdige plakker aan afsluit plaat. In enkele gevallen plak het plakkertje niet goed en valt het plaatje uit het stopcontact, dan is het doel weg. Er zijn afsluit plaatjes voor geaarde en niet geaarde stopcontacten. Nadeel: het afdekplaatje belemmert soms een goed contact tussen de stekker en het stopcontact, de stekker zit hierdoor minder ver in het stopcontact. Tevens zijn afsluitplaatjes niet geschikt voor stopcontacten waarop zware apparaten, boven de 1000 Watt (bijv. wasdroger of wasmachine) worden gebruikt. Bij zware belasting kan het stopcontact en daardoor het plaatje heet worden en eventueel smelten. De draai schijfjes zijn verkrijgbaar in transparant en wit en in verpakkingen van 1, 5, 12 en 20 stuks.
5. Losse stopcontact pluggen
Losse pluggen worden in het stopcontact geplaatst. De pluggen kunnen met de nagel eruit gehaald worden of met behulp van de bijgeleverde zuignap of ‘sleuteltje’. U moet dus telkens na gebruik van het stopcontact de plug er weer in stoppen. De kans dat u dit een keer vergeet is niet denkbeeldig. Daarom is deze manier van beveiliging met name geschikt voor stopcontacten die niet vaak gebruikt worden. Daarom is deze manier van beveiligen vooral geschikt voor stopcontacten die je niet vaak gebruikt. Sommige type lossen pluggen zijn bovendien gemakkelijk door kinderen te verwijderen.
Beveilig alle stopcontacten tegen elektrocutie baby, peuter of kleuter
Tegenwoordig zitten stopcontacten of wandcontact dozen vaak laag bij de grond. Dit is visueel mooi, op ooghoogte geen stopcontact. Een stopcontact laag bij de grond is wel een gevaar voor kruipende kinderen. Beveilig alle stopcontacten waar een kind bij kan komen. En dan alle stopcontacten van alle ruimtes waar een kind verblijft, speelt en wel eens komt. Dus ook bij oppas, opa en oma en de schuur. Kans op elektrocutie is lager als de stopcontact gaatjes goed zijn afgeschermd. Een kind kan dan niet met zijn of haar vingers in en er ook geen dingen instoppen. Dit voorbeeld is onder normale omstandigheden, bij verkeerde montage of toezicht / controle kan er ook van alles mis gaan.
Enkele algemene elektra veiligheid tips en weetjes.
Om huis of woning veiliger te maken voor kinderen.
– zorg dat je meterkast is voorzien van een werkende aardlekschakelaar en controleer deze regelmatig;
– Stekkers, stopcontacten en snoeren zijn geen speelgoed, dus laat een kind hier niet mee spelen;
– Wijs kinderen op het gevaar van elektriciteit;
– Peuters hebben scherpe tanden ze kunnen elektrische kabels doorbijten. (dus kabels buiten het bereik van je peuter houden);
– Een natte peuter, die een elektrisch apparaat pakt kan een elektrische schok krijgen?
– Soms laat de dubbelzijde tape los van veilige afdek dopjes in de stopcontacten. Hierdoor kan je het afdekdopje makkelijk verwijderen, controleer regelmatig of alle dopjes nog goed stevig aangebracht zijn.
– Zet elektrische apparaten buiten grijpbereik van je kind. Vergeet daarbij niet ook op de snoeren te letten. Die zijn erg aantrekkelijk om aan te trekken! (denk aan de waterkoker);
– controleer regelmatig je kabels en bedrading : nergens iets kapot?;
– Een (gloei)lamp kan erg heet worden. Risico: handjes branden / elektriciteit, of breken bij vallen (glas). Ons advies is: geen lampen op de grond zetten.
-Elektriciteit en de badkamer, plaats geen losse elektra apparaten bij het (kinder) bad. B.v. geen mobiele telefoon of losse andere apparaten opladen in de badkamer, het object kan nat worden en onder stroom komen te staan, of in het bad vallen, mat alle gevolgen. Water en elektriciteit gaat niet samen. Voorkom elektrocutie.
Geachte heer/mevrouw,
We hebben onze stopcontacten voor ons kleinkind beveiligd met een plaatje, maar hoe zit het met de aansluitingen van de coaxkabels. We hebben er een paar extra in huis waar niets in zit. Zijn daar afsluiters voor of staat daar geen stroom op?
Bvd voor uw antwoord
coax staat een zeer geringe spanning op, als je het vastpakt tintelt het iets vergelijk het met schrikdraad. er zijn geen afsluiters hiervoor te koop.
Bedankt voor deze tips, erg handig en noodzakelijk als je een kind hebt. Ik heb haspels, stopcontacten en andere bedrading netjes weggewerkt, toch kom je soms weer iets tegen in huis wat beter en veiliger kan. Mijn tip is om alert te blijven en op ooghoogte van je kind te kijken wat er beter kan!