Elektra grond kabelverbinding grondmof gietmof of grondmof waterdicht

Gietmof of grondmof aanbrengen

Kabelverbinding grondmof gietmof kabelmof of aftakmof waterdicht

grond kabelverbinding grondmof
Grond kabelverbinding grondmof

Als u grondkabels (dus in de grond) gaat verlengen of u wenst op een aanwezige grondkabel extra aftakkingen, dan gebruikt u een waterdichte kabelverbinding  grondmof gietmof of aftakmof (extra aftakkingen maken heet ook wel splitsen).

Een gietmof of grondmof gebruikt u bij waterdichte elektra grond kabel verbinding in de grond. In de gietmof worden de afzonderlijke VD elektrakabels met elkaar verbonden, vaak door middel van een kroonsteen. Hierna wordt de gietmof gevuld met een kunsthars. Door gebruik van kunsthars ontstaat er een waterdichte verbinding. Een gietmof kan dus in het water liggen. Er ontstaat dan geen kortsluiting. Dit is het geval als de gietmof op een correcte wijze is aangebracht. Verwar een gietmof niet met een kabeldoos. Beide verbinden stroomkabels maar de toepassing is anders. Een kabeldoos is om buitenkabels bovengronds met elkaar te verbinden. In dit geval gebruikt u een kabeldoos (zonder toepassing van hars of gel). In de kabeldoos worden de buitenkabels met elkaar verbonden.

De kabeldoos zijn meestal voorzien van een IP-beschermingscode IP65, wat inhoudt dat de kabeldoos waterwerend is en niet waterdicht. Tegenwoordig zijn de kabeldozen voorzien van zelf dichtend rubberen ring of membraan doorvoering die de beschermingsgraad IP65 garanderen en hoeft u geen gebruik te maken van wartels. Een kabeldoos (zonder hars) is niet 100% waterdicht.

Conclusie: een gietmof of een grondmof gebruikt u voor elektra-grondkabelverbindingen in de grond, een kabeldoos boven de grond. Een gietmof is eenmalig te gebruiken en een kabeldoos kunt u vaker gebruiken. Gebruik een kabeldoos (zonder hars) niet in de grond, de kans op kortsluiting is erg groot. In een kabeldoos zit geen kunsthars. Kunsthars zorgt er voor dat bij de elektra verbinding geen water kan komen.

Soorten kabelverbindingen grondmoffen, aftakmoffen of kabeldozen

• Verbindingsmof : dit is om één grondkabel te verlengen.
• Verbindingsmof y model: dit is om een één grondkabel te splitsen, dus van één kabel, twee kabels maken 135 graden hoek.
• Verbindingsmof T model: dit is om een één grondkabel te splitsen, dus van één kabel, twee kabels maken 90 graden hoek.
• Aftakmof of kabeldoos: dit is voor het verbinden of verlengen van meerdere (grond) kabels.

Aanbrengen waterdichte kabelverbinding grondmof of gietmof: stap voor stap bij een laagspanningskabel

1. Grondmof alleen toepassen van grondkabels achter uw eigen stroommeter. Verzeker en controleer of de betreffende grondkabel van uzelf is. Als een grondkabel in uw tuin ligt betekent dit niet altijd dat deze kabel van u is. Er liggen weleens grondkabels van netwerkbeheerder of anderen in uw grond. Blijf er dan vanaf, bij de kleinste twijfel schakel dan een specialistische elektra-aannemer of installateur in.

2. Gebruik de juiste gietmof en grootte voor de betreffende grondkabel. Wij hebben het over een laagspanningskabel!

3. Lees eerst onze basis-informatie over Elektra-veiligheid !

4. Zorg voor de juiste elektra-gereedschappen en onderdelen voordat u begint.

5. Zorg ervoor dat de stroom uitgeschakeld is, dus de hele groep. (Schakel bij twijfel de gehele groepenkast uit.)

6. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste bevestiging.

7. Graaf het gat goed uit, zorg voor voldoende zicht en ruimte rondom de nieuwe verbinding, alleen dan kunt u netjes en nauwkeurig werken.

8. Werk bij voorkeur onder droge omstandigheden. (Wacht tot het droog is, of gebruik een grote paraplu of partytent.)

9. Weet u zeker dat de stroom eraf is? Snij dan voorzichtig de grondkabel door.

10. Snij voorzichtig alle elektra-draden vrij. Let op! Snij niet teveel weg, gebruik de grondmof als mal.

11. Verbind alle afzonderlijke kabels (kroonsteen of lasklemmen, aanwezig in laspakket).

12. Zorg ervoor dat het koper van de elektra draden elkaar niet kunnen raken.

13. Maak de mofmal dicht.

14. Wanneer alle grondkabels aangebracht en aangesloten zijn, controleer de werking. (Stroom op de grondkabel zetten en kijken of de verbinding goed is, controleer of er stroom door de kabel komt.)

15. Een gietmof moet in één keer goed aangebracht worden.

16. Stroom weer uitschakelen, betreffende groep weer uit zetten.

17. Handschoenen aan, hars goed kneden of even warm maken, b.v. het harszakje even in een bakje warm water leggen, hars moet goed vloeibaar zijn.

18. Giet voorzichtig de bijgeleverde pasta of kunsthars in de grondmof.

19. Holle ruimte en lucht moet door de pasta of hars weggedrukt worden. Even tikken tegen de mal.

20. Afsluitdopje aanbrengen.

21. Voor het dichtgooien van het gat, even de lasdoos inmeten en/of een foto maken, dan kunt u altijd de las terug vinden.

Indien u de klus toch niet zelf kundig en veilig kunt uitvoeren, schakel dan een elektra-aannemer of installateur in.

Voor advies waar op te letten bij het inschakelen van een elektra-aannemer of installateur klik dan hier!

Bij twijfel over symbolen die worden weergegeven op het schema dat bij de lamp komt, kijk bijvoorbeeld even verder op deze website bij symbolen.

Voor uitleg over de draadkleuren kun je ook bij elektra-info terecht, en dan bij de pagina bedrading.

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *