Advies over grondkabel YMVK-as of XMVK

grondkabel gietlas of verbinding mof verbinding

Wat is een grondkabel YMVK of buitenkabel 

Buitenkabel YMVK zonder wapening

Een grondkabel of buitenkabel zijn beide speciaal ontworpen voor transport van elektriciteit of stroom buitenshuis.  Beide kabels zijn fabrieksmatig samengestelde kabels, bestaande uit meerdere kernen van elektrisch geleidend aders (in verschillende kleuren) waarbij iedere ader afzonderlijk elektrisch is geïsoleerd en alle afzonderlijke aders als geheel met een niet waterdoorlatende kunststof isolerende mantel is omgeven. Het belangrijkste grootste  verschil tussen grondkabel en een buitenkabel is dat een buitenkabel niet voorzien is van een aardscherm en een grondkabel wel.

Voor buitenkabels of grondkabel die vaak met water in contact komen is deze fabrieksmatige isolerende mantel mantel erg noodzakelijk en belangrijk. Water en elektriciteit gaat nu eenmaal niet samen.

Voor uitleg functie van de verschillende kleuren aders (installatiedraad) zie onze andere kennispagina installatiedraad en bedrading klik hier. 

Grondkabel hebben een aardscherm wapening

Grondkabels die geschikt zijn voor aanleg in de grond zijn voorzien van een aardscherm. Deze grondkabels bevatten direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel. Behalve voor bescherming dient het aardscherm tevens als aardleiding. De as in de naam YMVK-as of XMvK-as betekent aardscherm.

grondkabel
verschil buitenkabel en grondkabel (geen aartscherm)

Tussen de stalen omvlechting zit een litze draad, dat is de aarde. Een aardscherm is tevens de aardedraad. Staaldraadomvlechting of een loodmantel is tevens een beveiliging tegen mechanische belasting als bijvoorbeeld een schep de kabel zou raken. (bescherming koperen adres en voorkomen elektrocutie) Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, moet een grondkabel minimaal 50 cm diep in de grond liggen.

Verschil tussen buitenkabel XMVK en grondkabel YMVK-as 

Bovengrondse buitenkabel noemt men materiaal technisch XMVK en grondkabel noemt men materiaal technisch YMVK-as of XMVK-as. De as in de naam XMVK-as  = AardScherm (as)

Verschil tussen YMVK of XMVK is de isolatiedikte en de kwaliteit van de buitenmantel. De isolatiedikte is bij de XMVK altijd 0,6 mm en bij de YMVK kabel minstens 0,7 mm. Tevens is de YMVK kabel een moeilijk brandbare kabel. Deze kabel wordt ook veelal aangeduid als YMVK mb. Hierbij staat ‘mb’ voor moeilijk brandbaar.  In principe wordt de XMVK gebruikt voor lichte installaties.

Een buitenkabel en een grondkabel zien er van buiten (vaak) hetzelfde eruit. Het zijn beide een samengestelde (stroom of elektriciteit) kabel met een weerbestendige mantel. Met samengesteld bedoelen we een kabel met 2 t/m 5 aders (dit is afhankelijk van toepassing) met een niet-waterdoorlatend brandvertragende PVC buitenmantel.  Deze is vaak grijs van kleur.  Het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting. (Als voorbeeld: het doorsteken van de kabel met een schep of anders.) Een grondkabel is altijd voorzien van deze extra veiligheid. Behalve voor bescherming dient het aardscherm tevens als aardleiding.

Waar bestaat een grondkabel uit, opbouw en termen

1. Koperen geleider of ader   (eventueel bestaande uit litze, een litzedraad is een bundel dunne koperen draadjes die ongeïsoleerd tegen elkaar liggen,  dit als tegenhanger van draad met massieve kern. Het voordeel van litzedraad  is dat de draad een hogere soepelheid heeft dan draad met een vaste kern, de draad breekt minder snel en de litzedraad door het skineffect relatief meer stroom kan verwerken bij hogere frequenties, omdat er veel meer draadoppervlak is)

Buitenkabel YMVK

2. XLPE isolatie per ader, kleuren op basis van *HD 308

3. Extra kerndekking

4. PVC binnenmantel

5. Gegalvaniseerde gevlochten staaldraden. Harnas met een flexibele vertinde koperen aardleiding.

6. Brandvertragend PVC buitenmantel kleur grijs

HD 308 kleur van de ader-isolatie (elektriciteit kabel)
HD 308 kleur van de ader-isolatie (elektriciteit kabel)

*HD 308 is de kleur van de ader-isolatie. Het geeft aan welke functie de betreffende ader heeft. Hiervoor bestaan het Europees Harmonisatie Document (HD) HD308 gestandaardiseerde kleuren voor elektra draden (HD 308 S2:2001).

Keuze grondkabel voor toepassing in tuin

De volgende technische eigenschappen zijn belangrijk voor de beslissing welke grondkabel toe te passen.

De doorsnede van de geleider of aders bepaalt de maximaal toelaatbare stroomsterkte.

De isolatiewaarde van de mantel bepaalt de maximaal toelaatbare elektrische spanning.

Hoeveelheid aders bepaalt de toepassing, aantal fasen.

Zoek u informatie over het aanbrengen van een grondmof of gietmof voor een grondkabel verbinding? Klik dan op de link

Gietmof of grondmof aanbrengen
Gietmof of grondmof aanbrengen

Type grondkabels voor toepassing in tuin

Uitleg betekenis: als voorbeeld: YMVK-AS 2 X 2,5 mm²

YMVK-AS is dus een grondkabel. ‘AS’ staat voor AardScherm. Dus een waterdichte samengestelde elektrakabel met een geaarde wapening. Staat de AS er niet bij dan heeft de kabel geen geaarde wapening en is dus niet geschikt voor de toepassing als grondkabel.

2 x 2,5 mm² = 2 aders met een diameter van 2,5 mm. Een grondkabel van 2 x 2,5 mm² beschikt dus eigenlijk over 3 draden, namelijk 2 geïsoleerde draden (aders) die door de kern van de kabel lopen en 1 aardedraad die door het aardscherm loopt.
Staat er 3 x 4 mm² dan betekend dit 3 aders met een diameter van 4 mm. Een grondkabel van 3 x 4 mm² beschikt dus eigenlijk over 4 draden, namelijk 3 geïsoleerde draden (aders) die door de kern van de kabel lopen en 1 aardedraad die door het aardscherm loopt. De diameter van de adres is belangrijk voor de toepassing. (zie tekst onder) Met dit als voorbeeld is de rest wel logisch.

YMVK-as 2-aderig

type 2 X 2,5 mm² YMvK-AS

type 2 X 4 mm² YMvK-AS

type 2 X 6 mm² YMvK-AS

type 2 X 10 mm² YMvK-AS

YMVK-as 3-aderig   (zelfde diameters optie als 2-aderig)

type 3 X 2,5 mm² YMVK-AS t/m  type 3 X 10 mm² YMVK-AS

YMVK-as 4-aderig  (zelfde diameters optie als 2-aderig)

type 4 X 2,5 mm² YMVK-AS t/m  type 3 X 10 mm² YMVK-AS

YMVK-as 5-aderig  (zelfde diameters optie als 2-aderig)

type 5 X 2,5 mm² YMVK-AS t/m  type 3 X 10 mm² YMVK-AS

Welk type grondkabel is geschikt voor uw tuin

In principe is elke situatie anders. Belangrijk voor vaststelling juiste type grondkabel is:
• Benodigde stroomsterkte in Ampère, de stroomsterkte wordt bepaald door het opgenomen vermogen van uw apparaten
• Verbruik van betreffende stroompunt (stopcontact) in Kwh. (Het elektriciteitsverbruik drukken we uit in kilowattuur (kWh)
• 230 of 400 volt.
• Afgezekerd vermogen en type zekering (kortsluitlengte)
• Lengte van stroompunt, i.v.m. spanningsverlies (afstand groepenkast tot betreffende stroompunt of stopcontact, lengte benodigde grondkabel)
• Piekspanning (welke elektra apparaten sluit u er op aan).
• Kwaliteit & type kabel

Grondkabel dikte en capaciteit  berekening

Wij als www.elektra-info.nl doen daar geen uitspraken over. Wij voeren geen grondkabel-berekeningen uit.

Hieronder een aantal handige links. (www.elektra-info.nl is niet verantwoordelijk voor toepassen van deze gegevens)

Welke grondkabel te gebruiken op basis van afstand en vermogen kan je deze  berekening gebruiken:   zelf uitvoeren kabel berekening

Voor de goede orde wij krijgen niet betaald voor deze links, maar geven u alleen gratis informatie / mogelijke oplossing en dus aan u de keuze.

Diepte grondkabel

Hoe diep moet een grondkabel in de grond aangebracht worden volgens NEN 1010:

Graaf de geul waarin de grondkabel komt minimaal 60 cm diep. Dit is overeenkomstig de veiligheidsrichtlijnen van de NEN1010, waarin de veiligheidsnormen voor de elektrotechnische installatiebranche in Nederland zijn vastgesteld.

Waarschuwingslint grondkabel elektriciteitskabel

Grondkabel kleuren lint
Grondkabel of kabelsleuf kleuren lint

Het aanbrengen van een waarschuwingslint (kabellint, tekst elektriciteit: kleur rood)  10 – 30 cm boven de grondkabel is  verstandig.   Dan kunnen grondwerkers zien dat er  een elektriciteit kabel ligt.

kleuren lint voor kabelsleuf

 

 

 

 

 

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

18 gedachten aan “Advies over grondkabel YMVK-as of XMVK”

 1. Geachte elektra-info.nl
  Graag advies: Ik zoek de ligging van een elektra/stroom grondkabel in mijn achtertuin die naar een veranda & tuinhuisje loopt. Er zit in deze grondkabel een lek of storing. (de elektra groep sprint er uit) Het komt niet door overbelasting. (dit kunnen we uitsluiten) Ik weet niet waar deze leiding loopt. Hoe kan ik deze leiding traceren?

  1. Hi Johan,

   Meestal ligt de YMVKas kabel op ca. 60cm onder de grond. Je kan de grondkabel d.m.v. een metaaldetector opzoeken.

   Succes!

  2. neem een schop of spa zoek begin of het einde waar de kabel grond in gaat en volg hem of sluit de kabel af en leg een nieuwe aan. Kabel zoeker kost hoop en je moet weten waar je mee bezig ben… de zoeker pakt meerde kabels op zo als kpn coax of koperen waterleiding of andere elektra kabels komt doordat alles geaard is.

 2. Hallo Johan,
  Er zijn speciale kabeldetectoren die je hier voor in kunt zetten.
  Ze zijn redelijk aan de prijs, vanaf € 59,- per dag o.a. bij Boels.

  Met vriendelijke groet,

  Frank

 3. Ik wil buiten een lantaarnpaal en een contactdoos installeren. De lantaarnpaal via een tijdklok. Kan ik met een XMVK-AS 4×2,5 mm² kabel 2 x een fasedraad en 2 x een nuldraad aansluiten?

 4. Mag ik ook een YMVK of VMVK kabel (dus zonder AS) in de grond gebruiken volgens de NEN norm voor elektra als ik deze kabel in de grond leg in een hoseliet (grijze) pvc pijp.

  Indien Ja, wat is dan volgens de NEN norm de minimale diepte?

  Graag zie ik uw reactie tegemoet.

  1. Ja dat mag. De kabel mag immers ook zo in de grond. Dan wel op minimaal een diepte van 60cm. Daarmee voldoet u dan aan de regelgeving.

 5. Mag een buitenkabel of XMVK in de grond gelegd worden in een Geribbelde sterke mantelbuis ?

  Zo niet moet de XMVK-as kabel dan doorgelegd worden binnen over een lengte van 10 meter tot in de meterkast ?

 6. ik wil een kabel aanleggen voor een saunakachel achter in de tuin. Afstand met bochten ongeveer 50m, capaciteit kachel 9kW, we hebben 3x25A. Welk type kabel heb ik dan nodig? De link hierboven (zelf uitvoeren kabel berekening) werkt niet, forbidden krijg ik.

 7. Mag een YMVK ook op de grond worden gelegd (in een buis of niet?), want het onmogelijk om deze onder de grond te gebruiken?

 8. Kun je deze kabel gewoon aansluiten vanaf een stroompunt in de schuur? En vervolgens bij de vijver 4 stopcontacten maken? Gr Norbert

 9. Wat is het verschil in isolatie van de buitenmantel tegen weersinvloeden en water tussen buitenkabel XMVK zonder aardmantel (0,6 mm) en grondkabel YMVK met aardmantel (0,7mm)
  Heb nu een buitenkabel XMVK in een geribbelde buis 60 cm diep liggen. Nadeel is dat er ondanks eind afsluitingen op die buis toch water in die buis komt. Een dus continu water bij de buitenkabel.
  Verder is het nadeel van kabeldozen met giethars vol storten, dat je deze bij problemen, doormeten en of vervangen moet wegzagen, te vervangen door ip68 waterdichte kabeldozen, zodat je er altijd nog bijkan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *