Kamperen: Camping elektriciteit voor tent, caravan, boot of camper

Vakantie en kamperen camping elektra en elektriciteit, uitleg advies en informatie

CEE stekker elektra aansluiting camping in Frankrijk

Bij het kamperen gebruikt en verbruikt u  stroom / elektriciteit.  U wilt tijdens de vakantie  geen gedoe met elektriciteit of dat kabels niet passen.  Net de verkeerde aansluit stekker meegenomen, te weinig capaciteit of te korte kabels.  Wat  we ook vaak zien en horen van onze site bezoekers: de stroom valt regelmatig uit, er is geen stabiele stroom levering, en is de aanwezige stroom aanlsuiting voldoende voor  de meegenomen airco, ja we gaan steeds luxer  op vakantie.

CEE camping stekker caravan

Met deze pagina geven wij gratis informatie & kennis over camping elektra,  zodat u  veilig en voorbereid (zover dit kan) op reis kunt.  U heeft weinig tot geen grip op het elektra systeem van de camping eigenaar, maar wel grip op het elektra gedeelte vanaf het stroompunt naar uw tent, caravan, camper of boot.   Een veilige elektra installatie is belangrijk voor in uw woning maar ook belangrijk  op de camping, uw tent, caravan, camper of  glamping tent.

Netspanning en frequentie op de camping in Europa

Gaat u kamperen in Europa?  Dan kunt u “”vaak “” uitgaan van netspanning tussen de 220-240 volt en 50 Hz.  (natuurlijk zijn er  altijd uitzonderingen)   Komt op neer: hetzelfde als in Nederland en dus dat uw  elektrische apparaten overal in Europa functioneren als ze op het officiële laagspanningsnet zijn aangesloten.  Bekijk ook onderstaande link.  Vraag voor de zekerheid, tijdens de reservering  naar dit feit. Vaak staat het ook op de site van betreffende camping.

Gaat u buiten Europa, dan is ons advies verdiep u zich in de stroomspanningen en frequentie van dat land.  Hier een gratis overzicht met stekkers, netspanning & frequentie per land:  https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/landenoverzicht-stekkers-voltage/

CEE contactdoos en contactstekker

Camping stroompaal met CEE stekker

De meeste campings hebben inmiddels stroompalen die geschikt zijn voor de blauwe CEE campingstekker (of eurostekker of  IEC 60309) De IEC 60309  is een internationale norm voor industriële stekkers.      CEE staat voor:  Comité Européen Elektrotechnique.   Deze stekkers zijn minimaal IP 44 (spat waterdicht) en gezekerd.  De blauwe CEE stekker zijn vaak 2 polig met aarde.  Vaak is 16 Ampère al voldoende.  Met deze stekker kunt op bijna alle campings in Europa elektriciteit (stroom) afnemen.  Een CEE stekker is te herkennen aan zijn blauwe kleur en is voorzien van drie pinnen (mannetje) of drie uitsparingen (vrouwtje).  De stekker met de drie pinnen gaat in de camping stroompunt.  Deze stekkers zijn geschikt voor 220-240 volt. (dit is geen krachtstroom)  Kracht stroom zijn rode stekkers.

Campers, caravans en boten zijn bijna altijd voorzien van een CEE invoerpunt waar je de contrastekker (vrouwtje) van de CEE kabel op kunt aansluiten. Maar als u kampeert in een tent of vouwwagen heeft U  nog een stekkerblok of stroomunit  nodig om alle apparaten op aan te sluiten. Deze units zijn spatwaterdicht, 230 volt, slagvast en voorzien van stopcontacten met randaarde. Zo kun u ook in de tent gebruik maken van handige huishoudelijke apparaten.

tijdelijke stroom stekkerverbinding mof beschermdoos tegen vochtig en regen. Inzetbaar voor zowel binnen als buitenshuis

Probeert de stroomunit in de tent boven de grond op te hangen , zo voorkom u kortsluiting bij wateroverlast.  Het gevaar op kortsluiting is vooral op de plekken waar het verlengsnoer/stekker of stekkerdoos bij elkaar komen.  Om kortsluiting risico is voorkomen gebruik de juiste CEE stekkers in combinatie met waterdichte stekkerboxen. Vooral bij regen / natte omstandigheden onstaat er op een camping vaak kortsluiting doordat er water in de stekker / verlengsnoer loopt.

 

CEE stekker unit met aardlekschakelaar

De veiligste keuze blijft gewoon “”kant en klaar”” CEE verlengsnoeren.  Wij adviseren ook gebruik te maken van een eigen aardlekschakelaar. (in combinatie met verdeel stekkerdoos/stroomunit)  Soms is de afzekering van het camping systeem niet in orde. (vaak een te hoge afzekering, dan conform de NEN 1010 is toegestaan) Voor uw eigen veiligheid is dus een eigen aardlekschakelaar verstandig.

 

Verlengkabels

Vanaf de camping stroompaal brengt U via de blauwe CEE stekker en de bijbehorende verlengkabel stroom naar u tent, caravan, camper  of boot.  Hoeveel meter verlengkabel heeft u nodig?  Dit is per situatie anders hier zijn geen normen voor.  Op de meeste campings heeft u  aan 20 tot 30 meter verlengkabel genoeg.  Wilt u zekerheid:  neem voldoende verlengkabels mee, of vraag het tijdens het reserveren. 

Goedgekeurde verlengsnoeren en haspels hebben het opschrift HO7 RNF. De kabel is van neopreen. De diameter van de bedrading is (3 aderig ) 1,5 mm x 2; en is geschikt voor maximaal 15 ampère (3450 Watt).

Zit uw verlengkabel op een haspel?  Rol de verlengkabels helemaal uit, dit om brand door overhitting te voorkomen.  Er zijn echter nog steeds campings waar geen CEE-aansluitpunten maar randaarde of penaarde contactdozen op de stroompaal aangesloten zijn.  In dit geval  is het handig om altijd voldoende verloopstekker bij u te hebben. Van traditioneel 220-240 volt stekker naar de CEE stekker.  In een caravan zit namelijk (bijna) altijd een CEE aansluiting.  (oude caravans zijn nog wel eens voorzien van traditionele stroomaansluiting punten)

Ons advies is:  gebruik geen huis, tuin en keuken verlengkabels  op de camping.  Het materiaal waarvan dit snoer is gemaakt is veel minder goed bestand tegen water dan de neopreen kabels met de spatwaterdichte CEE stekkers.  Ga goed voorbereid en veilig op vakantie, kies voor het juiste en veilig elektra materiaal.

Ga goed voorbereid op vakantie. Vraag vooraf (tijdens de vakantie reservering) naar beschikbare elektra en aanwezige type elektra aansluitingen en afstand plek en stroompunt!

Van Ampère naar Watt, kWh  stroomverbruik berekenen op uw camping kampeerplek.

camping kachel op elektra

Veel campings geven aanwezige stroom op de parkeerplek in waarde Ampère.  Wat moet u met deze waarde en hoeveel apparaten zijn dit dan?  Hier onze uitleg:

Om te berekenen wat u tegelijkertijd aan elektra apparaten kunt aanzetten / gebruiken (op de camping) gebruik dan deze rekensom:                                Ampère  x    Voltage   = Watt

  • Ampère = waarde die u krijgt van de camping.  (dit moet u vragen / opzoeken)
  • Voltage = spanning netwerk, in Europa is dit 230 Volt.
  • Watt = verbruik van 1 apparaat of een aantal apparaten.

Op uw elektrische apparaat staat (vaak )het verbruik in Watt.

Voorbeeld berekening:  U krijgt van de camping door dat u  een 8 Ampère stroomaansluiting heeft. (camping in Europa)  Als u de berekening goed volgt komt u op deze  formule:   8 Ampère x 230 Voltage = 1840 Watt.  U heeft dus in dit geval 1840 Watt op de kampeerplek tot uw beschikking.

Als u onderstaand voorbeeld verbruik apparaat bekijkt, dan kunt u:   De volgende apparaten gelijktijdig gebruiken:  koelkast (100 Watt) Senseo (1000 watt) Oventje (700 Watt)  totaal 1800 Watt, gaat u daar over heen, dan loopt u de kans dat de camping zekering er uitspringt. Dan heeft u “tijdelijk ” helemaal geen stroom.

Soms geeft een camping een stroomverbruik in KWh.  b.v.  4 kWh    Eén kWh is 1.000 Watt, dus dit komt neer op 4000 Watt.

Verbruik elektra apparaten op de camping
Camping CEE stroom aansluiting met water en mobiele wasmachine aansluiting

Een paar voorbeeld apparaten en verbruik in Watt

  • Lampen: 40 Watt
  • Led: 5-10 Watt
  • Kleine televisie: 30 watt
  • Klein koffiezetapparaat: 600 – 800 watt
  • Senseo apparaat: 1000 watt
  • Koelkastje: 70-100 watt
  • Kacheltje: 500 tot 1500 watt
  • Oventje: 600 – 800 watt

Piekspanning / inschakelstroom

Houd er wel rekening mee dat een apparaat bij het opstarten kortstondig meer gebruikt dan zijn normale wattage, dit is de piekspanning of inschakelstroom. De piekspanning kan 2 tot 3 keer hoger zijn. Start de grootste stroomverbruikers daarom als eerste en om de beurt in.

Voorbeeld berekeningen Ampère naar Watt (uitgangspunt in Europa 230 volt) camping

2 Ampère = 460 Watt
4 Ampère = 920 Watt
6 Ampère = 1380 Watt
8 Ampère = 1840 Watt
10 Ampère = 2300 Watt
13 Ampère = 2990 Watt
16 Ampère = 3680 Watt

Veiligheidstips tijdens het kamperen / camping  elektriciteit.

  • Kijk op de campingsite over aanwezige elektra aansluitingen en  beschikbare capaciteit elektriciteit op u kampeer plek;
  • Weet het stroomgebruik (Watt) van elk apparaat.  (berekening verbruik en  beschikbare camping ampère);
  • Gebruik CEE stekkers en verlengkabels  en neem minimaal 20 -40 meter aan verlengkabel mee;
  • Koop een unit met aardlekschakelaar. Deze controleert of er stroom weglekt  (en schakelt dan de stroomtoevoer uit);
  • Zorg bij gebruik van elektriciteit (230 en 12 volt) voor goede bedrading, aansluitingen en juiste zekeringen. Dat voorkomt kortsluiting;
  • Ga nooit (dus ook niet in de vakantie) ondeskundig klussen aan elektra (caravan);
  • Gebruik geen plastic zakjes of verbindingen waterdicht te maken, gebruik waterdichte stekkerboxen;
  • Leg stroom verbindingsunits niet op de grond, hang elektra units op in de tent of aan tentstokken / voorraadkast, bij regen , overstroming of dauw  loopt u minder kans op kortsluiting;
  • Houd kinderen uit de buurt van alles wat met elektriciteit te maken heeft.

TV kijken op de camping
Satelietschotel op de grond voor TV kijken in de caravan

Zoekt u informatie over mogelijkheden over  TV kijken op de camping, tent, caravan, camper, boot of vrachtwagen bezoek onze informatie pagina over  TV aansluiting mogelijkheden en tips.  Klik hier: TV kijken op de camping

 

 

 

 

 

 

2 gedachten aan “Kamperen: Camping elektriciteit voor tent, caravan, boot of camper”

  1. Bedankt voor deze nuttige informatie.
    We staan nu op de camping (Ommen) maar hoe weet ik capaciteit van mijn stroompunt?

    1. Leuk om te lezen dat onze informatie praktisch en nuttig is.
      U kunt aanwezige elektriciteit vermogen (vaak) niet zien bij de aansluiting.
      Dit is een vraag die u kunt stellen bij de camping receptie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *