Hoofdgroepen Datakabels
Deze pagina gaat technisch dieper in op type datakabels of datatransportkabels. Voor meer algemene basis informatie en uitleg over datatransport of netwerk kabels, verschil tussen digitaal en analoog klik hier.
Er zijn een aantal hoofdgroepen data transport kabels, onder deze hoofdgroepen vallen vele typen en soorten kabels.
- Audio kabels
- Video kabels
- Computer kabels
Audio kabels
De verbinding tussen bijvoorbeeld een apparaat en een luidspreker of hoofdtelefoon komt tot stand middels een audio kabel. Vaak wordt deze verbinding gemaakt met behulp van een analoge kabel zoals een 3,5 mm jack of via tulpstekkers.
Om uiteindelijk een goede geluidstoon te horen is het uiterst belangrijk dat de kwaliteit van het signaal goed is. Om dit te bewerkstelligen valt het aan te raden om hiervoor een goed afgeschermde kabel te gebruiken. Deze speciale afscherming beschermt tegen invloeden die het signaal kunnen verstoren. Een andere belangrijke factor die ervoor kan zorgen dat de geluidskwaliteit hoog is, is de lengte van de kabel. Hoe langer de kabel, des te groter de kans op kwaliteitsverlies.
Het is verstandig om tulp- en 3.5 mm stekkers te gebruiken over afstanden tot maximaal 15 meter. Zoals gezegd zijn de digitale kabels minder vatbaar voor storingen onderweg en dat leidt weer tot minder kwaliteitsverlies. Digitale kabels hebben daarnaast ook nog een ingebouwde foutcorrectie. Desalniettemin is het ook hier weer mogelijk dat er over grote afstanden kwaliteitsverlies optreedt.
Nadeel van audio kabels
Het belangrijkste nadeel van analoge kabels voor transport van audiosignalen is het kwaliteitsverlies onderweg. Vaak zijn er ruis en vervorming te horen. Digitale kabels kennen dit probleem zoals vermeld dus niet. Tenminste, zolang de ontvanger de signalen herkent. Daarnaast is het dus mogelijk om een klein beetje extra informatie toe te voeren (de foutcorrectie).
Video kabels
Binnen de groep video kabels is een duidelijk onderscheid te maken tussen analoog en digitaal. De ‘oudere’ apparaten maken meestal gebruik van de analoge kabels. De bekendste is de Scart kabel. Deze kabel wordt vaak gebruikt bij de televisie. De nieuwere apparaten, zoals de LCD televisie maakt juist gebruik van een HDMI aansluiting (High Definition Multimedia Interface). Hieronder volgt eerst een uitleg van de drie analoge kabels binnen deze groep:
Analoge kabels
Scart kabels (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs)
Een (analoge) Scart kabel zal altijd ruis oppikken onderweg en dat is duidelijk terug te zien in het beeld. Een Scart kabel is dan ook absoluut niet geschikt voor het overbrengen van HD content. De maximale lengte van een Scart kabel bedraagt ongeveer 5 meter. Een langere kabel brengt zoveel kwaliteitsverlies met zich mee dat het niet meer acceptabel is. Over het algemeen is een duurdere, beter afgeschermde kabel in het analoge assortiment geen duurkoop. Deze kabels zijn vaak stukken beter van kwaliteit en zorgen voor een duidelijker beeld.
Kabels composiet
Een composietaansluiting is vaak vele malen beter afgeschermd dan een Scart aansluiting. De maximale kabellengte van een composietaansluiting kan dan ook best 10 meter zijn. Toch wordt een Scart aansluiting meestal verkozen boven een composietaansluiting. Bij een composietkabel wordt het beeldsignaal namelijk overgebracht middels de gele stekker, terwijl het geluid wordt verstuurd via de rode en witte stekkers. Doordat voor het beeld enkel de gele stekker gebruikt wordt kunnen de kleurwaardes en helderheidwaardes niet gescheiden worden en dat zorgt als het ware voor vermengingen. Een Scart kabel geeft deze signalen juist wel weer afzonderlijk door en dat zorgt voor een duidelijker signaal.
Componentaansluiting
Tot slot is er nog de componentaansluiting, wat tevens de beste aansluiting is binnen de analoge groep. Deze kabel is beter afgeschermd dan de overige twee en brengt het beeldsignaal via drie afzonderlijke kabels over. De kabels worden daardoor minder belast. Het voordeel hiervan is dat de componentaansluiting als enige analoge kabel Full HD ondersteunt. De componentenaansluiting ondersteunt echter geen audio signalen. Daarvoor dien je een aparte kabel te gebruiken.
Digitale kabels
Binnen de videokabels is zoals gezegd ook een groep digitale kabels. Dit zijn de DVI en de HDMI kabel. Hieronder wordt uitgelegd wat het verschil is tussen beide kabelsoorten:
DVI kabel
Vrijwel ieder modern apparaat is tegenwoordig uitgerust met een digitale aansluiting. Beeldschermen en beamers beschikken over DVI (Digital Visual Interface). DVI brengt een volledig digitaal signaal zonder gegevensverlies (kwaliteitsverlies). DVI komt voor in een single link en een dual link. BIj een dual link zijn er twee parallelle verbindingen waardoor de bandbreedte verdubbeld. De resolutie die over een dual link verbinding kan worden gestuurd komt overeen met 2560 x 1600 pixels. Het grootste verschil van een DVI kabel met een HDMI kabel is dat bij een DVI kabel de audio signalen niet mee worden gestuurd, waardoor er dus een aparte audio verbinding moet worden gemaakt.
HDMI kabel
HDMI is de tegenwoordige standaard binnen de video kabels. Deze kabels kunnen zowel audio- als videosignalen tot maximaal 15 meter digitaal doorgeven. Er zijn verschillende varianten HDMI kabels beschikbaar. De 1.3 variant is het meest gebruikt. Door invoering van de 3D televisie is er tegenwoordig een nieuwe variant HDMI op de markt welke de 1.4 variant is genaamd. Er vindt veel discussie plaats omtrent de prijzen en kwaliteit van de HDMI kabels. Tot 5 meter is het prima mogelijk om een goedkopere kabel te nemen, dit zorgt niet direct voor kwaliteitsverlies. Voor kabels langer dan 10 meter gaat een goedkopere kabel wel kwaliteitsverlies opleveren. Het valt dan aan te raden om een kabel uit een hogere prijsklasse te nemen.
Datakabels
Binnen het assortiment datakabels is een onderscheid te maken voor kabels die gebruikt worden in de computer en buiten de computer. De kabels voor in de computer laten we hier buiten beschouwing, omdat de gemiddelde consument hier vaak niet naar op zoek is.
Data overdracht kabels kunnen gebruikt worden voor een verbinding tussen bijvoorbeeld een computer en een externe harde schijf of een smartphone en computer. De USB kabel (Universal Serial Bus) is de standaard datakabel op dit gebied. Uiteraard zijn er ook andere manieren om data via een kabel over te zetten. Voorbeelden hiervan zijn Firewire en eSATA kabels. De drie typen overdracht kabels wedijveren met elkaar om het behalen van de hoogste data snelheid. Een nadeel van een eSATA kabel is dat de maximale lengte ongeveer 2 meter bedraagt, bij een Firewire kabel is dat alweer 4,5 meter.
USB heeft vooralsnog de toppositie in handen binnen de datakabels. De standaard van de afgelopen jaren was de USB 2.0 kabel. Deze is echter een stuk langzamer dan de nieuwere Firewire en eSATA kabels. Hier gaat verandering in komen door de nieuwe USB 3.0 kabels. Dit moet de nieuwe standaard worden binnen de datakabels, alhoewel de nieuwste generatie eSATA kabels sneller lijkt te worden. De maximale lengte van een USB 3.0 kabel is 5 meter. Wil je een langere kabel, dan is het mogelijk om een versterker tussen twee USB kabels te plaatsen of een repeater kabel aan te schaffen.
die kan worden gebruikt voor een groot scala aan apparatuur . Telefoons, computers , iPods en zelfs mobiele telefoons gebruiken data -kabels om gegevens te verplaatsen. Datakabels komen nu nog vaak voor, maar worden langzaam in bepaalde situaties vervangen door draadloze communicatie , die gegevens te verzenden door de lucht , zonder de noodzaak van draden . Draadloos internet is het grootste voorbeeld van deze , hoewel sommige mensen liever een bekabelde verbinding , want het biedt een hogere snelheid en veiligheid .
Er zijn een aantal soorten data transport kabels om data te transfereren,
- Coax;
- Glasvezelkabel;
- UTP;
- Elektriciteitsbekabeling
UTP wordt doorgaans gebruikt voor internetverbindingen.
Netwerkkabels
Een Ethernet -kabel ziet eruit als een grote telefoon- connector .
Netwerken data kabels worden gebruikt om gegevens tussen verschillende computers en apparaten te sturen op een netwerk . De aansluitingen op deze kabels eruit als een grotere versie van een telefoon connector . Netwerkkabels zijn ook bekend als Ethernet-kabels en worden gegeven ratings gebaseerd op hun zendfrequentie mogelijkheden. CAT3 en CAT4 kabels zijn nu achterhaald . CAT5 -kabels , welke frequenties ondersteunen tot 100MHz , en CAT6 kabels , die ondersteunen tot 250 MHz , zijn zeer algemeen . Een CAT5 en CAT6 kabel heeft de mogelijkheid voor het streamen van HD-video bij aansluiting op geschikte componenten .
Telefoonkabel
De RJ11 connector is ongeveer de helft van de grootte van het ene gevonden op een netwerk kabel .
Telefoon kabels verschillen van land tot land, maar de meest voorkomende connector , en de een gebruikt in de Verenigde Staten , is de RJ11 . Telefoonkabels variëren, afhankelijk van hoeveel regels ze dragen . Elke telefoon kabel vereist twee kleinere kabels binnen het, een voor de data en een andere als de grond referentie. Twee kabels verdraaid samen bekend als een twisted pair ; beide kabels zijn onderhevig aan gelijk interferentie en het signaal kan verder reizen
USB Kabels
USB aansluitingen zijn er in vele . verschillende vormen en maten .
USB ( Universal Serial Bus ) -kabels zijn een van de meest voorkomende vormen van datakabel en worden gebruikt voor een grote verscheidenheid aan doeleinden, van een printer aan te sluiten op een computer om het opladen van een PlayStation- controller . USB-kabels kunnen dragen kracht , waardoor apparaten zoals externe harde schijven functioneren van slechts een kabel .
USB-kabels
hebben een verscheidenheid van verschillende connectors , variërend van een standaard , Type A USB-connector naar mini -en micro- connectors . Veel printers maken gebruik van een vierkant , Type B USB -connector .
Een USB- kabel heeft een numerieke score op basis van de hoeveelheid gegevens die het kan overbrengen in een keer. USB 1.0 -kabels zijn nu zeldzaam , met USB 2.0 de meest voorkomende en de nieuwere , snellere USB 3.0 langzaam zijn weg naar de markt .
FireWire kabel
FireWire -aansluitingen zijn iets groter dan USB-aansluitingen .
FireWire kabels zenden ook gegevens en zijn populair met Apple computergebruikers . FireWire , ook wel bekend als IEEE1394 of iLink , komt in twee specificaties . FireWire 400 en het snellere FireWire 800 zenden meer gegevens dan USB , maar USB komt vaker vanwege de steun van PC ontwikkelaars en gebruikers .
- Twisted Pair (TP) wordt heel vaak gebruikt in LAN omgevingen, maar ook bij de ISP Proximus.
- Glasvezel heeft de hoogste snelheid, maar is nog niet voor ín huizen van particulieren en KMO’s. Toch kan je er onrechtstreeks mee te maken hebben, door de ISP die er in zijn netwerk gebruik van maakt.
- Coaxiale kabel heeft in een LAN geen toepassingen meer, daar dit werd verdrongen door UTP. Het wordt wel nog gebruikt als netwerkbekabeling door bv. de ISP Telenet, nl. van het wijkcentrum tot aan het toegangsnetwerk van de klant.
- Elektriciteitsbekabeling kennen we vooral van het voorzien van elektrische energie aan apparaten, maar deze kan ook gebruikt worden om signalen door te sturen. Dit is interessant als UTP-bekabeling ontbreekt of draadloos ongewenst is.
Netwerkkabel UTP kabels en telefoon
Een UTP-kabel is fabrieksmatige verbindingskabel of netwerkkabel die is speciaal is ontworpen voor dataoverdracht en telefonie. Het is een netwerkkabel met acht aders (in vier paartjes gedraaid) met die als totaal in een mantel bevinden.
Deze aders worden in paartjes gedraaid om storingen in het signaal te voorkomen. Er zijn acht aders die in vier paartjes zijn gedraaid.
De afkorting UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, oftewel, letterlijk vertaald “on-afgeschermd gedraaid paar”. Laten we dat even verduidelijken: in de mantel van een UTP-kabel zitten acht onbeschermde (unshielded) aparte aderen. Hiervan zijn vier paren (pair) in elkaar gedraaid (twisted). Een UTP kabel is dus niet afgeschermd, omdat dit soms wel handig is bestaan er ook afgeschermde kabels zoals FTP Kabels. Lees wat een ftp kabel is.
In veel oudere huizen zit niet in elke kamer een ethernetaansluiting, maar vaak wel een ongebruikte telefoonaansluiting. Zou je die ook als netwerkskabel kunnen gebruiken?
Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer
Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet. Schakel daarom tijdig een erkende elektra aannemer of installateur in. Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar