Elektra aannemer installateur inhuren waar op te letten

Elektra draden en installeren

 Zoekt u een elektra aannemer offerte ?

Wanneer U voor een Elektra klus een aannemer of installateur wil inschakelen of inhuren dan is een de 1e stap een offerte aanvraag.   Waar op te letten?

Moeten er in uw huis, schuur of tuin elektra-werkzaamheden uitgevoerd worden? Moet uw huis of tuin op elektragebied grondig gerenoveerd worden? Dan bent u op zoek naar een elektra-aannemer of elektra-installateur! installateur,

Verstandig is om in aanloop naar de keuze van aannemer of installateur wel op een aantal punten te letten:

Bepaal wat u zelf doet en wat de aannemer

Bepaal welke werkzaamheden u zelf wilt of kunt gaan doen, en welke u wilt laten uitvoeren. Maak hiervan een duidelijk overzicht. Wees vooral duidelijk wat uw eisen zijn. Als u iets vergeet neemt de aannemer dit niet mee in zijn offerte, en als u het straks dan toch door hem laat uitvoeren gaat het u extra geld kosten.

Vraag aan de hand van werkomschrijving offertes op bij diverse aannemers, en maak daarna pas de keuze. Let op, dat u in uw aanvraag duidelijk vermeldt binnen welk tijdsbestek uw opdracht plaats moet vinden.

Overigens dient u, zeker als u een grote(re) verbouwing wilt gaan doen, zelf ook enige kennis van zaken te hebben of van te voren op te doen. Alleen dan kunt u schatten wat reëel is en op die manier kunt u scherper onderhandelen over de uiteindelijke prijs en over eventueel meer- en minderwerk na afloop van de bouwwerkzaamheden.

Normen aanbrengen van elektra in Nederland.

De minimale veiligheidseisen waar laagspanningsinstallaties in een woning aan moeten voldoen staan vermeld in NEN 1010. Dus de elektra-installatie moet aangebracht worden onder de meest recente NEN 1010 norm. NEN 1010 is een reeks Nederlandse veiligheidsbepalingen voor elektra installaties gebruikt door de elektrotechnische installatiebranche.

NEN 1010 maakt verschil tussen eisen van nieuwe elektra installaties (nieuwbouw), en bestaande bouw. Voor meer detail informatie verwijzen wij u graag verder naar www.NEN.nl

U kunt ook in offerte aanvraag en/of opdracht verwijzen naar het meest recente bouwbesluit (Bouwbesluit 2012). De term “meest recent” is toch wel belangrijk omdat het bouwbesluit af en toe aanvullingen/aanpassingen kent. Kijk op http://vrom.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012 voor de laatste publicatie datum.

Algemene omschrijving bouwbesluit 2012 is: Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die voorschriften. (bron: Rijksoverheid.)

In hoofdstuk 6 (bouwbesluit 2012) zijn voorschriften van installaties opgenomen. In artikel 6.8 (Bouwbesluit 2012) zijn bepalingen over: Voorziening voor elektriciteit opgenomen.

Voor meer informatie over bouwbesluit 2012 verwijzen wij u graag door naar: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/inhoud/bouwbesluit-2012 of http://vrom.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012

Opleveren en inspecteren NEN 1010 en NEN 3140

Elke nieuwe installatie moet visueel en door meting en beproeving zijn geïnspecteerd voordat men de installatie in gebruik gaat nemen. Dit betekent dat er nog geen spanning op de installatie mag worden gezet voordat deze is goedgekeurd door middel van een opleveringsinspectie.

Dit geldt overigens ook voor aanpassingen aan bestaande installaties. De NEN 1010 is voor het nieuwe gedeelte van belang, waarbij er tevens kan worden gekeken naar de NEN 3140. De NEN 3140 voorziet in alle eisen die de bedrijfsvoering van laagspanningsinstallaties met zich meebrengt.

Normen aanbrengen van elektra in België.

De Belgische tegenhanger is het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Kwaliteit van aannemer of elektra-installateur.

Wanneer u zaken wilt laten verbeteren en/of veranderen in uw huis moet u er goed op letten dat u altijd een erkend bedrijf inschakelt dat aangesloten is bij de Installatiebranche Techniek Nederland dit was vroeger UNETO-VNI.

U heeft dan een bepaalde garantie dat de elektricien volgens bepaalde veiligheidseisen werkt en dus goed en veilig kan werken met de elektra in uw woning.

De zoektocht en het vinden van een goede elektra-aannemer of installateur is niet eenvoudig en zeker niet met schaarste aan vakbekwaam personeel en beschikbaarheid daarvan. 

Ons advies is: omschrijf duidelijk wat uw eisen en wensen zijn. Vraag minimaal twee aannemers een prijs of offerte. Vraag naar een gespecificeerde offerte op papier. Vergelijk de offerte en laat u goed adviseren. Succes met uw zoektocht! 

 

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

3 gedachten aan “Elektra aannemer installateur inhuren waar op te letten”

  1. Ik ga mijn werkzaamheden noteren en ervoor zorgen dat ik een duidelijk overzicht heb. Uit mijn omgeving heb ik verschillende tips voor aannemers gekregen. Ik ga ze binnenkort benaderen en kijken wat ze mij kunnen bieden!

  2. Nou ben ik nogal onhandig. Daarom blijf ik af van alles wat met elektriciteit te maken heeft. Ik zou dat zelfs iedereen aanraden. Mijn broer heeft bij werkzaamheden aan de elektriciteitsbedrading ooit eens een “handige oom” erbij gehaald. Het resultaat was, dat hij er uiteindelijk alsnog een elektricien heeft bij moeten halen omdat de stoppen constant doorsloegen. Elektriciteit is enkel voor de professional.

  3. Zelf vind ik elektriciteit best wel spannend, dus ik begin er niet aan. Mijn vader heeft eens tijdens het knutselen de stoppen door laten slaan en sindsdien schakelt ook hij liever een elektricien in. Het is een goed idee voordat je dat doet alle werkzaamheden op een rij te zetten zodat dit meegenomen kan worden in de offerte, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *