Huis compleet op elektriciteit, all electric house

Draadloos inschakelen elektra

All electric house, huis compleet op elektriciteit

zonne energie zelf opwekken
zon energie zelf opwekken

Een all electric house of compleet elektrisch huis is een huis of woning dat volledig afhankelijk is van elektriciteit.
Hierdoor heeft de woning geen gasaansluiting nodig.  Gas gebruiken we vooral voor verwarming, warm water en koken. Een all electric huis kan zelf (of voor een groot gedeelte) in zijn energiebehoefte voorziet. Natuurlijk is het geheel in eigen energie behoefte voorzien beter dan voor een gedeelte.  Dit is afhankelijk van uw duurzaamheidsambitie.  Een All electric huis is een moderne ontwikkeling ontstaan door (lokaal) elektriciteit opwekking door b.v. zonne-energie en windturbines en zoeken naar oplossingen voor energie en duurzaamheid vraagstukken.

Meestal is een all-electrichuis een nieuwbouwwoning, omdat het past in het duurzaamheid beleid en de bouw aannemer kan alles ontwerpen en (efficiënt) bouwen voor dit doel.  Een bestaande woning  all-electric maken is lastiger en veel duurder omdat er “meestal” veel technische aanpassingen nodig zijn.

Gas gaat op termijn vervangen worden voor elektriciteit

Wij van www.elektra-info.nl denken dat gas op termijn (voor een heel groot gedeelte) vervangen gaat worden voor elektriciteit. Gas is geen duurzaam product en voor de aankoop van gas zijn we als land afhankelijk van derden, dus niet zelfvoorzienend. (zie de problemen in Groningen) Elektriciteit kunnen we zelf opwekken door b.v. zonne-energie en windmolens.  De nieuwe generatie woningen zijn geschikter voor all-electric.  De techniek is al ver, maar we hebben nog een aantal belangrijke stappen te nemen, het efficiënt opslaan van elektriciteit is daarin een voorbeeld. Zonne-energie heeft in de zomer meeste capaciteit terwijl de vraag naar elektriciteit in de koude donkere maanden hoger is.  Er zijn in Nederland al tal van mooie voorbeelden van all electric woningen.

De Rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug.  Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas.  Hiervoor zijn door de politiek afspraken gemaakt in de Energieagenda. In de toekomst kunt u alleen met duurzame installaties koken en stoken.

U kan mogelijk in aanmerking komen voor ISDE subsidie.

ISDE subsidie

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

De ISDE regeling is voor:

  • particulieren;
  • buitenlandse particulieren met bijvoorbeeld een (vakantie)woning in Nederland;
  • zelfstandig ondernemers, woningcorporaties en bedrijven;
  • zakelijke partijen uit het buitenland die een apparaat in Nederland installeren;
  • gemeenten, provincies, openbaar lichaam als marktpartij of eigenaar of huurder van een roerende of onroerende zaak.

Zie deze link voor aanvraag van deze Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Het op grote schaal opheffen van het gasnet is volgens ons nog wel een stap te ver.  Het is een feit dat gas financieel efficiënt is voor het verwarmen van woningen en water (ruimteverwarming).  Bestaande woningen ombouwen naar all electric kost veel geld.

Nadelen van gas:

  • Gas is een fossiele brandstof, het raakt een keer op;
  • Gas leiding transport systeem is noodzakelijk. (in uithoeken is er soms geen gasleiding)
  • Gas is verbranding, dus CO2 uitstoot;
  • Gas is de laatste jaren duurder geworden. (komt ook door hogere belastingen)
  • Gaswinning is de oorzaak van bodemdaling en aardbevingen;
  • De import van gas maakt ons afhankelijk van het buitenland.
  • Gas en verbranding “kan” gevaarlijk zijn. (ontploffing & koolmonoxide)

Geen gebruik van gas in woning: alles elektriciteit

Bij een all electric woning is er geen gasaansluiting. De woning moet technisch hierop aangepast worden.  Hieronder een aantal technische alternatieven op het niet aanwezig zijn van gas. Combinaties van onderstaande maatregelen zijn ook mogelijk, duurzaam en niet duurzaam.

  • Elektrische vloerverwarming
  • Infrarood (lange golf) verwarming
  • Warmtepomp in combinatie met opslag (wko) voor warm tapwater in de winter en koeling in de zomer
  • Warmtepomp lucht
  • Hout kachel (niet duurzaam, past niet in all electric house )
  • Veel glas aan de zonzijde (zongerichte woning)
  • Elektrische boiler voor warm/heet tapwater
  • Zonneboiler (naverwarming nodig)
  • Warmte pomp boiler
  • Doorstroomverwarmer
  • Inductie koken
  • Keramisch koken
  • Halogeen koken
  • Elektrisch koken.
  • Goede isolatie en ventilatie van woning.

 Huis en woonwijk alleen op elektriciteit

In veel nieuwe wijken worden nieuwbouw woningen al langer all electric opgeleverd. Gasloze wijken past helemaal binnen veel gemeentelijke duurzaamheidsvisies en ambities. Geen gas gebruik, geen gasketel, geen gasfornuis. Logisch: we moeten overschakelen naar elektriciteit omdat het gas op raakt en elektriciteit uit groene energiebronnen opkomt.

All electric en dan bij voorkeur op groene stroom. Dat is de toekomst. Reeds aangebrachte all electric wijken bewijzen dat all electric geen toekomstmuziek meer is. Sterker nog. In het buitenland is het heel normaal dat hele wijken alleen een elektrische aansluiting hebben.

3 gedachten aan “Huis compleet op elektriciteit, all electric house”

  1. Ik heb in Amsterdam blokverwarming. Ik kook nu gas en heb gasgeiser.
    Ik wil inductie gaan koken en een elektrisch doorstroomtoestel voor warm tapwater installeren. Het is een flat, bovenste verdieping. Ik heb bij leander al gevraagd om 3 x 25 ampère aansluiting i.p.v. 1×35.
    Mijn vraag betreft de elektrische doorstromer. Het gaat om 3-4 personen.
    Denkt u dat dit een goede oplossing is?
    Het elektrisch doorstroomtoestel is dus alleen voor warm afwaswater en de douche.

    1. Goede vraag:
      Belangrijk is de vraag: waarom stapt u over naar all elektrisch?
      Milieutechnische (milieuschade) redenen, financiële redenen, of is het een politieke keuze (gevolgen aardgaswinning, zelfstandigheid en waar komt aardgas vandaan)
      Feit is: gas is erg efficiënt om water mee te verwarmen. Bij het verwarmen van water is aardgas “”theoretisch”” ca. 2,5 tot 3 x goedkoper dan elektriciteit, bij dezelfde energetische inhoud. (ook indien u stroom opwekt met zonnepanelen, dan verschuift bovenstaande iets ter voordeel van elektriciteit) Omdat u maar voor een deel overstapt blijft U de vaste kostenpost van vastrecht kosten van de aardgas aansluiting houden. Wij nemen ook aan dat uw woning/appartement/flatwoning geen zonne-energie heeft. Wanneer U zelf uw eigen stroom opwekt uit zonnepanelen dan is zonnestroom nagenoeg even duur als fossiel aardgas. De meeste mensen in Nederland hebben echter (en helaas nog) geen zonnepanelen. In dit geval kunt u financieel beter fossiele aardgas gebruiken dan fossiel opgewekte stroom. Dit is gebaseerd op geld, niet op milieuschade of politieke keuze.
      Wat de toekomst gaat doen is onzeker, dan verschuift mogelijk de balans. Denk aan nieuwe betaalbare ontwikkelingen en de prijs van gas / elektriciteit en de belasting van aardgas. Wat wij belangrijk vinden is het delen van kennis zodat de consument een onderbouwde keuze kan maken. En niet altijd gebaseerd op korte termijn of geld maar ook: welke wereld laat U achter voor de toekomstige generatie (gehele aarde). Wij als https://www.elektra-info.nl zijn sterk voorstander van het zelfstandig opwekken van “”groene stroom”” zoals zonne-energie of windenergie en minder gebruik maken van fossiele energie.

  2. Als er overgestapt wordt naar all electric wordt er minder gas verbruikt maar des te meer elektricieit.
    Heeft dit gevolgen voor de elektriciteitskabels? Moeten deze dan worden verzwaard?
    En wat als heel Nederland overstapt naar deze manier, welke impact heeft dit dan voor de ondergrondse infrastructuur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *