Uitleg elektra installatie draad en kleuren

Wat is installatiedraad of VD-draad en functie van de verschillende kleuren?

Elektra bedrading, instalatiedraad, stroom en grond kabels

Elektriciteit en elektra draad of kabel kleur en benamingen

Soort draad SymboolKleur van de draad
FasedraadLbruin
NuldraadNblauw
Aardedraad PE of aarde-symboolgeel-groen
Schakel- of lampendraadTzwart
Buitenkabel YMVK

Installatiedraad of VD-draad is elektriciteitsdraad die gebruikt wordt in een elektrische installatie. Een installatie draad is 1 enkele draad. Elke draad heeft een eigen kleur (naam) en een eigen functie. Installatiedraden hebben een massieve koperen kern. Dit koper geleid elektriciteit zeer goed. Ter bescherming van de koperen kern is een isolatie aangebracht, deze bestaat uit vinyl. Vanwege deze vinyl isolatie noemt men installatiedraad ook wel VinylDraad, dit wordt afgekort met VD. Men spreekt daarom ook over vinyldraad of VD-draad. In huisinstallaties (van 230V) worden vier soorten installatiedraden (draadkleuren) gebruikt. Deze installatiedraden worden altijd in combinatie met meerdere kleuren draden in een mantelbuis aangebracht. Het is altijd belangrijk om direct te kunnen zien welke functie een draad heeft.  Er worden meestal 4 kleuren gebruik, zie foto. Hiervoor bestaan vaste kleuren die overal in Europa gelden. (Sinds 2001 hanteert de Europese Unie het Harmonisatie document HD308)

Aardedraad, schakeldraad en fasedraad en kleur

De verschillende kleuren van snoeren en elektriciteitsbedrading wordt nog wel eens vergeten of door de war gehaald. Ook de verschillende soorten bekabeling en waar je deze het beste kunt toepassen is niet altijd duidelijk. Denk aan de aardedraad, fasedraad, nul en schakeldraad. Wij willen hier kort uitleg geven over de draadkleuren en de bekabeling en draadkleuren.

Als u zelf gaat klussen hopen wij dat u eerst onze veiligheid-pagina heeft bekeken. Zie hoofdstuk over Veiligheid.

Hieronder een overzicht van de verschillende kleuren van elektra bedrading en kabels. De draadkleuren die je tegenkomt bij stopcontacten, schakelaars en lampen zijn niet altijd hetzelfde in aantal. Een stopcontact wordt aangesloten met een aarde, fase en nul draad. Schakelaars bijvoorbeeld weer met enkel een fase en een schakeldraad. Kijk bij het hoofdstuk over schakelaars en stopcontacten voor meer informatie hierover.  Zoekt u meer informatie over informatie maximaal aantal elektra draden in een mantelbuis en inbouw en lasdozen klik dan op de blauwe link.

Elektra elektriciteit & stroom bedrading, kleuren en functie

Elektra draadkleuren (tegenwoordig) draadkleuren (bouwbesluit en NEN 1010)

draadkleuren

geel/groen = aarde draad, aarding -beveiliging  – zorgt voor ontlading en afvoer van spanning

bruin = fase draad – de aanvoerdraad van de stroom

blauw = nul draad – de afvoerdraad van de stroom

zwart = schakeldraad – draad waar stroom doorgaat bij aan- en uit signaal bij schakelaars

 

Draadkleuren (vroeger) oude draadkleuren

oude-draden

In oudere woningen kunt u de oude (draad) kleuren nog tegenkomen, met de volgende kleuren:

fase draad = groen

nul draad = rood

aarde draad = grijs

schakeldraad = zwart

Installatie draaddikte schakeldraad (woning)

 • Zwart (T) Schakeldraad.  De letter T staat voor: Thermoplastic insulation.   draaddikte 1,5 mm2.  Max. wattage 10 A zekering: tot 3680 W  schakelmateriaal, enkel, wissel en dubbelpolig, etc is ook voor “slechts”10 ampere uitgelegd.
 • Bruin  (L)  Fase-draad, draad die onder spanning staat ten opzichte van aarde of nuldraad (stroomaanvoer) De letter L staat voor: het (engelse) woord Live.  draaddikte 2,5 mm2 of 6 mm2 Max. wattage bij 16 A zekering: tot 3680 W.  Er worden bij bepaalde schakelingen soms tot  wel drie fasedraden gebruikt.  Deze fasedraden worden dan aangeduid met L1 , L2 en L3 .
 • Blauw  (N)  Nul-draad stroomafvoer. De N staat voor het (engelse woord neutral.   draaddikte 2,5 mm2 of 6 mm2 Max. wattage bij 16 A zekering: tot 3680 W
 • Geel/groen  (PE)  Aarde-draad. PE staat voor Protective Earth. draaddikte 2,5 mm2 of 6 mm2 Max. wattage bij 16 A zekering: tot 3680 W

Let bij bedrading altijd goed op welke kleuren er zijn gebruikt en controleer of er sprake is van een mix van gebruikte draden en/of verkeerd aangesloten elektra bedrading / kleuren. Zeker in (verbouwde) woningen kan het nog weleens voorkomen dat er nieuwe draden zijn toegevoegd terwijl er oorspronkelijk oude bedradingskleuren aanwezig zijn. Dit is een gevaarlijke situatie, omdat juist de uniformiteit van de kleuren een belangrijke aspect is in de veiligheid bij het werken aan elektra installaties. U heeft nooit zekerheid of de bedrading op de juiste wijze en kleuren zijn gemonteerd.

Belangrijk norm feitHet hangt van het type en diameter mantelbuis af hoeveel installatie draden maximaal in een mantelbuis mogen zitten. (NEN 1010) In een flexbuis (flexibele buis) mogen minder draden worden getrokken dan in een gladde (normale) buis.  Ook diameter van de  mantelbuis maakt verschil:  (16mm (5/8) of een 19mm (3/4) mantelbuis)  Een  16 mm (5/8 inch) PVC mantelbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD installatiedraad  of  2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2  VD installatiedraden aangebracht worden.  Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD installatiedraad  minder. 

Elektriciteit kun je niet zien, waardoor je vaak niet kunt weten of ergens spanning op staat of niet. Daarom is het bij het werken met elektriciteit belangrijk om preventie of veiligheid maatregelen in acht te nemen. Werken aan elektriciteit doe je altijd spanningsvrij. (Dus stroom uitschakelen) Niet alleen alle groepen losdraaien maar ook de aardlekschakelaar uitschakelen. Zorg dat er geen spanning (elektriciteit of stroom) op de elektra kabels staan als u start.

Plak tijdens de werkzaamheden een briefje op de meterkast, laat iedereen weten dat u bezig bent met elektra. Het is wel eens voorgekomen dat iemand anders het stroom er weer heeft opgezet.

Bedrading voor elektriciteit aanleggen

Vanuit de groepenkast wordt de elektriciteit via installatiedraden door het huis getransporteerd. Dit gaat eerst naar een centraaldoos dan naar de verschillende kamers. Vervolgens wordt de stroom vanuit dit punt naar de verschillende aansluitpunten verdeeld. Dit kan een stopcontact zijn, maar ook een schakelaar en lichtpunt. Het aanleggen van deze bedrading kunt U uitbesteden aan een aannemer of elektricien. Wanneer U zelf voldoende verstand van elektriciteit hebt dan kan je de taak ook zelf uitvoeren. Wees echter heel zeker van je werk of laat dit controleren door een erkende installateur om gevaarlijke situaties te voorkomen

Draaddikte VD elektra kabel in huis of woning in combinatie met afzekering:

Gebruik van de juiste draaddikte of diameter van de VD elektra kabels is erg belangrijk. In nieuwbouw woningen is dit in de NEN 1010 opgenomen. De diameter van de elektra kabel is belangrijk om de volgende reden: als u teveel apparaten met veel stroomverbruik tegelijk gebruikt dan stuurt u veel stroom door deze kabel, er ontstaat dan een warmteontwikkeling. Bij veel stroomverbruik bij een te dunne kabel grote kans op oververhitting met vaak brand of op zijn minst kortsluiting tot gevolg. Hoe dikker de diameter van de koperen aders, hoe meer stroom er door kan en mag. Vandaar dat het belangrijk is om de juiste VD installatiedraad dikte en de juiste elektra afzekering (automaat of stop) goed op elkaar af te stemmen. Een goede afstemming van deze 2 technische componenten is belangrijk omdat bij teveel gebruiksvermogen de elektrische automaat of zekering (in groepenkast of meterkast) dan uitslaat, voordat de kabel te heet wordt.

De diameter van de VD installatiedraad wordt meestal aangegeven in mm2 (millimeterkwadraat). Wandcontactdozen (stopcontacten) moeten worden aangesloten met installatiedraad van minimaal 2,5 mm (verplicht volgens de NEN 1010). In de meeste gevallen is een normale huis lichtgroep beveiligd met een 16 Ampère automatische veiligheid zodat je “slechts” 3680 Watt aan 1 groep kan hangen. Het is erg belangrijk om vast te stellen welke wijze van zekering er in de groepenkast is gebruikt.

Deze berekening en waarden zijn van belang om uit te kunnen rekenen hoeveel apparaten en/of lampen u tegelijkertijd kunt inschakelen als ze op dezelfde groep zitten. Is de waarde van uw berekening (Watt van alle apparaten samen) hoger dan wat de groep aankan, dan kan de installatieautomaat de stroom onderbreken. Dit is uit veiligheid.

De formule voor de berekening van het stroomverbruikt is: Vermogen = (V) x (A) = (W)

v = spanning van huisinstallatie uitgedrukt in volt (V), vaak 230 volt soms krachtstroom 400 volt

A = maximale ampère van zekering (zie betreffende elektra zekering in groep in meterkast) Het totale stroomverbruik van de diverse apparaten drukken we uit in Ampère (A)

W is Watt. Elektrische apparaten verbruiken stroom die we uitdrukken in Watt (W).

Voorbeeld berekening: 230V x zekering 16 ampère = 3680 W

De waarde van 3680 Watt is de waarde waarmee een groep afgezekerd tot 16A dan maximaal belast mag worden. Het is aanbevolen om deze waarde veiligheidshalve te verlagen naar 3000 Watt. Dus alle apparaten achter deze 16 ampère zekering mogen niet meer dan 3000 Watt aan stroom verbruiken.

Let wel op! Elektriciteit is en blijft gevaarlijk als je niet weet wat je doet! Vertrouw je het niet of begrijp je niet hoe een en ander aangesloten moet worden, laat het dan door een installateur of gediplomeerd elektromonteur doen. Loop geen risico!

Stroom bekabeling en mantelbuis

Soorten mantelbuizen voor elektrokabels  Klik hier voor meer informatie over installatiedraad mantelbuizen.

soorten en dikte mantelbuizen elektra kabels
soorten en dikte mantelbuizen voor elektra kabels

Wij hopen met deze klusinformatie u alvast op weg geholpen te hebben met inzicht in de verschillende onderdelen van de elektrische installatie en kent u het verschil tussen fase, nul, aarde en schakeldraad..

Ander soorten kabels en bedrading die u kunt tegenkomen zijn:

 • Grondkabels (bijvoorbeeld voor de aansluiting van tuinverlichting)
 • Datasnoeren voor de computeraansluiting (modem en netwerken)
 • Telefoon bekabeling
 • Televisiekabel (coax kabel)

 

29 gedachten over “Uitleg elektra installatie draad en kleuren”

 1. Ik heb gevonden wat ik zocht. Het ging om een oude grijze draad. Ooit is er in het huis waar ik al 27 jaar woon een leiding aangelegd voor een boiler op zolder. In een trekdoos die ik opende zat rood en grijs. Zou dat een fout zijn of iets wat zo hoort?

  1. Dit zijn oude draad kleuren. Ons advies is vervangen voor nieuwe kleuren conform bouwbesluit en NEN 1010. De bestaande draden kan je gebruiken als
   trekkabel voor de nieuwe elektra kabels. Heel veel Succes.

 2. Ik heb in een dubbele inbouwdoos links een dubbele schakelaar zitten voor lampen in de kamer en rechts een dimmer voor de lamp in de open keuken. In de dubbele schakelaar zitten, naast de bruine, 2 zwarte draden, de ene met een wit streepje de andere met een rood streepje in de lengte van de draad (nooit eerder zoiets gezien). In de dimmer zit een gewone zwarte schakeldraad en een bruine fasedraad.
  Ik wil de dimmer gebruiken voor een lamp in de kamer en de keuken schakelen met met een van de twee schakelaars. Zodra ik echter de zwarte met het witte streepje verwissel met de zwarte van de keuken slaat de aardlek eruit…
  Enig idee wat de oorzaak kan zijn?

  1. De inbouwdozen links en rechts zijn waarschijnlijk twee verschillende groepen, als je die kruislings aansluit (dus draden van de ene groep op de andere groep aansluit), slaat de aardlek eruit. Je kan en mag groepen niet mengen. Er lopen nooit twee of meer groepen door een en dezelfde centraaldoos of inbouwdoos.

   1. Dat gebeurd alleen als die twee groepen dan ook nog eens achter verschillende aardlekschakelaars zitten.

    Wat betreft dat laatste; wat mag en wat is… dat zijn helaas twee dingen.

 3. Hoe kan ik het beste de elektriciteit draden die op de hoofdschakelaar in de metekast zijn aangesloten uitschakelen als ik mijn meterkast wilt vervangen, in een lasdop zetten? Want deze draden zij dikker dan 2.5mm
  Graag suggesties
  Alvast bedankt

 4. Wat moet je met de aardedraad doen die uit het plafond van badkamer en toilet komt als je een lamp op de andere 2 draden aansluit?

  1. Beste Anneta, in de badkamer moet U wel een lamp toepassen die geaard is. ( dit i.v.m. vocht/ condens) Dus ook de de groen/gele draad moet aangeslloten worden.
   De lamp moet dus ook een geel/groene aarde aansluiting hebben.

 5. ik heb 3 inbouwdozen langs elkaar, in de een zit een dimmer zonder nul draad de ander wil ik voorzien
  van een nieuwe dimmer die kan worden gevoed met de bruine draad van de bestaande dimmer.
  Voor de bedrading naar de lamp moet een zwarte draad en een blauwe draad retour.
  In de derde doos zit een wandcontactdoos met natuurlijk wel een nuldraad, maar dan van een andere
  groep.
  Kan ik deze toch gebruiken voor de te dimmen lamp, m.a.w. 2 groepen voor 1 lamp?

 6. ik heb een “antieke plafonniere” gekocht via marktplaats.
  hier kunnen 2 lampen in. de bedrading die er aan zit bestaan alleen ui 2×2 bruine draden.
  kan ik die nu wel ophangen?

 7. Ik heb een 16mm leiding waar een utp6 kabel doorloopt, nu wil ik daar ook nog graag 3 draden van elk 2.5 mm doortrekken om mijn emphase micro omvormer te kunnen aansluiten. kan en mag dit of levert dit problemen op.

 8. Ik heb een vraag namelijk wat is 2,5mm2 draad? Ik woon in het buitenland (buiten Europa) en volgens mij houden de fabrikanten zich niet aan de normen. Ik heb 2,5mm2 draad gekocht, toen ik de doos opende voelde ik mij bedonderd, de draad was inderdaad 2,5mm2 in doorsnede, maar de koperen ader was 0,6mm2. Zo wat is 2,5mm VD draad? De draad doorsnede dat wil zeggen de ader plus de vinyl isolatie? Of de KOPER ADER doorsnede van 2,5mm2 PLUS de vinyl isolatie? Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is.

  1. Beste Wilfred, Dit is een stukje wiskunde. 2,5 mm2 is oppervlakte geen diameter, U moet de diameter van de koperen ader nemen en
   deze door twee delen dan heeft u de straal. Oppervlak is dan 3,14 x straat x straal. Dan komt u vast op de 2,5 mm2. We hopen dat nu het lampje gaat branden.
   Diameter is iets anders dan oppervlakte.

   1. Nee, ik kom niet op 2,5mm2. Mijn ader is o,6 gedeeld door 2 is 0,3. Oppervlak is volgens u dan 3,14 x 0,3 x 0,3 is 0,2826 mm2
    Kortom dit is 1/9 van wat de ader behoort te zijn. Levensgevaarlijk dus. Kortom dit draad is rijp voor de asbak.

 9. Goedenavond,

  In mijn woning zijn vanaf centraaldozen kabels aangelegd naar de buitengevel om bijv. zonwering op aan te sluiten. Ik wil hier nu een gecombineerde opbouw wcd + schakelaar op aansluiten. Het viel me bij het strippen van de draden op dat het installatiedraad wat ze hiervoor gebruikt hebben geen vaste kern heeft maar losse, dunne koperdraadjes. Is dit hier wel voor geschikt of hebben ze uitsluitend een kabel (vier installatiekabels met dikke mantel er omheen) getrokken zodat je later hier installatiedraad door kunt trekken?

  Daarnaast is het natuurlijk ook geen doen om zulk installatiedraad aan te sluiten op de steekklemmen in de centraaldoos.

  Kan ik dit gebruiken of is het beter deze kabel te vervangen door installatiedraad met een vaste kern?

  Vriendelijke groet,

  Hans

 10. Hallo,

  Ik heb drie buitenlampen gewoon op 220. Heb ibeschermde grondkabel liggen. Binnen wil ik een stekker met een tijdschakelaar maken. Mijn vraag ligt aan bij de buitenlampen, Heeft iemand een eenvoudig schema voor mij welke kleur draden waar komen onder in de lamp. Ik heb nu bij iedere lamp een lus liggen die 1m boven de grond uitsteekt. Dit zal ik doorknippen en onderin afknippen….maar dan?

 11. In mijn schuur komt een 4 aderige grondkabel binnen:
  Bruin
  Zwart
  Blauw
  Grijs

  En dan nog de lintze kabel.

  Ik wil alleen een stopcontact in mijn schuur. Dan gebruik ik alleen de blauwe en bruine draad (en de aarde) en de rest dop ik af?
  Kan ik misschien 1 van de zwarte kabels ook als aardedraad gebruiken in plaats van de lintze?

 12. Beste,

  Ik heb een schakelaar gesplitst, zodat ik twee lampen in een ruimte kan gebruiken die dan apart aan en uit kunnen. Nu zituk met de nul-draad. Mag ik die van de al aanwezige lamp gebruiken voor de ‘nieuwe’ lamp?

 13. Hi, ik wilde een lamp in de keuken ophangen, aan het plafond. Maar uit het plafond komen 4 draden worden zwart, geel blauw en bruin. , en de lamp heeft er 3 geel, blauw, en bruin. We hebben het geprobeerd maar toen is de stop geknald. Hoe moet ik dit aansluiten.? Bvd Monique

  1. Beste Gert,
   Dan heeft u dit mogelijk voor 1970 geleerd. Vroeger waren er “”andere””elektra draad kleuren. In oude huizen (voor ca. 1970) is voor de bedrading veelal de oude kleurcode gebruikt. Door nieuwe inzichten en bouwnormen is dit aangepast. De kleur fasedraad (vaak aangeduid met P) was vroeger groen en is tegenwoordig bruin. De kleur nuldraad (vaak aangeduid met N) was vroeger rood en is tegenwoordig blauw. De kleur aardedraad was vroeger grijs en is tegenwoordig geel/groen.

   Een andere reden waarom de kleurcoderingen zijn aangepast is mogelijke kleurenblindheid. Een elektricien, die verschillend gekleurde draadjes moeten kunnen onderscheiden kan ook in moeilijkheden komen. De oude kleurcodering voor lichtnetbedrading gebruikte groen en rood voor fase en nul, waardoor een kleurenblinde elektricien ze heel makkelijk verwisselt, vandaar dat tegenwoordig bruin en blauw gebruikt worden. De aarddraad is tegenwoordig tweekleurig (geel en groen) en andere tweekleurige draden zijn niet toegestaan, waardoor deze belangrijke draad voor iedereen duidelijk herkenbaar is.
   Verder is bij nieuwe elektra draadkleuren (> 1970) besloten om de grijze aardedraad (veiligheidsaarde) te vervangen door een draad met twee kleuren. Hierdoor kunnen kleurenblinden deze draad eenvoudig herkennen. Ook werd (vanwege stof e.d.) de zwarte draad soms voor grijs aangezien waardoor gevaarlijke situaties konden ontstaan. Doordat de draad twee kleuren heeft kan dit geen probleem meer opleveren.

 14. https://www.elektra-info.nl/bedrading/

  Ook diameter van de mantelbuis maakt verschil: (16mm (5/8) of een 19mm (3/4) mantelbuis) Een 16 mm (5/8 inch) PVC mantelbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD installatiedraad of 2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2 VD installatiedraden aangebracht worden. Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD installatiedraad minder.

  Dit klopt niet.

 15. Bezig met monteren stopcontact met dubbele schakelaar. Echter zijn het beide losse delen in het element, daar waar ik in filmpjes zie dat het 1 geheel is dat intern zit verbonden. Het zijn ook insteekgaatjes ipv schroefjes. Hoe verbind ik nu het stopcontact met de schakelaars, twee zwarte draden op de schakelaar heb ik al, een blauw en een bruine op het stopcontact ook en uiteraard de geel/groene op het stopcontact, nu doet het stopcontact het wel maar de schakelaars niet. Hoe dit te verbinden?

 16. Ik wil een wasemkap plaatsen en daar zit ook een stroom doos op die plek alleen komen er drie draden uit bruin en blauw en groen. Als ik mijn elktro schroeven draaier er opzet gaat bij blauw en ook bij bruin het lampje aan dus volgens mij zit er dan op beiden stroom er zit ook een aarde draad bij (groen) maar die kan natuurlijk gewoon op de kleur groen gezet worden maar weet niet zeker of ik de bruine en de blauwe moet aansluiten als er op beiden draden stroom zit
  Hoe kan ik nu mijn wasemkap waar een stroom kabel uitkomt met drie draden aansluiten ?

 17. Hoi allemaal ik heb een vraag;

  Ik wil een buitenlamp ophangen en aansluiten op een schakelaar.
  Nu weet ik:
  – Blauw gaat van de lamp naar blauw in de contact doos
  – Zwart gaat van de lamp naar de schakelaar
  – Bruin gaat vanuit de contactdoos naar de schakelaar.
  Maar de lamp heeft heeft een kroonsteen met drie kleuren:
  – Blauw
  – Bruin
  – Geel / Groen.
  Nu is mijn vraag, aan welke kleur sluit ik de zwarte kabel aan bij het kroonsteentje bij de lamp?

  Groetjes,
  Richard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.