Elektriciteit stekker aan draad vervangen

Stekker montage

Vervangen en aansluiten van een stekker

stekkerHet komt regelmatig voor dat een snoer een nieuwe stekker nodig heeft. Het vervangen van de stekker komt niet altijd doordat de stekker kapot is, maar even zo vaak omdat bijvoorbeeld een snoertje te kort is, en er een nieuw snoer gewenst is. Denk aan een oude leeslamp waar geen schakelaar op zit.

Met deze informatie over het aansluiten van een stekker hoeft u niet meer gefrustreerd te zijn over ongeschikte stekkers en kabellengtes of kleuren van kabels. U kunt namelijk snel en makkelijk zelf deze aanpassingen doen.

Met het stappenplan hieronder moet het geen probleem zijn om zelf een stekker te vervangen.

stopcontacten en stekkers

De informatie kunt u tevens gebruiken om gericht aankopen te doen van uw elektra materiaal. Denk bij stekkers en snoeren en het vervangen daarvan altijd goed aan de juiste aarding en dergelijk. En let uiteraard wel altijd op dat u zorgvuldig en veilig te werk gaat.

Type stekker, type stopcontact of wandcontactdoos

Een stekker wordt gebruikt om een lamp, machine of apparaat aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

De stekker vormt het “”contact”” met het stopcontact. De stekker wordt in het stopcontact gestoken zodat de elektrische stroom uit het stopcontact komt en via de stekker naar een een elektrisch apparaat kan stromen, zoals bij b.v. een lamp of wasmachine.

Wat is het verschil tussen geaarde en niet geaarde stekker. Dit is wel 1e erg belangrijk als u een andere stekker koopt.  U mag niet een geaarde stekker vervangen voor een niet geaarde stekker.  Daarom moet u het verschil weten!  Zie onderstaande tekst over geaarde stekker of ongeaarde stekker.

stekker en stopcontact type F geaard
stekker en stopcontact Type C niet geaard

In Nederland gebruiken we stopcontact en bijbehorende stekker type C en F (50 Hz). Stekker F is een geaarde stekker. Stekker C is een niet geaarde stekker.

 

 

 

Lees ook alles over stopcontact, wandcontactdoos of WCD op onze site:  klik  hier: https://www.elektra-info.nl/stopcontact/

Hier een gratis overzicht met stekkers, netspanning & frequentie per land:  http://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/landenoverzicht-stekkers-voltage/

Tip & advies:  Moet u een  stekker vervangen?   Koop een stekker met draad, meestal is dit eenvoudiger en veiliger.  Denk aan de voldoende lengte draad.

Geaarde stekker of ongeaarde stekker.

Een stekker en het stopcontact horen bij elkaar.  Een geaarde stopcontact en geaarde stekker passen op elkaar.

Stekkers en wandcontact bevatten in ieder geval twee draden. De derde draad is de aarddraad. Stekkers die een aarddraad bevatten noemt men ook wel geaarde stekkers en stekkers die geen aarddraad bevatten noemt men ook wel ongeaarde stekkers. Functioneel gezien kunnen stekkers dus worden opgedeeld in twee types:

  • ongeaard, voor dubbelgeïsoleerde apparaten of apparatuur met minder risico op kortsluiting. De ongeaarde stekker bestaat uit twee pinnetjes (de fase en de nul).
  • geaard voor apparaten met een hoger risico (omhulsel van geleidend materiaal, zoals een magnetron en wasmachine) om een extra zekerheid te hebben in geval van kortsluiting.  Geen lekstroom naar het omhulsel  Een geaarde stekker en stopcontact zijn verplicht in een vochtige ruimte zoals de badkamer.  Geaarde stekker heeft alleen nut als het het elektra systeem goed en veilig is aangesloten. Als dit niet het geval is voldoet uw elektra systeem niet aan het bouwbesluit of de NEN 1010.

Stappenplan voor aansluiten stekker bij lamp, verlichting of apparaat

Hieronder een overzicht van de juiste manier om een stekker te vervangen.

STAP 1 – Oude stekker losmaken (vaak met een schroefje) en de draden binnenin losmaken. Als de stekker vastzit aan het snoer, dan moet je het snoer doorknippen. Als je een stekker vervangt omdat hij niet goed lijkt te werken, kijk dan eerst even goed of de draadjes binnenin niet gewoon los zitten en zet deze dan weer goed vast.

STAP 2 – Strip nu de mantel van je snoer totdat je de draden ziet met voldoende lengte om aan te kunnen sluiten. Strip de draden zodat het koper (geleiding) voldoende zichtbaar wordt om goed te bevestigen. De draden die je tegenkomt zijn de bruine (fase) de blauwe (nul) en bij geaarde snoeren is er ook de groen/gele aardedraad aanwezig die aangesloten moet worden aan een geaarde stekker.

STAP 3 – Monteer de draden en draai de trekontlaster vast, die voorkomt dat de draden via het snoer losgetrokken kunnen worden. Nu kan de nieuwe (of bestaande) stekker weer vastgeschroefd worden en kun je testen of hij werkt!

Voorbeeld film: aanbrengen van een stopcontact stekker aan een snoer:

klik op het driehoekje, het betreft een gratis klus filmpje uitleg stekker montage

Wij hopen met deze klus informatie voldoende op weg te hebben geholpen met uw stekker klus!

3 gedachten aan “Elektriciteit stekker aan draad vervangen”

  1. Ik heb een lamp met een ongeaarde stekker (rechthoekig, plat met blauwe en zwarte draad) die vervangen moet worden zodat ik de lamp kan gebruiken in een geaard stopcontact. Mag ik daarvoor een geaarde nieuwe stekker gebruiken?

  2. Bedankt voor de nuttige tips voor het vervangen van stekkers. Ik woon sinds kort alleen en kom erachter dat ik stukken minder onhandig ben, dan ik altijd dacht. Zeker kabels, stekkers e.d. liet ik altijd graag aan een ander over. Nu merk ik dat stekker of schakelaar vervangen, een lamp ophangen allemaal volgens hetzelfde principe gaat.

  3. geachte.
    Hierbij een vraag,
    In mijn 6 delige stekkerdoos zit een lampje groen maar nu is het lampje kapot kan ik die vervangen en wat voor lampje moet daar in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *