Elektra inbouw of opbouw, type schakeling

soorten elektra schakeling knoppen

Elektra schakelingen verschil inbouw en opbouw

stopcontact-elektra
Soorten elektra schakeling knopen

Om elektrische installaties, verlichting en apparaten in- en uit te schakelen zijn verschillende type schakelingen beschikbaar. Er zijn drukknoppen, dimmers, wasmachineschakelaars, hotelschakelaars, trekschakelaars en zelfs bewegingsmelders die voor deze functie kunnen zorgen. Een schakelaar aansluiten of het aansluiten van een dimmer is vaak niet moeilijk als je maar weet wat je moet doen.

Als je schakelingen wilt verander, bijvoorbeeld vanwege de uitstraling of afwerking van de lichtknop, of vanwege de bruikbaarheid, kan het soms vrij eenvoudig zijn om deze aanpassingen zelf te doen. Zorg er wel voor dat je goed aan de veiligheid denkt bij het werken aan installaties. En ook hier geldt weer dat bij twijfel of de wens voor advies je bij een specialist of vakkundig persoon aanklopt.

Hieronder zijn een aantal voorbeelden gegeven van de manier van aansluiten zodat herkenbaar kan worden gemaakt wat je eigenlijk tegenkomt bij het aansluiten van een schakelaar voor bijvoorbeeld een wasmachine, of een licht schakelaar of lichtknop.

Inbouw en opbouw verlichting schakelaar

inbouw enkele schakelaar

Een inbouwschakelaar wordt in een inbouwdoos in de muur gemonteerd en het hele elektrische systeem is achter of in de muur weggewerkt. Dus inbouw: men bouwt het in de muur.   Toepassing: in de woning / flat

 

Opbouw enkele schakelaar

Een opbouwschakelaar wordt op de muur gemonteerd en in veel gevallen gecombineerd met op de muur gemonteerde elektriciteitsleidingen.   Toepassing:  Schuur (steens muur)

 

 

Het is mogelijk om een dubbel stopcontact of een combinatie vaneen stopcontact met een schakelaar in één inbouwdoos te monteren.  In dat geval spreekt men van half-opbouw schakelaar.   Toepassing:  vaak in wat oudere woningen / flats

Enkel polige schakelaar, wisselschakelaar, hotelschakelaar en serie schakelaar 

De keuze van schakelaar is afhankelijk van waar en hoe u een lamp wil aan en uit zetten. in sommige situaties wilt u b.v. dezelfde lamp op meerder locaties aan en uitzetten. (Denk aan de trap)

Klik op de link voor meer technische informatie:

  • Enkel-polige schakelaar  (schakelt lamp op 1 punt)
  • 2-polige schakelaar (schakelt lamp op 1 punt, vochtige ruimte , buitenlamp vanuit huis)
  • Wisselschakelaar of hotelschakelaar (schakelt 1 lamp op 1 of 2 locaties)
  • Wisseltrekschakelaar (schakelt 1 lamp vanaf 1 of 2 locaties te dienen met trekkoord)
  • Combinatie schakelaar (schakelt 1 lamp vanaf 1 of 2 locaties, maar is gelijk een wisselschakelaar met een stopcontact)
  • Serie schakelaar (schakelt 2 lampen tegelijk vanaf 1 plaats, ze staan in serie)
  • Dubbel wisselschakelaar (schakelt 2 lampen vanaf 2 of 3 locaties)

Zoek u informatie over stopcontacten of wandcontactdozen, WCD,  inbouw of opbouw klik hier: https://www.elektra-info.nl/stopcontact/

Schakelaars, wasmachine, lichtknoppen en dimmers aansluiten

1e stap (indien u zelf gaat klussen) bekijk onze veiligheid-pagina.  Zie hoofdstuk over Veiligheid. Indien U alle basis veiligheid maatregelen heeft getroffen hierbij ter voorbeeld van de aansluiting van een wasmachine schakelaar in 3 stappen.

1.

wasmachine draden
wasmachine draden

2.

wasmachine binnenwerk
wasmachine binnenwerk

3.

wasmachine aansluiting
wasmachine aansluiting (trekschakelaar)

Voordat je kunt beginnen moet uiteraard de stroom er volledig af zijn, en blijven!

Een wasmachine-aansluiting moet altijd aangesloten zijn op een eigen, aparte groep, dit vanwege het vermogen. Een wasmachine-aansluiting is altijd geaard.

Stap 1: herken de verschillende draden. Op het eerste plaatje is goed de groen/gele aarde, blauwe nul en bruine fase te zien. Zie voor uitleg over de draadkleuren ook de pagina over bedrading.

Stap 2: monteer de draden op de juiste plek, kijk hiervoor even goed op de symbolen van het binnenwerk. Met een L of P wordt altijd de fase aangeduid (bruine draad) de N is voor de aansluiting van de nuldraad (blauw). De aardeaansluiting is aangegeven met het aarde symbool, zie hiervoor de pagina met symbolen.

Stap 3: Alles alles goed is gemonteerd kan de kap er weer opgezet worden en de wasmachine schakelaar werkt!

Stap 4: Als nu de wasmachine wordt geleverd, en je wilt hem aansluiten, sluit dan het snoer van de wasmachine op de overeenkomstige aansluitpunten aan de onderzijde van de schakelaar aan. Denk er wel aan dat je de schakelaar uitzet en de stroom van de groep afhaalt bij montage!

Het volgende voorbeeld is de aansluiting van een lichtschakelaar of lichtdimmer.

1.

schakelaar binnenwerk
schakelaar binnenwerk

2.

schakelaar achterzijde draad
schakelaar achterzijde draad

3.

lichtschakelaar
lichtschakelaar

Afbeelding 1: de schakelaar van voren, zonder deksel en knop. In dit geval uit de wanddoos gehaald om een beter beeld te krijgen.

Afbeelding 2: het aansluiten van de draden, Bij een schakelaar of dimmer worden twee draden aangesloten. De zwarte draad (zie foto) is de schakeldraad (deze voert de stroom door naar bijvoorbeeld de lamp als de schakelaar op de aan-stand staat, en is vrij van stroom als de schakelaar uitstaat). De bruine draad is de fasedraad (hier staat continu stroom op, dit is de aanvoer van stroom naar de schakelaar) Bij een schakelaar wordt er op het P contact de bruine draad aangesloten (de P staat vaak aan achterzijde drukknop of dimmer) vaak is deze schroef of drukpin met de kleur rood aan gegeven. Op de andere contact(en) wordt er een zwarte draad aangesloten (vaak is dit contact ook zwart gemaakt). Gebruik dan de symbolen die er bij gezet zijn. Voor alle duidelijkheid; L = bruin (fasedraad), N= Blauw (nuldraad), PE= aarde (geel/groen). De nuldraad (blauw) en de aardedraad (geen/groen) zijn in geval van een schakelaar niet nodig. Zie voor uitleg over de draadkleuren ook de pagina over bedrading.

Afbeelding 3: de schakelaar zoals hij er gemiddeld uitziet; netjes afgemonteerd met de kap / deksel erop.

Het vernieuwen van andersoortig schakelmateriaal of andere type schakelaars, zoals een dimmer, werkt in principe op dezelfde manier.

Schakelaars, dimmers, lichtknoppen en andere schakelapparatuur zijn onmisbaar voor uw installatie. Het vernieuwen ervan geeft uw woning vaak een verrassend nieuw en schone aanblik.

Wilt u meer weten over verlichting dimmers klikt dan hier: verlichting dimmers

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

6 gedachten aan “Elektra inbouw of opbouw, type schakeling”

  1. Wat te doen bij een LED-dimmer met aanduiding L1 en L2 en “Load”
    Dus 3 aansluitpunten.
    “Load” zal mijn inziens de schakeldraad zijn.

    Hoor graag waar welke draad in moet?
    Bvd.

    1. Leuke praktische vraag. Een dimmer niet in Nederland gekocht.
      Het “L” teken staat voor de bruine draad. Lijn is de draad die van een stroombron naar een schakelaar gaat.
      Load is de draad die van de schakelaar naar het apparaat gaat. Dus in uw geval de zwarte schakeldraad. (load = zwarte schakeldraad)
      Succes

  2. ik heb een dimmer en een led-spot die ik aan wil sluiten; maar ik zie geen zwarte schakeldraad. de aanvoerdraden zijn bruin, blauw en groen, de draden van de led-spot zijn bruin en blauw. Volgens de gebruiksaanwijzing van de spot en dimmer moet ik de bruine draad (L) en een zwarte draad (N-line, aldus de handleiding) aansluiten, maar zwart heb ik dus niet? En wat moet ik doen met de blauwe draad uit de muur en de blauwe draad uit het led-spotje? Ik hoop dat u mij kunt adviseren…

      1. Blauw aansluiten op Blauw.
        De bruine aanvoerdraad aansluiten op de dimmer en de bruine draad van de spot aansluiten aan de andere kant van de dimmer.

  3. Ik wil op een lichtschakeling in de trapkast de lichtschakelaar vervangen door een combinatie doos.
    Maar hier heb ik alleen een zwarte en bruine draad die uit de wand komt. zoals hierboven op afbeelding 2.schakelaar achterzijde draad te zien is.
    Kan ik daar eigenlijk een combi-doos op aansluiten??
    Dank voor de info, alvast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *