Telefoon draadloos opladen

draadlood telefoon opladen

Telefoon & apparaten draadloos opladen  

telefoon oplaad punt draadloos
telefoon oplaadtafel of oplaadpunt draadloos opladen

Op deze pagina geven we informatie over het draadloos telefoon opladen en andere apparaten.

Een lege telefoon aansluiten op het stroomnet is geen leuke handeling. Diverse kabels, draden, stekkers en regelmatig vergeet U deze handeling  en zit u met een lege telefoon.   Hoe fijn zou het zijn als u telefoon opgeladen wordt op uw favoriete plek zodra U deze neer legt.  Op de tafel, een bureau, het nachtkastje (niet verstandig) of de armlegger van de bank?   Het kan door middel van draadloos opladen.

Wat is draadloos opladen telefoon Qi?

Qi is ontwikkeld door Wireless Power Consortium.  Qi spreek je uit als ‘chi’.

Het idee achter Qi :  Het is eenvoudig: elk apparaat zou met elke oplader moeten werken.                            Achter dit idee staan wij als www.elektra-info.nl ook.

Voordeel:

  • Qi is een open, universele standaard die overal met een (Qi)  apparaat werkt;
  • Niet steeds aankoop nieuwe kabels, zelfs als de Qi-standaard evolueert, zullen oudere producten worden ondersteund;
  • De lage werkfrequentie en het spoelontwerp van Qi resulteren in toonaangevende energie-efficiëntie.

Nadeel:

  • Kleine ontvangst plek;
  • Mobiel moet voorzien zijn van Qi;
  • De Qi-technologie kan alleen nog maar laden. Gegevens uitwisselen tussen je telefoon en computer niet. Dit kan wel via Bluetooth of WiFi maar dit werkt in de praktijk vaak niet zo makkelijk als een kabel.

 

Niet alle telefoontoestellen kunnen standaard draadloos opgeladen worden

Oudere telefoontoestellen zijn niet voorzien van het Qi systeem.. Het draadloos opladen Qi systeem zit alleen in nieuwe  high-end mobiele telefoon toestellen, dus een Qi-geschikt toestel.  De Qi techniek daarvoor zit al een aantal jaar in de Galaxy-reeks van Samsung en de Xperia-smartphones van Sony en de Apple Iphone 8 en iPhone X. (dus vanaf 2017)  In andere Apple telefoons (de oude serie) zit niet het draadloos systeem.

Een andere mogelijkheid om uw telefoon geschikt te maken voor draadloos opladen is :

Losse ontvanger of hoesje : middels een losse ontvanger of hoesje die aangesloten wordt op de laadpoort van je toestel.

Hierbij een link waar u kunt zien welke mobiele telefoons geschikt zijn voor draadloos opladen.

Werking draadloos opladen telefoon

U legt een geschikte mobiele telefoon los op de oplaadtafel en hierdoor laad te telefoon draadloos op.  U hoeft de telefoon dus niet aan te sluiten op het elektriciteitsnet. De oplaadtafel  is het basis station.  De oplaadtafel of het basisstation moet altijd verbonden moet zijn met het stopcontact.   Het basisstation komt alleen in actie als er een geschikt toestel op wordt gelegd. Daarbij stuurt het basisstation van tijd tot tijd een testsignaal, om te controleren of er een Qi-geschikt toestel aanwezig is. De smartphone geeft hierbij een melding terug om aan te geven wat de signaalsterkte is.  Daarna kan het draadloos opladen beginnen. Zowel het basisstation als de smartphone beschikken over een spoel van gevende en ontvangende metaaldraden.

Magnetische inductie is een technologie die je waarschijnlijk zult onthouden van je natuurkundelessen op de middelbare school. U hebt twee spoelen nodig, een zenderspoel en een ontvangerspoel. Een wisselstroom in de zenderspoel genereert een magnetisch veld dat een spanning opwekt in de ontvangerspoel. Deze spanning kan worden gebruikt om een ​​mobiel apparaat van stroom te voorzien of om een ​​batterij op te laden.

Qi bestaat uit inductieladen (Magnetische inductie).  Het systeem bestaat uit een spoel/zender  (het basisstation) en de ontvanger spoel (de smartphone).   De spoel van de zender genereert een elektromagnetisch veld, dat stroom opwekt in de spoel van de ontvanger.  Een wisselstroom in de zenderspoel genereert een magnetisch veld dat een spanning opwekt in de ontvangerspoel. Deze stroom wordt daarna getransporteerd naar de accu / batterij van je telefoon.  De ontvanger stuurt een signaal terug om aan te geven welk vermogen is vereist en het basisstation past de output daarop aan. Als de batterij bijna vol is kan de smartphone een signaal sturen dat ervoor zorgt dat het basisstation naar een lager vermogen terugschakelt. Bij de eerste Qi-technologie was het mogelijk om één apparaat binnen een straal van 5 millimeter van de oplader op te laden.
De nieuwe technologie maakt het al mogelijk om binnen een straal van 4 centimeter een apparaat op te laden. Ook kunnen bij de nieuwe technologie meerdere apparaten tegelijk opgeladen worden met maar 1 oplader.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *