Elektra leidingwerk mantel of installatie buis elektra draden

elektra-mantelbuis-PVC-installatie-huis-klus-zelf-

Elektra mantel of installatie buis 

Elektra leidingwerk en PVC mantelbuizen of installatiebuis bij een elektrische installatie
Elektra mantel buis

Om leidingwerk, bedrading of kabels vakkundig weg te werken geven wij u hier uitleg, aanleg tips en aandachtspunten bij de aanleg van het ``leidingwerk“ van elektra. Deze pagina gaat in op het wegwerken van leidingen onder het stucwerk in de muur, maar ook het aanbrengen van opbouw-leidingwerk voor al uw bedrading en bekabeling.

We gaan in op de verschillende materialen die nodig zijn om elektra op een provisionele wijze weg te werken. Hoewel het een hele klus lijkt om elektra bedrading  goed weg te werken, is het met een goed plan en goede voorbereiding met de juiste materialen prima te doen. Het trekken van elektra kabels is niet heel moeilijk, alleen moet u goed weten wat u doet en waarom en veiligheid.

Zeker in een situatie als U gaat verbouwen & schilderen of behangen (vaak bij renovatie, verhuizen of nieuwbouw) is het aan te raden om na te denken over de plek van inbouw elektra schakel materialen. Hier moet positie van het leidingwerk  op aangepast worden. Meestal weggewerkt in de muur.

elektra draden; installatiedraad: VD draad

Zoek u informatie over elektra installatiedraad en uitleg van kleuren en benodigde elektra draad dikte klik dan  hier:  Soorten elektra draden en uitleg van de kleuren

Elektra mantel buis

Eén groep door één buis.
Bedrading van twee (of meer) verschillende groepen mag nooit door één buis gaan, en nooit in één inbouw- of lasdoos zitten. Een mantelbuis mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt, heb je 2 of meer groepen dan heb je voor elke groep een aparte mantelbuis nodig.  Ook een lasdoos of inbouwdoos mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt. De enige uitzondering is een kookgroep. Een kookgroep zijn twee gekoppelde 1 fase groepen en wordt gezien als 1 groep.   Kookgroep zie deze link: kookgroep

Maximum aantal draden door één buis.   

 

elektra-mantelbuis-PVC-installatie-huis-klus-zelf-
Elektra mantelbuizen in kalksteen muur nieuwbouw woning

In een flexibele buis mogen minder draden getrokken worden dan in een schuifbuis (= gewone installatiebuis).   Het hangt van het type en diameter mantelbuis af hoeveel installatie draden maximaal in een mantelbuis mogen zitten. In een flexbuis (flexibele buis) mogen minder draden worden getrokken dan in een gladde (normale) buis.  Ook diameter van de  mantelbuis maakt verschil:  (16mm (5/8) of een 19mm (3/4) mantelbuis)

Een  16 mm (5/8 inch) PVC mantelbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD installatiedraad  of  2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2  VD installatiedraden aangebracht worden.  Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD installatiedraad  minder.

Wandcontactdozen moeten worden aangesloten met installatiedraad van minimaal 2,5 mm2

Tip: trek NOOIT (in een mantelbuis) een extra installatiedraad bij aanwezige installatiedraden. Naast dat het moeilijker is heeft u een grote kans om andere installatiedraden te beschadigen met in het ergste geval brand tot gevolg, dus altijd alle draden tegelijk trekken. (trekveer)

Benodigde materialen voor het aanbrengen van een elektra mantelbuis:

 • PVC mantelbuis (soort afhankelijk van doel en hoeveelheid aan te brengen installatie elektra draden,  er zijn verschillende soorten en diameters, stijve of flexibele mantelbuizen;
 • Mantelbuis mof (verlengen van pvc mantelbuizen);

  elektra leiding in plafond
  elektra leiding mantelbuis in plafond
 • Mantelbuis bocht (90 draden bochten);
 • Las of trekdozen;
 • Inbouwdoos
 • Centraaldoos (in plafond) ;
 • Mantelbuis zadels.
 • Trekveer.

Doel mantelbuis van elektra bedrading / draden

Voorbeeld van ingefreesde leiding en elektra-doos.
Voorbeeld van ingefreesde leiding en elektra inbouwdoos.

Een elektra mantelbuis is voor het geleiden en deels beschermen van elektriciteitsbedrading. Dit kan in en op de muur zijn. We spreken dan van inbouw of opbouw mantelbuizen of leidingen.  In woningen is de mantelbuis (vaak) onzichtbaar weggewerkt in de muur, dit heet inbouw. Als de mantelbuis zichtbaar is dan spreekt met over opbouw. Een in de muur weggewerkte elektra leiding of mantelbuis is mooier en veiliger en conform het Bouwbesluit en de NEN 1010 en in België, Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Het voldoen aan normen is belangrijk i.v.m veiligheid en belangrijk “verzekering technisch“

De elektra draden kunnen met een trekveer in de mantelbuis worden getrokken.  Aftakkingen en elektra installatie draad verbindingen worden gemaakt in lasdozen en centraaldozen. Een PVC mantelbuis kan worden vastgezet met kabel of mantelbuis zadels.

Soorten elektra buis, pvc,  slagvast of  flexibel

Er zijn verschillende type elektra  mantelbuizen. (geschikt voor woningen)mantelbuis-elektra

 • PVC mantelbuis 5/8 16 mm  (geel)
 • PVC mantelbuis 3/4 19 mm  (geel)
 • PVC slagvast mantelbuis 5/8 19 mm  (grijs)
 • PVC mantelbuis 3/4 19 mm  (grijs)
 • Flexibele mantelbuizen 5/8 16 mm (geel)
 • Flexibele mantelbuizen 3/4 19 mm (geel) 

Het vastzetten van een elektra mantelbuis

Een elektra mantelbuis zet je vast met zadels en pluggen. Afhankelijk waaraan u de mantelbuis moet vastzetten.

 • IJzeren zadel (in hout)  Geschikt voor mantelbuis maat 5/8 en 3/4 vastzetten aan hout (met schroeven)
 • Spijkerclip (in hout)      Geschikt voor mantelbuis maat 5/8 en 3/4 vastzetten aan hout (met spijker)
 • Slagplugclip  (in beton)
 • Kabel zadel  (in beton)

Wat is een instllatiedraad trekdoos of lasdoos

installatiedraad trekdoos of lasdoos
installatiedraad soorten trekdoos of lasdoos

Een lasdoos is zoals de naam al zegt het lassen en verbinden van PVC mantelbuizen en elektra

installatiedraad die uit verschillende richtingen komen. Bij een lasdoos kunt u verschillende elektra draden aan elkaar verbinden en achteraf kunt U  er nog bij. Een lasdoos bescherm in principe de verbinding en koppelpunten van installatiedraden. In een lasdoos plaatst u geen schakelmateriaal , daar gebruikt u een inbouwdoos voor.

Er zijn verschillende trek of lasdozen, afhankelijk van hoeveelheid richtingen en hoeken. (zie foto)  Voor lasdozen of trekdozen gebruikt u dezelfde doos.

Wat is een Kabeldoos

Een Kabeldoos gebruikt u voor buitenshuis (zoals in uw tuin) om verschillende grond en buitenkabels aan elkaar te verbinden. Doel is hetzelfde als lasdoos. (koppeling van installatiedraad) Een goed gemonteerde kabeldoos is spat waterdicht.  De grond of buitenkabels streek u door de bijgeleverde wartels, dit zorgt voor een spat waterdichte afsluiting, boven de grond.  Een normale kabeldoos is niet geschikt als lasdoos in de grond.

Wat is een elektra inbouwdoos elektra inbouwdoos, lasdoos, inbouw

Een inbouwdoos gebruikt U in een muur aan het einde van een mantelbuis ter plekke van inbouw schakelmateriaal. De doos vormt de huls van het inbouw schakelmateriaal. De inbouwdoos heeft dan een beschermende  en praktische functie. In de inbouwdoos schroeft u de gewenste inbouwmateriaal. (denk hierbij aan stopcontact, dimmer, of aan en uit schakelmateriaal)

Er zijn verschillende dieptes van inbouwdozen, dit is afhankelijk van dikte van de muur.  Er zijn inbouwdozen van diepte 4 en 5 cm. En meerdere inbouwdozen naast elkaar.

Gebruikelijk is om stopcontacten op minimale hoogte van 30 cm boven de afdekvloer te plaatsen.  (op dit moment is deze eis niet opgenomen in de NEN 1010)  Voor lichtschakelaars en stopcontacten voor is de standaardhoogte 105 cm.

Inbouw elektra leidingen en leidingen in de muur wegwerken

Door een sparing te maken door te hakken of te frezen in de muur, kun je leidingen wegwerken, waarna er overheen gestuukt kan worden. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld net hebt verbouwd, of als je bijvoorbeeld de wanden opnieuw wilt afwerken. Met een klein beetje voorwerk heb je straks alles netjes weggewerkt en kun je bijvoorbeeld stopcontacten precies op de juiste plek monteren.

Opbouw elektra leidingen: opbouwsystemen voor bedrading

Kabelgoten zijn er in veel verschillende soorten en maten.
Kabelgoten zijn er in veel verschillende soorten en maten.

Andere manieren om kabels uit het zicht te houden zijn het gebruik van kabelgootjes of het verwerken onder een plint. Een voorbeeld van slim omgaan met kabels is bijvoorbeeld het verwerken van de telefoon of televisie aansluitingen bij het nieuw leggen van een laminaatvloer. De kabel kan dan in het isolatiemateriaal van de vloer worden verwerkt. Let wel op dat je niet onzorgvuldig met stroomkabels omspringt.

 

Kabels wegwerken in vloer of vloerplint.

Het wegwerken van bekabeling kan soms ook vrij goed in de vloerafwerking die je gaat toepassen. Met name bij de aanleg van laminaat of een houten vloer is er sprake van een isolatielaag waar je gebruik kunt maken om laagspanningskabels, bijvoorbeeld van tv, telefoon of andere data weg te werken. Soms kan het handig zijn om een kamer op deze manier over te steken, bijvoorbeeld als je een TV op een andere plek wil zetten zonder dat daar een cai-aansluiting is.

 

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

7 gedachten aan “Elektra leidingwerk mantel of installatie buis elektra draden”

 1. Mag ik vanuit een inbouw wcd via een stekker en gewoon verlengsnoer een ander wcd op de muur bevestigen en verlengsnoer dan wegwerken in kabelgoten?

  1. Vraag is dus eigenlijk of je het snoer van een stekkerdoos door een opbouwelectragootje (k25 of goedkoper plakgootje) mag laten lopen.
   Ja, dat mag.
   En een stekkerdoos kan / mag je aan de muur hangen. Daar bestaan ook klemmetjes voor.
   Als je die stekkerdoos dan weer vervangt door een (opbouw)stopcontact…..dát zou ik niet doen. Het snoer dat je gebruikt heeft een beperkte diameter en mag
   mogelijk beperkter belast worden dan installatiedraad, terwijl je met de wandcontactdoos wel de suggestie wekt dat je daar wel je tafelgrill zou kunnen inpluggen of iets anders dat flink stroom trekt.

 2. Mijn broertje heeft het altijd over leidingen, elektra, drukveren en trekveren. Hij vindt dit fascinerend en zou later graag een opleiding in deze richting doen. Ik zal het artikel naar hem doorsturen, hij vindt het vast interessant om te lezen hoe je het leidingwerk van elektra aanlegt! Het is goed om hier meer over te leren, aangezien brandveiligheid een belangrijk onderwerp is als je met elektra werkt.

 3. IK heb een vraag over de vereiste dikte van een installatie draad van uit de meterkast naar een motor voor een zonnescherm. Het gaat om fase, nul en aarde draad in een mantelkabel die in een pvc buis (doorsnede 167 mm) wordt gelegd in huis. wat moet de minimale dikte van de koperen draden zijn.??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *