Televisie Coax kabel aanbrengen en aansluiten

Televisie aansluiten of aanbrengen Elektra

coax televisie aansluitingTelevisies aansluiten is op zich geen lastige elektra-klus. Vaak is het doorkoppelen van apparaten, dvd, spelcomputers, surround sound en dergelijke het lastiger gedeelte om goed geregeld te krijgen.

Tegenwoordig is zoveel meer mogelijk als het gaat om digitale televisie, televisie kijken op een tablet, digitale bestanden van een netwerk afspelen en nog veel meer. Afhankelijk van de situatie en wensen zijn er vele oplossingen te vinden.

Om u een beeld te geven van de basisinformatie voor het aansluiten van een televisie, geven wij hieronder informatie over het aansluiten van coax kabels en stekkers en het splitsen en aansluiten van de tv en waar op te letten bij aankoop van een COAX kabel.

Keuze CAI / COAX of UPT

 • Welke aansluiting is er voor de televisie aansluiting?
 • Wanneer kiest u voor UPT en wanneer kiets u voor Coax?

Dit is eigenlijk zeer eenvoudig:  Belangrijk  is: kijkt U TV via de Kabel (COAX) of via glasvezel.

UTP voor TV (en internet) als U  via glasvezel dit product afneemt.
CAI/COAX heeft u  nodig als U TV kijkt via de kabel of via de satelliet.

In oude woningen zit vaak de CAI  aansluiting als standaard aansluiting in de woonkamer, dus dit is via de COAX kabel.   (bovenstaande foto is een CAI aansluiting).

Hoe komt het televisie signaal de woning binnen!

Afhankelijk van het aanwezige kabelnetwerk kan het televisie signaal via 3 mogelijkheden uw woning binnen komen. Dit heet het abonnee overname punt (AOP). (dit punt zit vaak in de meterkast en soms bij wat oudere woningen of appartementen in de woonkamer)  Dit zijn de 4 mogelijkheden:

 • Via het CAI aansluitpunt;
 • Via telefoonlijn;
 • Via glasvezel (niet overal beschikbaar)
 • Via, antenne of schotelantenne ( via de ether, denk dan vooral aan camping toepassingen)

Vanuit het overname punt (AOP) zijn er 2 type signaal kabels mogelijk naar de televisie. (let op: type kabel is dus afhankelijk van provider/leverancier) Een bekabelde aansluiting heeft een zekerde en hogere signaal kwaliteit.

 • COAX kabel   (vanaf het CAI aansluitpunt naar TV (wandcontactdoos)
 • UTP / FTP kabel      (vanaf het CAI aansluitpunt naar TV (wandcontactdoos)

Verschil tussen UTP en FTP is dat een FTP en afgeschermde kabel betreft en een UTP niet.  Een FTP heeft een afscherming en kan hierdoor bij andere kabels in een mantelbuis.

Draadloos TV signaal (meer storing gevoelig)
 • Wifi (computer / laptop/ tablet)
 • Via een dongel  (geen kabel)
 • Via het lichtnet (230 volt) via stopcontact en twee adapters.  (deze is niet altijd mogelijk)

COAX kabel of coaxiaal thuis netwerk

In de meterkast zit vaak het het CAI- aansluitpunt.  CAI staat voor Centrale Antenne Inrichting.  Dit is de CAI hoofdaansluiting of het abonnee overname Punt. Vanuit hier liggen bij veel woningen coax kabels naar coax wandcontact dozen in uw woning.  Sommige woningen hebben standaard meer COAX-wandcontact dozen dan andere woningen.  (optioneel televisie aansluiting in b.v. slaapkamers).  Zit er in uw slaapkamer geen wandcontactdoos dan moet u (vaak) vanuit de meterkast een nieuwe coax kabel aanbrengen of u kan kiezen voor een draadloos systeem.

In een CAI wandcontactdoos zijn twee aansluitingen te vinden: 1 voor radio en 1 voor TV.  Bij een juiste montage van de CAI wandcontact doos zit de televisie vaak links en radio rechts. (Indien u naar de wandcontact doos kijkt, links zit male en rechts female, zie foto, start van deze pagina) Het aantal aansluitingen kan worden uitgebreid met een tv-splitter. (dit kan zowel bij de CAI hoofdaansluiting als bij CAI wandcontactdoos. Let op:  Elke keer een splitter plaatsen is kans op kwaliteit verlies.

Wilt u televisie op een andere plek dan COAX wandcontactdoos?

Het verplaatsen van een dergelijke aansluiting kan gedaan worden door een nieuwe kabel aan te brengen en de tv-aansluiting in de wand te verplaatsen. ( veel werk, kosten en alles op z,n kop) het makkelijkste is via de kruipruimte. (indien aanwezig)

Een andere mogelijkheid is om de kabel te verlengen die naar de televisie loopt. (dus een langere Coax kabel van CAI wandcontactdoos naar tv)

De laatste oplossing is digitaal TV kijken via de WIFI.

Goede coax-kabel kwaliteit coax-12

Het is belangrijk dat in de woning de juiste kwaliteit bekabeling wordt gebruikt. De kabel moet voor televisie gebruik minstens tot 900 MHz kunnen doorlaten. Sommige kabels, gaan tot 450 MHz, dit kan blokken op het TV-beeld veroorzaken.  Een goede kabel infrastructuur is belangrijk en voorkomt storingen. De meeste storingen worden veroorzaakt door verouderde kabels, connectoren en foute installaties. Producten met het kabelkeurmerk zijn, mits correct toegepast, de juiste keuze.

Een goede storingsvrije verbinding tussen de COAX wandcontactdoos en de televisie is erg belangrijke om zonder storing televisie te kijken.  Een goede coax-kabel brengt signalen over zonder dat deze gestoord of te verzwakt worden.  De volgende eigenschappen zijn belangrijk bij een goede coax kabel:

 • hoog frequentie bereik (minimaal 5 Mhz en maximaal 3000 Mhz)
 • lage demping;
 • goede afscherming (drievoudig afgeschermd)
 • Het goed doorgeven van het signaal ook over langere afstanden.

Waar op te letten bij aankoop Coaxkabellogo-kabelkeur-coax

Koop een Coaxkabel met keurmerk van kabel keur.  In de winkel herkent u de kabel aan het kabel keur-logo. (zie logo op deze pagina)

Kabel Keur is een keurmerk voor aansluitmaterialen voor uw televisie zoals coaxkabels, connectoren, splitters en versterkers. Het Kabel Keur keurmerk maakt het u gemakkelijk om de goede producten te vinden voor de aansluiting van uw TV.  Kabel keur is een initiatief van NL kabel.  NLkabel behartigt de belangen van kabelbedrijven: internetaanbieders en aanbieders van tv pakketten.

Wil U een goede coax-kabel met goede eigenschappen, dan adviseren wij de coax-kabel met type aanduiding COAX-12.  (meerdere producenten produceren deze coax kabel) Deze kabel is makkelijk te herkennen. Over de gehele kabel staat dit typenummer geprint.

 COAX hulpstukken

 • F-connector  (schroefbare stekker / connector) geschikt om te monteren op een losse coaxkabel aansluiten op een schroef connector / stekker)
 • IEC connector (opsteek stekker / connector geschikt om te monteren op een losse coaxkabel aansluiten op een opsteek stekker female / male)
 • Tweeweg splitter (om één signaal te verdelen in twee)
 • Signaal versterker  (met aansluitingen voor IEC-connectoren of F connectoren)

COAX splitter

Bij het aansluiten van een 2e TV zal je de kabel moeten verdelen met behulp van een tweeweg splitter. De onderdelen voor het verdelen en aanpassen van televisie aansluitingen zijn overal verkrijgbaar. Er zijn voor het verdelen ook diverse versterkers beschikbaar die ervoor kunnen zorgen dat ook op grotere afstand het TV-signaal sterk genoeg blijft.

coax-splitter
Voorbeeld van een Coax splitter
Hier een voorbeeld van een coax-stekker.
Hier een voorbeeld van een coax-stekker.

Het aansluiten van een coax stekker (connector) kan iedereen zelf prima uitvoeren, maar belangrijk daarbij is het volgen van de juiste instructies van de leverancier als het gaat om het strippen van de kabel en het voorkomen van storingen door de afscherming, de folie en de koperdraad. Er zijn verschillende types Coax-stekkers. Wij adviseren om goede metalen afgeschermde COAX stekkers te gebruiken. (beste verbinding en minste kans op signaal verlies)

Ook moet je goed kijken of je een zogenaamd ‘mannetje’ of ‘vrouwtje’ nodig hebt (male en female connector)

Coax versterker

Een versterker versterkt het televisie signaal.  Een antenneversterker versterkt zowel het analoge als digitale televisie signaal. Met een antenneversterker kunt U meerdere ontvangers aansluiten en langere coax kabels gebruiken. De versterking van het signaal is nodig om het signaal verlies te compenseren. Als U goed beeld hebt zonder storingen zal een antenneversterker niet voor beter beeld zorgen. Heb je wel last van veel storingen in het beeld. Dan kan de juiste antenneversterker uitkomst bieden.  Een versterker dient retour geschikt te zijn. Dit houdt in dat het signaal zowel in als uitgaand moet zijn. Veel versterkers zijn ondeugdelijk. Gebruik een goede versterker en zorg, dat deze goed is ingesteld. Een te sterk signaal zal de in een analoog televisiebeeld spikkels laten zien, terwijl bij te weinig signaal er sneeuw zichtbaar is.

 

Telefoon aansluiting via de UTP kabel

computer-thuis-woning-aansluiting

 

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

2 gedachten aan “Televisie Coax kabel aanbrengen en aansluiten”

 1. Op mijn vakantieadres (Lanzarote) hebben we tv in ons appartement. Zodra de hoofdbewoners hun tv ingeschakeld hebben, valt bij mij het beeld weg (begint te ‘blokken’).
  Ik kijk daar hoofdzakelijk naar de zender BVN.
  Kan ik in mijn appartement een versterker plaatsen tussen mijn tv en de coax-kabel? Zou dat een positief effect hebben?
  Graag uw reactie.

  1. Hoe kijkt U tv via satelliet of via de kabel??? dat is wel belangrijk te weten!!! en ook hoe de aftakking is gemaakt in het appartement ook belangrijk is de kabel en de kabellengte dus graag wat meer informatie

   Gr.antenne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *