Stroom verbruik huishoudelijke apparaten

Stroom verbruik huishoudelijke apparaten

Stroom verbruik huishoudelijke apparaten

Overzicht energie zuinige apparaten
Energie besparen door slim inkoop

Om een  indicatie te krijgen van het stroom verbruik huishoudelijke apparaten , hebben we een overzicht gemaakt met indicatie verbruik van apparaten. Elektrische apparaten die u gebruik in en om huis.  Dit geeft U een beeld van de elektriciteit grootverbruikers en waar U de meester elektriciteit besparing kunt realiseren.

Let op, deze lijst kan nooit helemaal accuraat zijn. In de eerste plaats zijn er steeds duurzamere modellen. Een voorbeeld is ook dat bijvoorbeeld stofzuigers binnenkort aan een maximum aantal wattages moeten gaan voldaan, waardoor andere technieken worden gebruikt om alsnog de zuigkracht te garanderen. Producten worden dus, al dan niet gedwongen door regelgeving, steeds duurzamer gemaakt.

Als we het gebruik van alle apparaten in huis bij elkaar optellen, is het totale gebruik in een gemiddeld huishouden 3.503 kWh per jaar. Dit kan voor tal van gezinnen lager, maar ook veel hoger uitpakken. Zo verbruikt 14% van de gezinnen meer dan 5.000 kWh per jaar.

Heel wat huishoudens hebben meerdere koelkasten en televisies. In de tabel op deze pagina vindt u het elektriciteitsgebruik van de belangrijkste apparaten. Daarbij moet u uitgaan van een elektriciteitsprijs van gemiddeld 22 cent per kWh.

Vaak hebben de meeste mensen geen idee wat de grootste verbruikers zijn. De elektrische boiler staat als energieverslinder prominent op de eerste plaats met een verbruik van 1870 kWh/jaar. Dat is meer dan een kookplaat, plasmascherm, koelkast, kokend waterkraan en verlichting bij elkaar! Een elektrische boiler staat vaak in het keukenkastje onder de kraan. Handig, maar als de inhoud groter is dan 20 liter kost hij bijna 400 euro aan elektriciteit per jaar.

Ook het tropisch aquarium met pomp is een energieslurper. (1029 kWh per jaar of wel ruim 200 euro). Op de derde plaats staat een waterbed. Die doet gemiddeld 165 euro aan stroom.

Een gewone tuinvijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als hij het hele jaar aanstaat, kost dat 45 euro aan elektriciteit. Maar heel wat mensen hebben een pomp van 200 watt. In dat geval bent u 400 euro kwijt.

De kosten van een elektrisch kacheltje worden ook zwaar onderschat. Zeker bij de oudere typen zonder thermostaat. Deze blijven bij het aanstaan op vol vermogen werken. Als zo’n kachel in de koude maanden 500 uur wordt gebruikt, kost dat 65 euro.

Het werkelijke verbruik kan overigens niet altijd precies worden geschat. Zo staat een koelkast altijd aan, maar dat geldt niet voor luxe apparatuur zoals een sauna en elektrische ventilatorkachel.

Ook bij apparaten die u wel vaak gebruikt, is er een groot verschil in energieverbruik. Bij een wasmachines is ook een grote winst te behalen door te wassen op lage temperatuur. Als uw plasmatelevisie gemiddeld 3,5 uur per dag aanstaat verbruikt u 429 kWh per jaar. Maar als het scherm zes uur per dag uw leven verrijkt, loopt de teller op tot 729 kWh.

Een feit is dat een wasdroger ook een grote energie slurpende elektrische apparaat in huis is. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 380 kWh elektriciteit per jaar aan het drogen van hun wasgoed. Er zit veel verschil in type wasdroger. Er zijn vier type Wasdrogers.  Een warmtepompdroger, gebruikt ongeveer 50% minder energie dan een traditionele wasdroger. Een gas wasdroger  is zeer efficiënt in energie verbruik maar in aankoop een stuk duurder dan b.v. een warmtepompdroger.

Hieronder een lijst van verbruik gemiddeld huishouden per apparaat in kWh per jaar, inclusief kostenschatting:

ApparaatkWh€ per jaar
Wasdroger23050
Wasmachine A+++ (220 wasbeurten per jaar, die deels op 40 en deels op 60 graden) 16837
Vaatwasser25060
Stofzuiger8020
LED-televisie 15535
Koelkast (label A) 22050
Elektrische boiler (> 20 l) keuken 1870411
Kookplaat18040
Aquarium (met pomp en licht) 1029226
Stoomcabine18040
Laptop30070
mobiele telefoon 102
Verlichting500110
Vijverpomp 60 Watt 525115
Vijverpomp kooi 200 watt (nieuw type) 1752403
Vijverpomp kooivijver 500 watt (oud model) 4380964
Waterbed750165

kosten en verbruik zijn een gemiddelde inschatting, prijspeil 2015.

Zelf stroomverbruik en kosten berekenen van apparaten

Om zelf stroomverbruik te berekenen van alle apparaten t.o.v. kosten per jaar gebruik deze formule

Aantal watt (stroomverbruik in wattage) x .. (uren per dag dat apparaat aan staat) x 365 (dagen per jaar) / 1000 (Watt omzetten in kW) = kW verbruik per jaar (Uitkomst is verbruik per jaar voor betreffende apparaat)

Bereken zelf elektriciteitskosten per jaar

Om de elektriciteitskosten per jaar te berekenen zullen we het aantal kW wat verbruikt wordt moeten vermenigvuldigen met de prijs per kW. Als gemiddelde prijs hanteren we € 0,22 per gebruikte kW.

kW (stroomverbruik per jaar) * € 0,22* (elektriciteit kosten per kWh) = Stroomkosten per jaar. (* gemiddeld tarief 2018)

Berekening voorbeeld van energie label warmtepomp wasdroger

verbruik warmtepompdroger
verbruik warmtepompdroger

Zie foto naast deze tekst. Dit is een energie label van een warmtepomp wasdroger A++. Dit energie label zit (in de winkel) op het apparaat geplakt. In het blauwe rechthoekje ziet u gemiddeld verbruik staat. Dit is 232 kWh/annum. (Annum is gelijk aan een jaar) Dus dit apparaat verbruik gemiddeld 232 kWh stroom per jaar. (uitgangspunt gemiddeld verbruik gezin) gebruik u het apparaat minder dan is het verbruik ook minder. De gemiddelde kosten van dit apparaat per jaar is : 232 kWh * 0,22 euro (elektriciteit kosten per kWh). Komt neer op: 232 kWh x 0,22 euro = 51,04 euro per jaar.

Apparaten verbruiken elektriciteit

In ons huidige leven worden meer en meer apparaten als vanzelfsprekend gezien. Hierdoor nemen niet alleen de kosten van energie, maar ook het verbruik ervan wereldwijd toe.

Beseffen welke apparaten je als vanzelfsprekend beschouwd, en welke eigenlijk vaak nutteloos stand-bye energie verbruiken kan helpen om hier keuzes in te maken.

Echter als in de toekomst alle energie schoon is, we de zon optimaal kunnen benutten, zonder uitstoot van schadelijke CO2, dan is er minder limiet op energie, en op de bijbehorende kosten.

Al met al kan het geen kwaad een beetje inzicht te hebben in de verbruikskosten in een gemiddeld gezin. Kijk anders ook even verder op onze andere pagina met tips over energiebesparing.

8 gedachten aan “Stroom verbruik huishoudelijke apparaten”

 1. Ik lees dat een inductiekookplaat minder energie verbruikt dan een keramische. Maar de productie van een inductiekookplaat kost natuurlijk ook energie. En de recycling van mijn oude plaat ook. Mijn keramische kookplaat is nog goed. Ik heb wel eens gehoord dat het beste dat je voor het milieu kan doen is om zo lang mogelijk met je spullen te doen en het kopen van nieuwe dingen zo veel mogelijk te beperken. Het geld dat ik dan bespaar besteed ik dan liever aan zonnepanelen. Klopt deze redenering?

  1. Deze redenatie klopt deels. Bij zware verbruikers loont het daadwerkelijk om deze te vervangen door een nieuwere zuinige. De besparing op energie is dus in eerste instantie om zichzelf terug te winnen. Na een tijd zal het enkel besparing zijn als hij zichzelf en recyclen eruit heeft. Hoe langer je een apparaat gebruikt hoe meer de besparing is ten opzichte van de productiekosten.

 2. Naast de echte electriciteirskosten betaal je nog leveringskosten en energiebelasting en opslag duurzame nenergie. Daardoor verdubbelen, zo ongeveer, de energiekosten. U heeft een roze bril op!

  1. Beste chris, Als u dubbel zoveel betaald aan elektriciteit dan onze gegenoemde gemiddelde prijs dat is het verstandig om een andere elektriciteit leverancier te zoeken. Overstappen loont vaak.
   Onze gemiddelde genoemde prijs is kWh-prijs, met energiebelasting, opslag duurzame energie, gemiddele enkele of dubbele meter, vaste leveringskosten stroom, netbeheer kosten, belasting en toeslagen en BTW. De gemiddelde prijs kwam in een steekproef uit op €0,2292 per kWh stroom (1 jaar vast tarief). Deze prijs is inclusief alle heffingen en belastingen vanuit de overheid.

 3. Hallo,
  Van welke zaken op het vlak van te uren die een apparaat per dag/week/maand/ jaar werkt bent u uitgegaan?
  Ik probeer me namelijk een redelijk realistisch beeld te maken om ons volledig van stroom te voorzien via zonnepanelen en batterijen voor de nacht.
  Het is in deze niet onbelangrijk te weten dat dat zou gaan gebeuren in het zuiden van Portugal, en dat we daar dus rekening gaan moeten houden met enkele zaken die daar anders zijn dan hier.
  Ik noem er een paar op. Langer licht overdag, maar meer koelen door middel van airco. Minder verbruik persoonlijk door merendeel meer buiten leven dan binnen, gevolg minder tv kijken enzo.
  Ook minder verwarming nodig ttz meestal enkel de ochtend en de avond om de kilte en het vocht geen kans te geven.
  Wat doe ik dan om me een redelijk beeld te kunnen vormen en daaruit te kijken wat ik ga nodig hebben om daar zeg maar indien mogelijk 100 Off grid te gaan?
  Er zou wel een aansluiting op het net blijven, maar enkel om af te nemen bij hoge nood. En, nooit om terug op het net te steken.

  Mvg,

  Denis

  1. Uw kWh verbruik komt ongeveer overeen met het aantal Wp van uw zonnepanelen in Nederland.

   Voor off grid gaan kunt u het beste even vragen aan Victor energy in Bodegraven. Deze hebben daar de geeikte apparatuur voor en kunnen u prima voorlichten over de soort accu’s die u nodig heeft etc. Mastervolt is ook een gerenommeerd merk.

 4. hallo Wij hebben een 2 pers huishouden. Nu is ons energieverbruik ca 3300 kwh. We gaan toch heel bewust met energie om. Gebruik geen wasdroger. En wassen 1x per week.
  Hoe weet je welk apparaat vervangen moet worden. We hebben een boiler van 19 jaar oud. Is dit de boosdoener.
  Wat is een goed alternatief voor een boiler? vr groet

  1. Hallo Els,

   Je kan een energiekostenmeter kopen die je tijdelijk tussen het apparaat en het stopcontact plaatst. Dat kan je zien wat het apparaat echt verbruikt. Er zijn veel verschillende typen meters, maar de goedkoopste kan je al voor minder dan 10 euro online bestellen. Ik ga dat ook binnenkort doen.

   Als je zoekt op ‘energiekostenmeter kopen’ vind je wat je zoekt.

   Groeten,
   Lennart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *