lamp kopen led of spaarlamp lichtsterkte en verbruik

lamp kopen led of spaarlamp Lichtsterkte en verbruik

Waar op te letten aankoop lamp
Waar op te letten aankoop lamp

Uw lamp is stuk of kapot,  en u heeft een nieuwe lamp nodig, nieuw lamp led kopen of spaarlamp.  Waar op te letten bij de aankoop van een nieuwe lamp. Er zijn zaken veranderd.

Voor uitleg wat het verschil is tussen een gloeilamp, halogeen en led verlichting klik hier:  verlichting lamp soorten

Ecodesign wijzigingen en lamp aankoop tips

 • Gloeilampen mogen vanaf 2012 niet meer in de handel worden gebracht  (wel voorraad opmaken) en vanaf 2016 definitief uit de handel
 • Vanaf 1 september 2018 gaan veel types halogeenlampen uit de handel. Deze beslissing is niet van invloed op de directionele halogeenlampen, zoals populaire spotlights halogeenlampen die vaak gebruikt worden in bureaulampen en schijnwerpers (type GU10 en PAR30 fitting)  De maatregelen zullen niet van toepassing zijn op producten die al op de schappen in de winkels staan, maar alleen op de nieuwe producten die te koop worden aangeboden. Halogeenlampen verbruiken tot tien keer meer stroom dan led-lampen voor dezelfde lichtopbrengst.

Reden: Ecodesign richtlijn:   De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van huishoudelijke apparaten. Alle Europese landen moeten zich daaraan houden.  Er zijn ook eisen opgesteld voor huishoudelijke verlichting.

Gloeilampen – en sommige halogeenlampen – kunnen niet voldoen aan EU energiezuinigheid  eisen. Ze zetten maar een klein deel van de elektrische energie die ze verbruiken om in licht. De rest gaat verloren als warmte. Vanwege die inefficiëntie mogen ze niet meer in de handel worden gebracht.

Advies:  Koop geen gloeilampen of halogeenlampen

Waarom Lumen, wat is Lumen!

Op het lamp doosje staat de term:  XXX  Lumen.   Lumen = eenheid voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. Lumen meet de totale hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Lumen is dan ook de eenheid om de helderheid van een lichtbron te meten onafhankelijk van de richting van de lichtbundel.

Door de hoeveelheid lumen van de verschillende lampen kunt u goed met elkaar vergelijken. Gaat dus niet meer over stroom verbruik (Watt) maar lumen opbrengst van de lamp.

Welk type lamp heeft u nodig met welke lumen waarde? 

Advies:  (basis richtlijn)

 • 200-300 lumen in schemerlamp
 • 500-800 lumen boven eettafel
 • >1000 lumen  in kelder schuur

Ook kunt u kijken hoeveel Watt lamp er in lamp armatuur zat dan kunt u dit vergelijken met onderstaand overzicht.

Stroomverbruik gloeilamp Lichtopbrengst in lumen Stroomverbruik LED-lamp
15 W 100 – 150 lumen 2 W
25 W 200 – 300 lumen 4 W
40 W 300 – 500 lumen 6 W
60 W 500 – 800 lumen 8 W
75 W 800 – 1.000 lumen 12 W
100 W  > 1000 lumen 23 W

 

Tips voor aankoop lamp:lamp fittingen soorten

Type schroefdraad en maat: spaarlampen en led-lampen variëren meer. Meet in de lamphouder waar je de lamp indraait welk formaat de nieuwe lamp mag hebben, neem de lamp mee naar de winkel.

Let op het energielabel: lampen met energielabel A++ (of A als de lamp nog het oude label draagt) zijn het zuinigst met stroom. Geen energielabel? Kies dan de lamp met het hoogste aantal lumen (lm) per watt.

Is het belangrijk dat de lamp dimbaar is? Moet de lamp snel op volle sterkte branden? Kijk op de verpakking, die informatie staat vermeld.

Gaat de lamp dagelijks veel aan en uit? Kies dan een lamp met 500.000 schakelcycli of meer – ook dat staat op de verpakking. Vooral spaarlampen kunnen niet altijd tegen vaak aan en uitschakelen.

Probeer, als dat kan, de lamp in de winkel uit om te zien of die de gewenste lichtkleur en kleurweergave heeft. Wil je natuurgetrouwe kleuren onderscheiden (bijvoorbeeld voor hobby-schilderen of het uitlichten van een kunstwerk), kies dan een halogeenlamp, liefst met infraroodcoating.

Vervang alle gloeilampen door spaarlampen of led-lampen.  Uw huishouden gebruikt dan ca. 75 procent minder stroom voor verlichting. Je verdient de kosten van spaarlampen ongeveer binnen 2 jaar terug.

Led is zeer zuinig

Ledverlichting is qua stroomverbruik heel zuinig. De led lampen kunnen zijn voorzien van A+ en A++. Led verlichting gaat ca. 15 keer langer mee dan gloeilampen.   Voor uitleg wat het verschil is tussen een gloeilamp, halogeen en led verlichting klik hier:  verlichting lamp soorten

Op zoek naar advies en tips om stroom en energie te besparen? Klik dan op de link.

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

3 gedachten aan “lamp kopen led of spaarlamp lichtsterkte en verbruik”

 1. Duidelijke verhaal.
  Kan je ook wat meer uitleggen over lichtkleur, welk advies geven jullie, wil niet overal van dat felle licht maar wel wat gezelligheid.

  1. Kleurtempratuur van de betreffende lamp is op de verpakking aangegeven. Tempratuur uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger de waarde hoe witter / feller de lamp. (koude kleur) Verlichting voor thuis zit onder de 3000K. De meest voorkomende lichtkleur is 2800K, welke vergelijkbaar is met normale halogeenverlichting en gloeilampen. Bij een extra warme kleur, kies dan voor 2200K. Deze lichtkleur is vergelijkbaar met kaarslicht en dient vaak als schemerverlichting. Ter vergelijk een lamp voor kantoor is 3000-4000 K. Als gaan dit onderwerp nog verder uitwerken. Succes met het maken van een keuze.

 2. Hoe zit het met de warmte afgifte van warmte van de te vergelijken lampen? Zodat er geen oververhitting plaatsvind??Ik moet een gloeilamp vervangen van 60 watt (dat mag maximaal in de armatuur!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *