Storing aan deurbel, reparatie en vervangen

deurbel elektra

Kapotte deurbel reparatie of herstellen

deurbelEen defecte deurbel of een storing van de deurbel is uiteraard lastig en erg vervelend. Een dergelijk probleem kunt u zelf vaak herstellen en in ieder geval kunt u de oorzaak vrij eenvoudig achterhalen.

Het is bijna zonde om direct een specialist in te schakelen om naar een defecte deurbel te laten kijken, omdat het je veel kosten kan besparen door in een paar simpele stappen de oorzaak te vinden en te weten waar je aan toe ben.

 

 

Maar let op: Het demonteren van elektrische onderdelen is niet zonder risico. Zie onze pagina: veilig werken aan elektra  Lees eerst deze tekst voordat u aan het werk gaat.

Hieronder de belangrijkste stappen voor het nakijken van een kapotte deurbel en een aantal manieren om dit te herstellen.

Oorzaken storing aan deurbel

Om snel de oorzaak van een storing van een deurbel te vinden en op te lossen, staan hieronder de meest voorkomende oorzaken en de manier hoe je deze vaak zelf gemakkelijk kan oplossen.

Oorzaak 1: De contacten in de deurbel knop zijn niet goed meer, bijvoorbeeld door roestvorming.

Aangezien de drukknop in weer en wind (vocht) zit ontstaan daar ook de meeste storingen

Oplossing: drukknop (buiten) losschroeven, en controleer de draden en de drukker (roest). Mogelijk is https://www.elektra-info.nl/deurbel/het op te lossen door het roest met een schuurpapiertje te verwijderen. Door de twee aanwezige draden (in en uit de drukknop) tegen elkaar aan te houden kunt u controleren of de bel het wel doet. (de drukknop zorg voor een tijdelijke verbinding tussen deze draden).  Als bij het verbinden van de twee draden de bel afgaat, dan heeft u het probeem gevonden. De drukknop is kapot. Gaat de bel niet ga dan naar stap 2 of 3.

Tip: met normale huis, tuin en keuken spanningzoeker de eenpolige spanningzoeker is een eenvoudig en goedkoop hulpmiddel om de aanwezigheid van een wisselspanning tussen 110 en 240 V vast te stellen. U kunt de spanning op de deurbel draden hiermee niet controleren omdat bij een deurbel (onder normale omstandigheden) zwakstroom toegepast is.

Oorzaak 2: De transformator of beltrafo van de bel is mogelijk defect.

Wat is een Beltrafo?

Een beltrafo is een belangrijk onderdeel van een deurbel. De deurbel werkt namelijk op zwakstroom en kan dus niet op 220 Volt worden aangesloten. Hiervoor maakt u gebruik van een beltrafo. De beltrafo zit in de groepenkast ingebouwd en zorgt ervoor dat de stroomvoorziening naar zwakstroom gaat. Wanneer u de groepenkast gaat vervangen, dan hoeft u niet altijd een nieuwe beltrafo aan te schaffen. Vaak wordt de oude beltrafo overgezet in de nieuwe groepenkast.

deurbel schema

Wanneer u gebruik maakt van een draadloze deurbel, heeft u geen beltrafo nodig. Dit type deurbel werkt op batterijen en hoeft dus niet op het stroomnet te worden aangesloten.

Een bel transformator heeft in principe dezelfde werking als een beltrafo maar een transformator zit niet in de meterkast maar betreft een losse kast met stroomstekker.

Oplossing: Controleer met een spanningszoeker de in- en uitgaande stroom van de transformator (meterkast). Als er wel spanning op staat, maar er komt geen stroom uit, naar de bel, dan is de transformator aan vervanging toe. Op onderstaand plaatje is het middelste blok de transformator.

Oorzaak 3: De bel zelf is stuk.

Elektrische deurbel

Oplossing: Als de drukker en de transformator in orde zijn, dan is waarschijnlijk de bel zelf stuk. Controleer of de schroefjes goed aangedraaid zijn. Maak de bel goed stofvrij en spuit een beetje olie rond het asje dat tegen de klankplaat of bel aan slaat. Werkt het niet!: U zal dan de bel moeten vervangen om het bel weer in orde te krijgen.

Oorzaak 4: Batterij leeg.

Oplossing: Veel deurbellen zijn tegenwoordig draadloos. Dus een drukknop (zender) en een ontvanger (de bel). Bij indrukken bel geeft drukknop draadloos een signaal naar ontvanger, indien de batterij leeg, komt er geen signaal. Test: Deurbel loshalen en batterij vervangen. Is er dan nog geen geluid, dan kan is er meer aan de hand.  De ontvanger (bel) kan kapot zijn. In veel vervallen kunt u dan beter een nieuwe bel kopen. (een Elektra installateur laten komen is meestal een stuk duurder, met de kans om alsnog een nieuwe bel te moeten kopen, kosten versus baten afweging)

Voorbeeld filmpje aansluiten draadloze deurbel:

Overweging wel of niet reparatie kapotte deurbel.

Elektriciteit verbruik elektrische deurbel

Een standaard elektrische deurbel is een elektriciteit sluipverbruiker. (sluipverbruik = verbruikt stroom zonder gebruik) Dit komt omdat de transformator of beltrafo altijd aan staat, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Terwijl in totaal enkele minuten per jaar de deurbel rinkelt.  De standaard elektrische deurbel verbruikt globaal 6 tot 8 euro per jaar, dit is eigenlijk wel zonde en valt onder elektriciteit sluipverbruik.

Onderbouwing: De standaard deurbel verbruikt 0,003 kWh per uur, dus 0,072 kWh per dag. Dit maal 365 dagen in een jaar staat gelijk aan een verbruik van 26,3 kWh per jaar.  1 kWh kost gemiddeld 23 cent.  De kosten van een elektrische deurbel komen dan uit op 6,05 euro per jaar. Dat lijkt misschien weinig, maar in Nederland zijn ca. 7,51 miljoen huishoudens, met elk een eigen deurbel. Laten we uitgaan dat 80%, dus 6,00 miljoen van deze huishoudens een elektrische deurbel heeft. Dat zou betekenen dat, als alle huishoudens overstappen op een stroomloze deurbel, we samen 36 miljoen euro kunnen besparen!

Daarom is bij storing (maken kosten) mogelijk een “”nieuwe”” overweging om definitief over de stappen op een systeem wat minder stroom verbruikt.

Bijvoorbeeld:  een draadloze deurbel. (op batterijen) Er zijn veel verschillende mooie systemen op de markt en een draadloos systeem is zeer eenvoudig aan te brengen (ook door een elektra leek).

 

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

7 gedachten aan “Storing aan deurbel, reparatie en vervangen”

   1. Kan ik 2 ouderwetse deurbellen van 8v aansluiten op de deurbeldrukker?

    Zo,ja kun je vertellen hoe?
    Wat heb ik nodig?

    Groeten, Niels

 1. Wij hebben een video deurbel gekocht van Hyundai maar bij de installatie gaat er toch iets niet goed.
  We hebben een kastje in de gang hangen waar het geluid uitkomt van de gewone bel.
  Nu bromt deze heel erg en we weten niet wat het kan zijn of hoe we het op moeten lossen.
  Mijn man is niet heel technisch aangelegd om het zo maar even te zeggen.

 2. Ik herken het onmiddellijk, bij mij is dit ook het geval. De tbeltrafo blijft stroom geven aan de oude bestaande bel.

 3. De deurbel doet het niet, de blauwe draad was slecht en is nu afgebroken waar de draad de muur ingaat.
  Hoe kan ik die blauwe draad verlengen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *