Wat is een Perilex stekker stopcontact wandcontactdoos

Perilex stekker en stopcontact 

Perilex stekker
Perilex stekker en stopcontact 16 A aansluiting

Perilex stekker of stopcontact is een handelsnaam van een  stekkersysteem speciaal ontworpen en geschikt voor het aansluiten van apparaten met een hoog vermogen.

Er zijn twee soorten Perilex aansluitingen een 16 Ampère en 25 Ampère aansluiting.

Een Perilex stekker of stopcontact heeft vier aansluitingen / pinnen (stekker) en/of gaten (stopcontact). In het midden bevind zicht een platte aansluiting  voor aarding.  Een gewone stekker heeft twee aansluitingen.

Perilex stekker verschil 16 Ampère en 25 Ampère

Voor een woning  is een 16 Ampère aansluiting vaak voldoende en het meest gebruikt. Het verschil tussen een 16 Ampère en een 25 Ampère is de horizontale platte pin in het midden, dit is aarde verbinding. Een 16 Ampère versie heeft een horizontale platte pin en een 25 Ampère  versie een verticale platte pin.

Woning: wanneer heeft u een Perilex aansluiting nodig

Indien u apparaten gebruikt met een hoog elektriciteit of stroom (energie) verbruik vermogen.

Veel type elektrische kookplaten (keramisch of inductie) of bepaalde ventilatie systemen worden via een Perilex stekker en stopcontact (het Perilex systeem) aangesloten.  Kookplaten en bepaalde ventilatie systemen gebruiken veel energie en daarom voldoet een standaard stekker niet. Een Perilex stopcontact moet uiteraard in de keuken aanwezig zijn: de Perilex stekker past niet in een regulier stopcontact.  Elektrisch koken verbruikt al snel meer dan 16 Ampère  waardoor bij overbelasting de zekering eruit klapt. U moet dan overstappen op een 2 fase of 3 fase aansluiting.  Zie onderstaande voor uitleg.   Bij bedrijven worden vaak Perilex stekkers gebruikt  daar waar hoger hoge stroomverbruik vermogens gebruikt worden.

Verschillende elektra fase aansluiting

Bij een 1faseaansluiting komt een elektriciteitskabel uw huis (via de meterkast) binnen. In die kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad. De spanning op uw stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad. Als u een 1fase groepenkast in uw meterkast heeft staat er 220/230V op uw elektriciteitsmeter.

Sluit je hierop een apparaat aan dat veel energie nodig heeft, dan kan het gebeuren dat je hoofdzekering zichzelf uitschakelt. Ook valt je stroom uit als te veel apparaten tegelijk stroom nodig hebben.  Indien dit gebeurd (zoals bij aanschaf van elektrisch kookplaten) moet er dus vooraf  iets veranderen en aangepast worden.

Een 2fase aansluiting levert meer stroom dan een 1-fase aansluiting Bij een 2-fase aansluiting worden er twee groepen aan elkaar gekoppeld.  De betreffende groep kan hierdoor aan een grotere stroomvraag voldoen.  Veel mensen denken daarom dat het hier om krachtstroom gaat, maar dit klopt niet.  Bij een kookgroep of fornuisgroep  praat men over 2 fase aansluiting.

Bij een 3-fasenaansluiting komen drie fasedraden van ieder 230 Volt uw meterkast binnen. Als u een 3fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3×220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden – de drie fasedraden en de nuldraad – uit de onderkant van uw groepenkast.

In veel nieuwbouwhuis (zeker na 1 juli 2011) is al gelijk een 3-faseaansluiting van 3 x 25 ampère aanwezig. Sinds 1 juli 2011 is de 3-fase aansluiting van 3x25A bij nieuwe aansluitingen de nieuwe standaard. Deze aansluiting is voldoende voor alle huishoudens zonder extreem zware apparatuur. Het aansluiten van elektrische kookplaat is bij deze aansluiting is een stuk eenvoudiger.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom is een type elektriciteitsaansluiting met meer vermogen dan een standaard elektriciteitsaansluiting. Normaal komt uit een stopcontact 230 Volt. Bij krachtstroom is dat een stuk hoger: 400 Volt. Krachtstroom (draaistroom) is nodig voor apparaten die heel veel elektriciteit verbruiken. Dit zijn meestal zware industriële machines.

Perilex kan je ook gebruiken voor krachtstroom, voor apparaten met een 3 fasen aansluiting (3x230V of 400V bij 25A of hoger). Voor krachtstroom moet wel een speciale installatie aanwezig zijn in de groepenkast. Deze speciale installatie is niet gebruikelijk (maar kan wel) in woonhuizen, maar wordt vaak gebruikt bij bedrijven.

Krachtstroom of 3-fasenaansluiting

Het grootste verschil tussen krachtstroom en een 3-fasenaansluiting is het voltage. Bij een 3-fasenaansluiting in een woonhuis is dit meestal gewoon 230 volt. Maar bij krachtstroom ligt het voltage een stuk hoger: 400 volt.  Krachtstroom is niet geschikt voor de meeste huishoudelijke apparatuur. En is “”vaak”” niet nodig in een woonhuis.  De term ‘krachtstroom’ wordt bij een 3 fase aansluiting vaak verkeerd gebruikt. Als een installateur of leverancier adviseert om krachtstroom aan te leggen bedoelt hij meestal een 3-fasenaansluiting. Deze aansluiting zorgt ervoor dat er zwaardere apparaten op het stroomnetwerk aangesloten kunnen worden, zonder dat er apparaten uitvallen.

Perilex systeem bij elektrische koken

Bij het koken op inductie of keramisch kookplaat is een Perilex aansluiting vaak noodzakelijk. Dit is noodzakelijk volgens de NEN 1010.  Er zijn elektrische kookplaten voor een 1 fase aansluiting dus tot maximaal vermogen van 3.680W (230V x 16A).  Maar dan deze zijn minder krachtig, niet alle kookzones gelijktijdig  in gebruik, en vaker stoppen doorslaan, zeker als u ook nog meerdere apparaten op dezelfde groep aangesloten zijn.  Kookplaten verbruiken veel elektriciteit en kan daarom niet op een 1 standaard groep (230V x 16A)  worden aangesloten.  Afhankelijke van type kookplaat en hoeveelheid kookzones en gelijktijdig gebruik  van kookzones al snel 6.000 tot 7.400W.   Eén groep (meterkast) kan een maximaal vermogen van 3.680W (230V x 16A) leveren (1 fase aansluiting).  Dit past dan niet. 

Gelijktijdig gebruik is:  alle kookzones tegelijk in gebruik.

Er zijn elektrische kookplaten  voor een 1 fase aansluiting.  Als uw elektrische kookplaat een “”normale”” standaard een 2-polige stekker heeft, dan is deze geschikt voor 1fase aansluiting. (controleer dit goed bij leverancier / verkoper of producent)  en indien deze kookplaat aantoonbaar voldoen (waaronder CE markering) aan Nederlandse en Europese wet en regelgeving)

Als aan uw elektrische kookplaat een 5-polige stopcontacten zit, dan kan je aansluiting geschikt zijn voor 2- of 3-fase elektrische kookplaten. Een kookplaat aansluiten op 2 fasen of 3 fasen doe je met een Perilex-stekker en bijbehorende installatie.  Bijbehorende installatie  = benodigde elektra kabels van groepenkast naar de Perilex stekkerdoos en aanpassing in groepenkast binnen NEN 1010 en dit aangesloten door een erkende elektra installateur.

Lees ook ons artikel over Koken op elektriciteit of gas advies aanpassingen en kosten

Om bijvoorbeeld een kookplaat met een groter vermogen te installeren in een 1 fase groepenkast wordt de aansluiting gesplitst in twee delen. Men noemt dit een kookgroep of fornuisgroep. Door middel van een kookgroep is het mogelijk om een elektrisch kooktoestel aan te sluiten. Er gaat een gesplitste fase naar de kookaansluiting (Perilex) waardoor de stroom over twee aders is verdeeld (2 x 230 Volt).  U heeft dus een Perilex stopcontact nodig vlakbij de elektrische kookplaat en de Elektrische kookplaat is voorzien van een  Perilex stekker.  Zie blad 41 van de NPR 5310

Belangrijk: De 1 fase uitvoering kan ook aangesloten worden op 2 fasen, maar moet dan wel achter dezelfde aardlekschakelaar.

Een Perilex 2 fase aansluiting voor een kookgroep of fornuisgroep.  Deze groep bestaat uit twee gekoppelde 230V/16A automaten, waar vandaan vijf draden naar een perilex wandcontactdoos gaan. Twee fasedraden en twee nuldraden. Gezamenlijk zorgen deze 4 draden voor de stroomtoevoer naar betreffende apparaat. Naast deze 4 draden zit er ook een aarde draad (geelgroen) aansluiting.  In totaal heeft een Perilex 2 fase aansluiting  5 draden.  2 x blauw, 2 x bruin en 1 x geelgroen (aarde).

indien er een bestaande krachtstroom aansluiting aanwezig is kan deze het beste gehandhaafd blijven omdat die situatie wat meer mogelijkheden geeft.

Installatie van een Perilex systeem

Een Perilex stekker en stopcontact (het systeem) heeft meerdere aansluit methodes, u moet exact weten wat u doet. Ons advies is: laat dit door een erkende installateur aansluiten.

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *