Trekhaak elektra en aansluitschema

7 of 13 polige aansluiting voor trekhaak

aanhangwagen-stekkerOm bij een trekhaak een (tijdelijke) elektra verbinding tot stand te brengen maak je gebruik van een stekker en stekkerdoos of contactdoos.

Bij trekhaken zijn er twee varianten elektra aansluitingen mogelijk.
• 7-polige aansluiting (7 polige stekker en bijbehorende contactdoos)
• 13-polige aansluiting (13 polige stekker en bijbehorende contactdoos)

Stekker is de zijde met uitstekende pinnen. Stekkerdoos / contactdoos is de zijde met de gaten.

Bij een 7 polige aansluiting praat je over 7 pinnen en contacten en bij een 13 polige over 13 pinnen en contacten.

Dit is dan visueel direct het grootste verschil. Een groot verschil is ook dat de 13-polige stekkerdoos standaard waterdicht is uitgevoerd.

Bij aanschaf van een trekhaak moet als eerste een keuze gemaakt worden waar u de trekhaak voor gaat gebruiken en welke aansluiting er op de auto, aanhangwagen of caravan aanwezig is. Welk type stekker is aanwezig, dit hangt ook af van de toepassing waarvoor u de trekhaak wilt gebruiken. Een 13-polige stekker /contactdoos is uitgebreider t.o.v. 7 polige stekker/contactdoos. Bij de 13 polige stekker is er dus meer mogelijk. De extra ingangen kunt u gebruiken voor onder andere achteruitrijverlichting, de koelkast en boordaccu (zware stroom verbruikers) in uw caravan aan te sluiten. De 13 polige stekker heeft tevens enkele vrije aansluitingen voor toekomstige 12-Volt accessoires.

De 13 polige trekhaak stekker is de een standaard aansluiting.

Om het wat moeilijker te maken zijn er bij de 13 polige stekker en stekkerdoos twee soorten (merken) aansluitingen.
• 13 polige Multicon-West aansluiting
• 13 polige Jaeger aansluiting.

Welke voor u geschikt is, hangt af van de aansluiting die op uw caravan zit, in combinatie met stekker / contactdoos op auto. (merk caravan en leeftijd)

Er is een 13-polige stekkerdoos op de markt waarop u direct een 7-polige stekker kunt aansluiten zonder verloopstekker, dit is de zogeheten Multicon-West aansluiting. Bij de andere 13-polige stekker die verkrijgbaar is, de zogeheten Jaeger, hebt u wel een verloopstekker nodig

De Jaeger stekker is niet uitwisselbaar met andere stekkers. Zo langzamerhand is deze van oorsprong Duitse aansluiting de nieuwe ‘standaard’ geworden voor auto’s en caravans (DIN norm). Bij het aansluiten draait u het omhulsel van de stekker een kwart slag (bajonetsluiting) waardoor de stekker stevig vast zit.

En natuurlijk is het noodzakelijk om zowel de stekker als de stekkerdoos goed te onderhouden. Beiden staan bloot aan vocht en vuil waardoor de uiteinden van de draden kunnen roesten. Ook de polen van de stekker en de stekkerdoos zijn gevoelig voor corrosie. Goed schoon en vochtvrij houden is dus belangrijk.

Storing verhelpen trekhaak stekker als verlichting niet werkt

Dit zijn voorkomende oorzaken waarom lampjes op de aanhanger/trailer/fietsenrek/caravan het niet doen.

  • 1 lamp werk niet, de rest welOorzaak: waarschijnlijk lampje is stuk. Oplossing: controle lamp en ander lampje aanbrengen.
  • Knipperen lampen, geen goed contact. Oorzaak: De contactdoos/stekker bij de trekhaak bevat (na enige tijd niet gebruikt te zijn) meestal een aanslag of vocht.  Oplossing: beetje schuren van de pinnen en holle contacten kan al helpen, beetje WD40 spuiten.
  • Verkeerde lampen gaat aan of knipperenOorzaak: De draden zijn niet aangesloten op de juiste contacten. Oplossing: zie schema
  • Geen verlichting: Oorzaak: Pinnen/holle contacten van de contactdoos/stekker bij de trekhaak maken geen contact. Komt omdat de pinnen eigenlijk 4 dicht bij elkaar staande pinnen zijn die tezamen eruitzien als een enkele pin. Oplossing: Pak een schroevendraaier en duw die ertussen zodat de 4 een beetje verder uit elkaar gaan staan. Niet te ver duwen overigens, maar je merkt dat snel genoeg, in dit geval krijgt U die stekker niet in de contacten.
  • 1 zijde van geen verlichting doet het niet.  Oorzaak: zie lampje stuk,  losse draad in stekker of aansluiting met verlichting, of kabelbreuk tussen stekker en verlichting.  Oplossing:  Opzoeken storing, nalopen kabel. stap voor stap problemen uitsluiten.
  • Geen enkele verlichting werk: Oorzaak: zekering Oplossing: zie handleiding auto en schema zekering  vervangen kapotte zekering.