Aanbrengen, ophangen en aansluiten van lamp of verlichting

Hanglamp of lamp ophangen elektra

Een hang lamp of verlichting aanbrengen, ophangen en aansluiten

lamp-ophangen-plafond
Plafond lamp centraaldoos

Iedereen moet wel eens een plafond lamp, plafonnière, hanglamp of gewone lamp ophangen en aansluiten. Voor de 1 een eenvoudig klusje, voor de ander een lastig klusje. Waar moet u aan denken, welke draad moet waar en hoe moet het veilig. Een lamp aansluiten is niet moeilijk, er hoeft eigenlijk geen installateur aan de pas te komen. Wel is het noodzakelijk om de klus veilig uit te voeren. Bij het aansluiten van een nieuwe lamp zijn altijd instructies bijgesloten.

Buitenkabel YMVK
Buitenkabel YMVK let op dit is geen grondkabel

 

In de instructies staat aangegeven hoe de lampen en draden moeten worden vastgemaakt.  Lees deze instructies goed door.  Bij bestaande lampen is het een kwestie van even goed kijken en nadenken wat te doen.   Lees bij start ook onze tekst over veilig werken aan elektra, voorkom gevaar elektrocutie.

Elektriciteit en elektra draad of kabel kleur en code / symbool benamingen

Soort draad SymboolKleur van de draad
FasedraadLbruin
NuldraadNblauw
Aardedraad PE of aarde-symboolgeel-groen
Schakel- of lampendraadTzwart

Lamp ophangen, zelf doen, stappenplan en tips

Wat is belangrijk voor het ophangen van een lamp in een gipsplaat of beton plafond

Aan een gipsplaten plafond kunt u niet zomaar elk type lamp ophangen. Een plafonnière gaat meestal nog wel goed, maar een zware lamp moet echt aan een dwarsbalk (ligger) opgehangen worden. Dit om te voorkomen dat de lamp door zijn gewicht naar beneden komt met alle gevolgen die daarbij horen. Gebruik goede bevestigingsmaterialen, als er een frame bij de lamp meegeleverd is gebruik deze dan ook.

Lampen van oude theekopjes

Aan een betonnen plafond is het wat makkelijker om een zwaardere lamp op te hangen, u kunt relatief eenvoudig een plug in de plafond boren en aanbrengen.

Tip 1: gebruik een plug en bijbehorende schroef die sterk genoeg is voor de betreffende lamp (gewicht) en boor de plug conform de gebruikvoorschiften van de plug.  Gebruik de juiste diameter betonboor die past bij de gebruikte diameter plug.  Een veel gemaakte fout is een te groot gat boren ten opzichte diameter plug waardoor de plug los schiet en de lamp naar beneden komt.

Tip 2: Let bij het boren wel op dat u niet in bestaande elektra-kabels boort (die in het plafond verwerkt zijn). In de centraaldoos ziet u meestal wel waar de kabels vandaan komen. Anders kijk op de revisie- of aanlegtekening van de woning.

Plafond of hanglamp ophangen en aansluiten via de elektra centraaldoos

Hanglamp ophangen aan plafond centraaldoos en trekontlaster
Hanglamp ophangen aan plafond centraaldoos en trekontlaster

Een hanglamp kan je het beste vlakbij een centraaldoos ophangen. Een centraal doos is een het punt waar installatiedraden van voeding, schakelaars en wandcontactdozen met elkaar zijn doorverbonden. De doos bevindt zich gewoonlijk boven een lichtpunt in het plafond. Wilt u de lamp toch op een andere plek? Dan kunt u het beste werken met een kabel of kabelgoot. Deze loopt dan over het plafond. Dit is geen fraai gezicht. In de centraaldoos bevinden zich de elektra-draden. Voor een lamp is dit meestal een zwarte schakeldraad en een blauwe nuldraad, soms zit er ook een aardecontact aan de lamp, dan heeft u ook de geel/groene draad nodig.
In het afdekkapje van de centraaldoos zit vaak een trekontlaster. Dit is een soort haakje. Hang een plafondlamp altijd aan een trekontlaster en nooit alleen aan de installatiedraden. Verbind de installatie- en lampdraden met een kroonsteentje. Sluit de lamp aan op de centraaldoos.  Verbind de installatie draden (kleur op kleur).

Ophangen van een lamp stapsgewijs:

1. Lees eerst onze basis informatie over Elektra en veiligheid!

Kroonsteen geaarde hang lamp
Kroonsteen geaarde hang lamp

2. Zorg voor de juiste elektra-gereedschappen en onderdelen voordat je begint.

3. Bij het werken op hoogte moet je een goed trap gebruiken en prettig kunnen werken.

4. Zorg ervoor dat de stroom uit is van de betreffende groep                         (schakel bij twijfel de gehele groepenkast uit).

5. Controleer het schema dat bij de lamp aanwezig is voor de juiste bevestiging en de juiste draden.

6. Controleer de bedrading uit het plafond (of de wand in geval van een wandlamp).

7. Hang een hanglamp altijd aan het haakje uit de plafonddoos.

8. Zit er een ijzeren frame bij de lamp, hang de lamp dan aan het frame. Bevestig het frame op een correcte wijze aan het plafond met de juiste pluggen (beton of gietplaat plafond).

9. Zorg voor een kroonsteentje om alle draden goed en veilig in te verbinden.

10. Zorg ervoor dat de draden elkaar niet kunnen raken nadat de lamp gemonteerd is.

11. Vergewis uzelf dat dat de lamp stevig en veilig aan het plafond hangt.

12. Wegwerken zichtbare kabels, eventueel aanbrengen kabelgoot.

Indien u de klus toch niet zelf kundig en veilig kunt uitvoeren, schakel dan een specialistische             elektra-aannemer of installateur in.                                                                                                                                                                                                             
Hieronder een praktisch klusfilmpje met advies en tips over het aanbrengen en aansluiten van een hanglamp, plafondlamp, plafonnière, muur- of wandlamp.

Voorbeeld en filmpje van het aanbrengen en aansluiten van een plafondlamp of hanglamp:

Voor advies: waar op te letten bij het inschakelen van een elektra aannemer of installateur klik dan hier!

Bij twijfel over symbolen die worden weergegeven op het schema dat bij de lamp komt, kijk bijvoorbeeld even verder op deze website bij symbolen.

Voor uitleg over de draadkleuren kun je ook bij elektra-info terecht, en dan bij de pagina bedrading.

Op zoek naar advies en tips om stroom en energie te besparen? Klik dan op de link.

lamp ophangen kroonsteen kleuren installatiedraad
L = fasedraad bruin
N = nuldraad blauw

 

 

 

 

 

 

 

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

 

20 gedachten aan “Aanbrengen, ophangen en aansluiten van lamp of verlichting”

  1. In alle grote bouwmarkten zijn wel elektra centraaldozen te koop. Let op de hoogte, diameter en positie van de elektra installatie buis.
   Waar komt de aanvoerleiding vandaan, en is de centraaldoos groot genoeg voor alle kabel verbindingen. Een elektra centraaldoos zet je niet “zomaar“ in het plafond.
   Meestal is er hak en breekwerk noodzakelijk. (vervangen van plafond) Een centraaldoos is een lasdoos die wordt gebruikt om elektriciteitsdraden van voedingen, schakelaars en wandcontactdozen met elkaar te verbinden in elektrische installaties van woningen en gebouwen.

  1. Hele goede vraag. Het antwoord kunnen wij ook niet geven. Het is afhankelijk van veel factoren. Wijze van montage centraaldoos (gipsplaten plafond of betonplafond) en gewicht lamp.

 1. Wie kan mij helpen. Uit mijn plafond komen 2x blauw en 1x zwart. En aan mijn lamp heb ik n kroonsteentje met blauw, bruin en n rood/groene aarde. Wat maak ik aan wat vast?

  1. Beste Martine, 2 blauwe draden is vreemd, dit is niet gebruikelijk. Mijn advies is: Als 1e alles spanningsvrij. Dan blauw op blauw en dan zwart op bruin aansluiten.
   zwart is schakeldraad.

 2. Ik wil een Ikea plafondlamp vervangen door een nieuwere (en mooiere) variant. Lijkt makkelijk, maar…

  De Ikea lamp werkte met twee draadjes: een zwarte en een blauwe. Volgens de instructie van de nieuwe lamp moet ik naast de blauwe en de zwarte draad ook nog de geel/groene aarde draad gebruiken.
  Het probleem: uit het plafond (plastic kap) steken twee losse draden: zwart en blauw. Er zijn ook diverse bruine draden, maar die zitten niet los én zijn niet de aarde draad die ik nodig heb volgens de instructie.

  Wie kan mij helpen?

 3. Ik heb denk ik een andere vraag dan hierboven beantwoord. Ik wil graag een plafondlamp ophangen die ik bevestig aan een haak in het plafond. Het draad moet verlengd worden. Met een stekker wil ik dan het stopcontact aan de onderkant van de muur gebruiken voor stroom. Is dit mogelijk? zo ja op welke manier?

 4. Wie kan mij helpen? Zojuist in ons nieuwe maar wel oude huis en lamp proberen op te hangen. Uit het plafond staken twee draadjes bevestigd aan een kroonsteentje. Waarvan de blauwe zo uit het plafond viel bij het losschroeven van het kroonsteentje. Er zit geen centraal doos. Wat te doen?

 5. Ik heb een oude plafondlamp, met maar 1 electriciteitsdraad. Hoe bevestig ik deze aan de drie draden die ik uit het plafond heb hangen?

 6. omdat ik enkele oude lichtschakelaars wilde vervangen door nieuwe moderne schakelaars, ben ik zo dom geweest om niet goed op te letten bij het demonteren. De situatie: in een tussenmuur zitten 2 lichtschakelaars met de achterkanten bijna tegen elkaar. De ene schakelaar bedient de lamp in de (slaap)kamer en de andere schakelaar de lamp op de overloop.
  Vanuit de centrale doos in het plafond komen in het midden van de muur 3 draden uit in dit gekoppelde gat, waar dus de nieuwe schakelaars moeten komen: een bruine draad, een blauwe draad en een zwarte draad. Graag uw advies: Hoe sluit ik die schakelaars aan, zodat ze toch onafhankelijk van elkaar blijven werken? Bij voorbaat dank!

 7. Ik wil in de slaapkamer een hanglamp aansluiten met een bruine en blauwe draad, maar uit het lichtpunt van het plafond komt ook nog een aardedraad. Nu doet de lamp het niet en vraag mij dus af waarom niet. Zonder aardedraad zou de lamp het toch gewoon moeten doen?

 8. Kocht een led lamp voor in badkamer. De ledlamp heeft maar twee draden volgens beschrijving een aardedraad niet nodig. Wat moet ik doen met de geaarde draad die ik dus niet in de lamp kan bevestigen? Het is in de badkamer en wil veilig kunnen douchen. De ledlamp zou waterdicht zijn maar zit toch over die aardedraad in. Is dan een kroontje voor in de badkamer gewoon genoeg en veilig genoeg voor de aardedraad?

 9. Ik heb een soortgelijk probleem/vraag. Ik heb een wandlanp met snoer welke ik direct op een wandcontactdoor wil aansluiten (hotelschakeling). In de lamp zit een blok met printplaat waar de snoer op aangesloten is (met blauw en bruin) en aan de andere kant van het printplaatblok is ook een blauwe en bruine draad aangesloten waaraan een zwarte draad is toegevoegd middels een soort lasklem. De zwarte draad loopt door naar de lamp zelf. Kan ik de lamp aansluiten middels de blauwe en bruine draad door de draden aan snoerkant van het printplaatblok door te knippen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *