Telefoon aansluitpunt in woning

telefoon aansluiting

Vaste telefoon aansluitpunt in uw woning   telefoon-israpunt

Op deze pagina geven we informatie over de bekabelde (vaste) aansluitpunten en mogelijkheden voor telefoon verbindingen in een woning.  We hebben het niet over mobiele telefonie. (dit gaat draadloos via zendmasten (basisstations of satelliet) en de verbinding gaan in 1e instantie niet via de kabel.

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om een telefonisch verbinding (aansluiting) tot stand te brengen. Deze telefoon verbindingen (aansluitingen) zijn er:

 • Telefoon verbinding (aansluiting) via IS/RA punt. (telefoonlijn, KPN) Bekabelde aansluiting in woning
 • Telefoon verbinding (aansluiting) via de kabel  (Ziggo) Bekabelde aansluiting in woning
 • Telefoon verbinding (aansluiting) via de glasvezel  (indien aanwezig) Bekabelde aansluiting in woning
 • Via de mobiele telefoon (zendmast)  Mobiele telefonie
 • Satelliet telefoon (via de satelliet)  Mobiele telefonie

Wij behandelen hieronder alleen de bekabelde telefoon aansluitingen in woning of bedrijfspand.

Telefoon verbinding via ISRA punt 

De hoofdaansluiting (ook wel het IS/RA) is het punt waarop telefoon en internetverbinding je woning binnenkomt. Het ISRA punt is het punt waar KPN de bekabeling heeft afgemonteerd.

IS/RA staat voor: Infrastructuur Randapparatuur

Er zijn 3 mogelijkheden: (zie ook plaatje)

 • IS/RA punt lasdop (ouder woningen, hoek woonkamer)
 • IS/RA 1 of  IS/RA 2 (nieuwbouw,  in meterkast)
 • Direct in wandcontactdoos (dus niet in meterkast)

Storing aan ISRA punt!  

KPN telecom is in Nederland eigenaar van het ISRA-punt in uw woning. KPN is vanaf de buitenkant van het pand gerekend verantwoordelijk voor de bedrading en apparatuur die vóór het IS/RA punt zitten. Het is voor klanten verboden om zelf werkzaamheden te verrichten aan het IS/RA punt. Bij sommige uitvoeringen breekt er dan een zegel en in het geval van storing kunnen er op de klant kosten verhaald worden.

Voor het melden van een storing aan uw ISRA-punt neemt u contact op met de klantenservice van KPN via 0900-0244 (€ 0,10 p.m.).  Op deze link staat informatie voor het plaatsen of verplaatsen van een ISRA hoofdaansluiting.  Plaatsen of verplaatsen ISRA punt    

Waar zit een ISRA  hoofdaansluiting?

De telefoonaansluiting komt (meestal) binnen in de meterkast en is afgemonteerd in het zogenaamde ISRA-punt.  Vindt u in de meterkast geen ISRA aansluiting? Dan heeft u waarschijnlijk een aansluiting via een hoofdstopcontact, dit is een stopcontact met vier gaten dat zich vaak in de woonkamer bevindt.

Zit er wel een ISRA punt dan zijn vanuit dit (ISRA) punt verschillende lijnen te realiseren, zowel analoog als digitaal.

 • Analoog
 • ISDN (digitaal) = Integrated Services Digital Network
 • ADSL (digitaal) = Asymmetric Digital Line Subscriber
Analoge telefoon aansluiting

Een analoge telefoonlijn is een telefoonlijn dat op analoge wijze een spraaksignaal of data tussen meerdere locaties transporteert. Een nadeel van een analoge telefoonlijn is dat deze maar door één dienst tegelijk kan worden gebruikt.

ISDN telefoon aansluiting

Bij een ISDN-aansluiting is er een NT1 op het ISRA-punt aangesloten, waar de ISDN-apparatuur op kan worden aangesloten.  NT1 (Network Termination Unit) is een soort kast de signalen op een goede wijze omzet.  Je kunt ook een ISDN lijn hebben, dan heb je 4 telefoonnummers die je op jouw lijn kunt gebruiken. Aan deze lijn zit meestal een Quattrovox, Duovox of Webvox telefooncentrale gekoppeld.  Het belangrijkste verschil tussen een analoge en een ISDN lijn is dat ISDN een digitale signaaloverdracht gebruikt van de centrale tot aan de telefoon. Hierdoor kun je over een enkele aansluiting meerdere telefoniekanalen gebruiken en is het mogelijk om tegelijk te bellen en te internetten.  ISDN was in de jaren 90 erg populair (door het tegelijk bellen en internetten) en veel mensen hebben toen ISDN genomen. Door de komst van breedband internet via ADSL en via de kabel is ISDN onnodig geworden.

ADSL telefoon aansluiting

Heeft u een ADSL telefoonverbinding  in combinatie met televisie, dan is het de bedoeling dat er eerst een splitter op het ISRA-punt wordt aangesloten waar u de ADSL-modem en de telefoon of de NT1 kan aansluiten. Dit zorgt ervoor dat de ADSL-modem en de telefoon elkaar niet storen. Zit er dan nog bijvoorbeeld een telefoon vóór de splitter (wat kan gebeuren als er bedrading direct binnen de muur naar een andere telefooncontactdoos gaat), dan zou de ADSL-verbinding kunnen wegvallen zodra er vanaf dat telefoontoestel gebeld wordt.

Bellen via kabel (digitaal)

Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld ook telefoonaansluitingen via leveranciers van kabeltelevisie beschikbaar. Hiervoor wordt dan een koppeling gemaakt tussen kabelaansluiting en de telefoonbekabeling in huis. Bellen via internet wordt ook wel Voice over IP of VoIP genoemd. Inmiddels heeft digitaal bellen het gewone ‘analoge’ bellen grotendeels vervangen. VoIP is de verzamelnaam voor al het spraakverkeer via internet. Het spraakverkeer gaat via datanetwerken op basis van het Internet Protocol. Het verschil tussen VoIP en ouderwets telefoneren zit in het signaaltransport. Bij internettelefonie wordt het gesprek omgezet in datapakketjes (enen en nullen) die verstuurd worden via internet. Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek.

De hoofdaansluiting van bellen via de kabel is het punt waar de Ziggo kabel het pand binnen komt. (u gebruikt dan niet het ISRA punt.

Bellen via glasvezel (digitaal)
glasvezel aansluiting in meterkast
FTU glasvezel in meterkast

De hoofdaansluiting (ook wel het FTU ) is het punt waarop glasvezel je woning binnenkomt. Een Fiber Termination Unit (FTU) is een in Nederland gangbare benaming voor een wandcontactdoos dat het Abonnee Overname Punt vormt tussen het glasvezelnetwerk van de netwerkprovider en het thuisnetwerk van de klant. Een FTU is vergelijkbaar met het ISRA punt van het kopernetwerk voor traditionele telecommunicatie.  (vaak is dit een oranje kastje)

let op: Niet overal ligt er een glasvezelnetwerk.  Via postcodecheck kunt u kijken of er bij u glasvezel beschikbaar is.  Postcodecheck glasvezel

Bellen en internet via glasvezel  

Glasvezel is een haar dunne vezel, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie via glasvezel wordt op een snelle en betrouwbare manier verzonden met behulp van laserlicht. Door laserlicht met zeer hoge snelheid aan en uit te schakelen, worden digitale gegevens doorgegeven.  Over glasvezel kunt u (net als over ADSL en kabel) internet, telefonie en televisie afnemen. Met glasvezel kunnen hogere internetsnelheden worden behaald

Op het FTU punt dient een glasvezel modem aangesloten te worden.  Deze modem zet lichtsignalen om in signalen die een televisie, een computer of een telefoon zal herkennen. Het modem zorgt dus voor de omzetting naar een signaal waar je daadwerkelijk wat mee kunt bellen of internetten.

Voor meer informatie over telefonie, telefoonaansluiting, netwerken, data, ISDN en alle antwoorden op telefonie gebied, verwijzen wij u naar gespecialiseerde informatiepunten op dit gebied.

11 gedachten aan “Telefoon aansluitpunt in woning”

 1. Bedankt, voor uitleg. We hebben een vraag; Kan je een telefoon kabel aanbrengen naar de huiskamer
  als er geen loze leiding ligt of geen kruipruimte aanwezig.

  1. Ja, u kunt ook kiezen uit een kabelplint. Kabelplint zelfde kleur (of wat pst bij) als huidige vloer, maar let op bij deuren. Haaks over steken is niet mogelijk.

 2. Zit in mijn woning geen telefoon aansluiting. Is waarschijnlijk door vorige eigenaar verwijderd.
  Bij onderzoek bleek lag er een stuk telefoonkabel los in de kruipruimte.
  Als ik een nieuwe telefoon aansluiting wil hebben moet KPN deze dan AANBRENGEN?..
  Groeten F de Jong

 3. Weet iemand hoe ik een weggeknipte (eerder bestaande) telefoon aansluiting in een oude woning kan herstellen?
  Alvast bedankt, heleen

  1. Ja dat kan. Formeel moet de KPN dat doen, omdat dat deel van de telefoonkabel eigendom is van KPN tot aan het zogenaamde IS/RA punt, waarop de klant zijn/haar telefoon, ADSL en/of ISDN apparatuur kan aansluiten. Omdat de kabel “beschadigd” mag KPN deze verhalen op de veroorzaker, dus de vorige bewoner van jullie woning.
   Je zou het herstel ook zelf kunnen doen, maar gebruik dan de officiele materialen, d.w.z. PTT norm 88 kabel bestaande uit 5 aders, Rood is de A-draad van lijn 1, Blauw de B-draad van Lijn 1, Oranje is de A- draad van Lijn 2 en Wit is de B-draad van Lijn 2. Monteer deze dan in twee stuks 4-polige varkenssnuit telefoon stopcontacten, A linksBoven is Rood (Lijn1) of Oranje (Lijn 2), B RechtsBoven is Blauw (Lijn 1) of Wit (Lijn 2) , de Aarddraad links onder (beide lijnen). Mix die lijnkleuren dus niet door elkaar! In feite heb je dan dus 2 IS/RA-punten, voor elke lijn een.
   De EB aansluiting rechtsonder is voor de Extra Bel (bij T65 telefoontoestellen), samen met de B aansluiting rechtsboven, in serie dus.
   Zonder Extra Bel, moet er in de T65 telefoons een draadbrug tussen B en EB worden gemaakt,
   anders werkt de oproepbel in de telefoon niet.
   KPN gaat echter alle POTS analoge koperen telefoonlijnen uitfaseren per december 2022, maar dat is met 5 maanden uitgesteld.
   Sommige vormen van xDSL werkt met beide IS/RA-punten, dus over twee Lijnen gelijktijdig voor een hogere data doorvoersnelheid!
   Nieuwe telefoonaansluitingen werken altijd met VoIP en een ADSL-, Glasvezel-, of COAX router (Ziggo), b.v. een ExperiaBox of FritzBox 7590 e.d.
   Op VoIP-lijnen werkt alleen DTMF toon kiezen (herkenbaar aan * en #), maar pulskiezen (draaikiesschijf) niet meer, tenzij er een pulse naar toon-converter tussen zit.
   Succes ermee.

 4. Ik heb nu nog een vaste telefoon via de koperdraad. Inmiddels heb ik een glasvezelkastje in de woonkamer en gaat de KPN in de nabije toekomst de telefoon overzetten. Vraag: de telefoon wordt gevoed met een voedingsspanning via de koperdraad. Hoe gaat dit bij de glasvezel.

  1. Bij glasvezel komt de spanning en stroom en ook de oproepbel uit de analoge telefoonaansluitingen van de router. Hou er wel rekening mee dat bij de overschakeling van analoge POTS via koper naar VoIP achter een xDSL-, Glasvezel- of COAX-Router het pulskiezen met de draaischijf telefoon niet meer werkt, tenzij er een puls naar toon converter tussen je oude T65 draaikiesschijftelefoon en VoIP aansluiting op de router of ATA is geplaatst.
   Uiteraard moet je in de Router of VoIP-ATA nog de VoIP-SIP gegevens van de VoIP-aanbieder programmeren. Let op: zit achter een wachtwoord in de router.
   Een ander veel voorkomend probleem is dat de telefoonbel voor inkomende oproepen niet meer werkt. Maak dan in de T65 een draad-verbinding tussen B en EB in het aansluitvak of in de 4-polige varkenssnuitstekker. In bouwmaterialenzaken is zo’n 4-polige aansluitdoos te koop (3 Euro) die met een RJ11 (2-polige) of RJ14 (4-polige) kabel op de VoIP aansluiting van de router ingeplugd kan worden, werkt perfect. O’ja, en let ook op de kosten, want er zijn grote prijsverschillen tussen de diverse VoIP-aanbieders. Met nummerbehoud kun je overstappen (porteren) b.v. CheapConnect.
   Zelf gebruik ik een T65 in TDK uitvoering (met * en # dus) met een volumeregelaar (rood wieltje) voor Slecht Horenden in de hoorn, de beste die er ooit gemaakt waren voor deze doelgroep. De DTMF Nummermelder van de HEMA en de 4 flitsers voor slecht horenden werken prima achter de VoIP router, en ook een analoge huistelefoon centrale Samsung KP206 met 6 telefoons achter 2 VoIP-lijnen. Je kan zelfs intern bellen van de FON1 naar de FON2 VoIP aansluiting in de FritzBox 7590 router door **1 of **2 te kiezen. Er bestaat ook een goedkope TAE (Duitse) naar RJ11 adapter (1 Euro) voor gebruik op FritzBoxen. Er bestaan tevens 4G routers met 2 VoIP poorten, zoals de FritzBox 6890, of de EasySaver 8848 4G voor VoITE, ideaal voor oudere Slecht Horenden. Succes ermee.

 5. Geachte Hr/mevr,
  Mijn appartement is 7 jaar oud .
  Ik heb een Adsl punt in mijn meterkast en een telefoon aansluiting in de kamer .
  Nu heb ik een tele 2 abonnement gehad en dat ging altijd wel goed af en toe wel eens een storing maar de laatste tijd had ik steeds problemen met het opnemen via mijn interactieve tv kastje steeds problemen als ik bvb op zender 1 keek en een andere zender op ging nemen werkt het niet goed .
  Er is een monteur bij gehaald en die zei dat de telefoon kabel te licht was normaal kreeg ik ongeveer 14 mb binnen en de kabel is te lang ongeveer 13 meter dus onstabiel .
  Ik heb nu 50 mb maar nog krijg ik problemen wel minder maar toch.
  Mijn buren hebben kPN via adsl en geen probleem .
  Eerlijk gezegd geloof ik niet dat de kabel niet goed is want hij is vanuit de bouw er in verwerkt.
  Ik zou graag weten of ik hier wat mee kan om met tele 2 weer aan de slag te gaan om het op te lossen.
  Met vriendelijke groet

 6. Hi, ik wil testen of de kabel die bij ons het huis in komt wel werkt. Ik lees nergens hoe ik dat kan doen? Hebben jullie daar advies over of kunnen jullie mij verwijzen naar een pagina. Ik heb alle kabels al los gemaakt en opnieuw aangesloten maar de modem doet het niet. Blijft een rood lampje.

 7. Hallo telefoon-held,

  In mijn meterkast hangt een glasvezel modem met een oude Philips (DECT) telefoon erop aangesloten, dat werkt. Nu wil ik een T65 erop aansluiten maar daarvoor moet ik een telefoon stopcontact maken. Hoe sluit ik die aan? Ik heb een RJ14 kabel en een PTT stopcontact, waar sluit ik welk draad aan? Ik heb al een Dialgizmo converter liggen dus dat is geen probleem. Ik vraag het hier zodat iemand anders er misschien ook wat aan heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *