Televisie of TV kijken op de camping in caravan tent vrachtwagen

TV kijken camping , tent, caravan, camper, vrachtwagen of boot

Camper met een sateltiet ontvanger

Bij het kamperen op de camping graag TV of televisie blijven kijken.  Met deze pagina geven wij u gratis en onafhangelijk informatie hoe dat mogelijk is, zodat u  voorbereid (zover dit kan) op reis kunt.

Mogelijkheden TV kijken op de camping

Belangrijk : is uw camping stroompaal voorzien van een vaste centrale TV aansluiting (b.v. COAX) of moet het draadloos. Omdat in veel gevallen er geen vaste TV aansluiting  aanwezig is  benoemen we eerst de draadloze mogelijkheden.  Wij als www.elektra-info.nl zien dat wij daar de meeste vragen over binnen krijgen.

Draadloze TV aanluiting op de camping
  • Satelliet;
  • Digitenne;
  • Internet  (camping WIFI of hotspot) via laptop, ipad, telefoon.
Vaste aanluiting (in de camping elektra aansluitpaal) 
  • Kabel COAX of glaszezel.
Keuze op de camping TV kijken : Wat moet u weten!

Welke vorm van televisiekijken of welke aanbieder U kiest, overtuig u ervan dat het aangeboden pakket in het land van je bestemming is te ontvangen. Dit geldt ook voor de afzonderlijke zenders. Door aan kijkcijfers gekoppelde rechten kan hierin nogal eens verschil zitten. Wilt u een specifieke zender of programma kunnen zien, vraag de aanbieder er dan specifiek naar.   Feit is:  in het buitenland is kijken via de satelliet op dit moment de beste keuze.

In 2006 is analoge TV gestopt, maar digitaal TV kijken  via de ether (antenne) of via de sateliet is nog gewoon mogelijk.       

Digitenne zendt in Nederland het signaal uit waardoor je draadloze digitale tv en radio kunt ontvangen. Er worden ca. 30 tv- en ca. 23 radiozenders uitgezonden. Enkele hiervan zijn gratis en voor iedereen beschikbaar. Deze moeten namelijk ongecodeerd (Free To Air) uitgezonden worden omdat in 2006 de analoge tv gestopt is. Om de overige zenders te ontvangen is een DVB-T ontvanger met een decoder en een abonnement nodig.  DVB-T  = Digital Video Broadcasting Terrestrial.

 

Via de satelliet TV kijken (DVB-S)

TV kijken via een satelliet is een veilige (maar toch wel dure) keuze.  U heeft daarbij een satetliet decoter  (schotel) nodig.  De abonnementskosten zijn relatief laag, de aanvangskosten zijn daarentegen behoorlijk hoog (kosten aanschaf schotel,  richt apparatuur, ect).  Via de sateliet tv kijken is vooral gunstig indien u ook TV wilt kijken buiten Nederland.  Het zenderaanbod via de satelliet is bijna onuitputtelijk: je kunt bijna alle zenders ter wereld ontvangen!

Bekendste satellietaanbieder in Nederland is CanalDigitaal. ‘Free-to-air-zenders’ zijn ook zonder abonnement te ontvangen. Dit geldt ook voor BVN, de publieke zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland.  NPO 1, 2 en 3 zijn niet zonder abonnement te ontvangen.

Voor satelliet televisie zijn vijf componeten van belang. De programmabron, het uitzendcentrum, de satelliet, schotelantenne en de ontvanger.

Voor een goede satellietontvangst moet u na aankomst op de camping een satellietschotel richten. Bomen, gebouwen, masten, caravans of campers, slechte weersomstandigheden en bergen kunnen de ontvangst belemmeren. Het zoeken van een satelliet lukt beter met betere apparatuur. De handleiding met schema’s over elevatiehoek en kompasrichting zijn onontbeerlijk. Een schotel op los statief kun je meters van je caravan of camper in het vrije veld plaatsen. Helemaal fantastisch is een volautomatisch richtende schotel. Die hoef je alleen maar buiten te zetten en in te schakelen.

Via Digitenne TV kijken  (DVB-T2)

KPN zendmasten zenden het digitale DVB-T2 signaal uit via de ether.  ( digitale tv die via zendmasten wordt doorgegeven) dit in afwijking met satellieten.  De KPN zendmasten zijn strategisch verspreid door heel Nederland. Via het digitale signaal dat deze zendmasten verspreiden worden Nederlandse radio- en tv-zenders uitgezonden.

De zenders van de publieke omroep (Nederland 1, 2 en 3) zijn gratis voor iedereen die een DVB-T2 ontvanger heeft. Die moet wel de compressie standaard HEVC/H.265 ondersteunen. Wilt u alleen NPO 1,2 en 3 en enkele regionale zender bekijken, dan kun je zelf een DVB-T2 ontvanger kopen.

De overige, commerciële zenders zijn gecodeerd. Om hiertoe toegang te krijgen heb je een tv-ontvanger van je provider nodig.   Digitenne is van van KPN.  Het werd onder een andere naam aangeboden door enkele andere DSL-providers maar die zijn er mee gestopt vanwege de overgang van DVB-T naar DVB-T2.  Al in 2018 is KPN begonnen met het gefaseerd overschakelen van DVB T naar DVB T2, een operatie die medio 2019 afgerond is.  Waarom de overstap:  het huidige DVB T signaal is een standaard digitaal (SD) signaal, een MPEG2 stream. We kijken naar digitale televisie met een standaard kwaliteit, geen High Definition (HD) De kabelaars zenden al geruime tijd de meeste programma’s uit in deze HD kwaliteit. (dus DVB T2 is full HD, voordeel: haarscherp beeld, strakke ondertitels en een groter zenderaanbod)

Installeren is heel eenvoudig: het kastje (set-top-box) aansluiten op de tv en een kleine antenne plaatsen  (als dat nodig is). Alleen bij KPN kun je een ontvanger (met ingebouwde chip) huren om alle zenders te ontvangen, de smartcard komt te vervallen.   Het systeem is erg eenvoudig en voor camping gebruik snel te installeren.  Let op: De KPN Digitenne uitzendingen zijn alleen te ontvangen zolang u zich binnen het uitzendgebied van Digitenne bevind. Grofweg Nederland. Bent u in het buitenland en u laat daar uw TV zoeken naar DVB T2 uitzendingen dan ontvangt u wat daar lokaal uitgezonden wordt.

Via internet TV kijken ?

Op de camping TV Kijken via internet kan, maar je bent wel afhankelijk van de lokale beschikbaarheid van een goede WiFi verbinding of 4G verbinding.  Vooral op een camping met alle camping gasten op dezelfde WIFi geeft “”vaak”” problemen dit vooral op de tijdstippen dat iedereen internet of TV kijkt.  Onstpannen TV kijken zit er dan vaak niet in. Een Wifi verbinding is op de camping of jachthaven is vaak zo overbelast dat je via zo’n punt ook geen TV kunt kijken via uw tablet.

Op de telefoon TV kijken kan ook maar dit  vreet veel van uw data bundel. Tevens is de verbinding op de camping “”vaak”‘ erg onstabiel.

Heeft u camping TV een digitale ontvanger of decoder ?

Om digitaal televisie te kunnen kijken, heeft u  een digitale ontvanger nodig.  Deze maakt het digitale signaal van de kabel (DVB-C), internet verbinding (IP-TV), satellietschotel (DVB-S) of antenne (DVB-T) geschikt voor je TV, die het digitale signaal niet begrijpt. Zo’n ontvanger wordt ook wel decoder, set-top-box of receiver genoemd.  Veel moderne platte televisies beschikken (tegenwoordig) over een ingebouwde decoder. Bij de meeste kabelmaatschappijen en bij Digitenne kunt je daar ook gebruik van maken in plaats van de externe decoder. Bij steeds meer toestellen is dit ook voor satellietontvangst mogelijk.

De CAM-module en de CI+-kaart

Om van de ingebouwde ontvanger gebruik te kunnen maken en om daarmee de losse decoder en die extra afstandsbediening de deur uit te kunnen doen, moet de televisie het digitale signaal ontsleutelen. Hiervoor is een zogenaamde ‘Conditional Access Module’ (CAM) nodig. Dat is een platte, kleine insteekkaart waarin je de smartcard van een provider moet steken. Hierna heb je geen losse ontvanger meer nodig en kunt u met de afstandsbediening van de televisie van kanaal wisselen. Afhankelijk van de specificaties van het televisietoestel kun je op deze manier SD- en HD-kanalen bekijken en bij sommige televisies zelfs opnemen. Belangrijk voordeel is dat de uiteindelijke beeldkwaliteit beter is en dat je geen los kastje bij je tv hebt. Nadeel is dat je alleen de zender waar je naar kijkt digitaal kunt opnemen.

U kunt decoders kopen in een electronicawinkel of bij de aanbieder zelf. Vaak bieden tv-aanbieders decoders met korting aan in combinatie met een abonnement.

TV netspanning,  230 volt, 12 of 24 volt.

De meeste campings (in europa) zijn voorzien van 230 volt.  Maar soms staat u niet op de camping en heeft u geen 230 volt stroomaansluiting.  Wat dan ?   Dit is veel  het geval bij de campers (onderweg), boten, en in de vrachtwagen.  Een aggragaat kan uitkomst bieden maar dit is in veel gevallen ook niet handig.  Een accu is meestal wel voorhanden, maar dit is geen 230 volt, maar 12 of 24 volt.  Wat nu ?

Goed nieuws:  er zijn televisies te koop, die werken op 12 en 24 volt.

De nieuwe KPN Digitenne ontvanger is ook beschikbaar is met een 12 volt aansluiting.
Zou u de losse HD Digitenne DVB T2 ontvanger onderweg willen gebruiken (via de accu) dan adviseren wij u om de losse 12 volt stabilisator te bestellen. Deze is plug ’n play aan te sluiten op de KPN Digitenne ontvanger. Deze zorgt voor een stabiele 12 volt spanning en voorkomt schade door overspanning aan uw DVB T2 ontvanger!

Wilt u ook buiten Europa TV kijken, dan is ons advies verdiep u zich in de stroomspanningen en frequentie van dat land en is uw televisie en bijbehorende stekker hiervoor geschikt.  Hier een gratis overzicht met stekkers, netspanning & frequentie per land:  https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/landenoverzicht-stekkers-voltage/

Gaat u kamperen in Europa?  Dan kunt u “”vaak “” uitgaan van netspanning tussen de 220-240 volt en 50 Hz.  (natuurlijk zijn er  altijd uitzonderingen)   Komt op neer: hetzelfde als in Nederland en dus dat uw  elektrische apparaten overal in Europa functioneren als ze op het officiële laagspanningsnet zijn aangesloten.  Vraag voor de zekerheid, tijdens de reservering  naar dit feit. Vaak staat het ook op de site van betreffende camping.

Gratis TV kijken dus geen abonnement nodig.

  • Binnen Nederland  kunt u de 3 publieke zenders gratis via de ether (DVB-T2) binnenhalen. U heeft dan een DVB-T2 ontvanger nodig (ingebouwd in sommige televisies). Of je koopt zelf een DVB-T2 ontvanger, die moet ook HEVC/H.265 ondersteunen.
  • Met een schotelantenne kunt U NPO 1, 2 en 3 niet ontvangen zonder abonnement. Wel BVN en andere FTA (Free to Air) zenders.

Hierbij enkele online linkjes om gratis TV te kijken op GRATIS via de wifi verbinding of een lokale simkaart met 4G.

Via betaalde abonnoment

  • Ziggogo.tv of via de ZiggoGO app (alleen met Ziggo abonnement en VPN).

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *