Elektra tuin en buiten verlichting aanbrengen
Een mooie tuin is een verlengstuk van de woning. Om die reden is het dan ook leuk om er een mooie verlichtte plek van te maken. Tuinverlichting is er in vele soorten en maten, en de doelen die je ermee wil en kan gebruiken zijn verschillend. We hebben een aantal voorbeelden weergegeven om een beeld te geven van verlichting in de tuin.
Bij het aanschaffen van tuinverlichting is het verstandig dat U goed nadenkt over de toepassing van de verlichting.
Onderstaande vragen en stappen zijn belangrijk voor aanleg van tuinverlichting:
1. Doel tuin verlichting;
2. Welke soort verlichting;
3. Stroom niveau lampen (230 Volt of 12 Volt);
4. Verlichting plan (schets positie verlichting en locatie bekabeling);
5. Nadenken over benodigde grondkabels en verlichting;
6. Veilig installatie van tuinverlichting
Tuinverlichting: stappenplan en lichtplan
Als u vooraf goed bedenkt wat uw tuin verlichting wensen zijn is het vaak relatief makkelijk deze te realiseren, als de tuin al aangelegd is wordt het een stuk lastiger.
Hetzelfde geldt voor de bouw van een huis, denk vooraf na waar u buitenverlichting wenst en wat voor soort armaturen u wilt gebruiken en positie stroompunten. U kunt uw wensen dan tijdens de bouw realiseren. Vaak wordt er tijdens de bouw van een huis door de elektricien een draadje naast de deur gemaakt en moet u bij de keuze van de buitenlamp rekening houden met de reeds aanwezige bedrading. Maar vaak zit de bedrading ook op de verkeerde hoogte of plaats. Voor de tuin is een eigen groep verstandig. Zorg bij nieuwbouw dat er minimaal een loze leiding loopt vanaf meterkast naar de achterdeur / tuin /terras.
Een speciale groep voor de buitenverlichting , stroom tappunten , extra schuur, elektra is verstandig!
Maak voor u start een plattegrond van de tuin met daarin alle plaatsen en locaties stroomtappunten en tuinverlichting. (eventueel ook voor toekomstige schuur). Op basis van deze schets weet u benodigde meters kabels (zowel grondkabel als buitenkabel) Voor vaste montage bovengronds (b.v. overkapping / terras, man-cave) kunt u een XMvK kabel toepassen, voor installatie ondergronds heeft u een YMvK-as kabel nodig. Zie deze pagina: Advies over grondkabels YMvK-as of XMvK
Elektriciteit systeem tuinverlichting
U moet u de keuze maken tussen een 12 volts en 230 volts systeem.
- 12 volt is een ELV systeem Extra Low Voltage (zwakstroom of laagvolt)
- 230 volt (zelfde als in een woning) NEN 1010
Beide systemen hebben voordelen en nadelen.
Een groot voordeel van zwakstroom (12 volt) is dat je de risico’s van stroomschokken uitsluit, omdat zwakstroom in principe veilig is. De kabels hoeven dus ook niet, zoals bij kabels van 230 volt, minstens 60 centimeter onder de grond verwerkt te worden. Voor laagspanningskabels is 20 cm diep voldoende. Bij een laagvolt (ELV) systeem moet je altijd werken met een transformator. Een transformator brengt 230 volts spanning terug naar 12 volt. De transformator plaats je tussen het (binnen) stopcontact en de lampen, in principe binnen.
230 Volt is een deugdelijke oplossing (zelfde volt als in huis) en voor de lange termijn heeft 230 volt meer mogelijkheden. (b.v. een waterdichte wandcontact doos plaatsen achter in de tuin of een verlichting is schuurtje) Als de plaatsen voor de tuinverlichting zijn bepaald kunt u de grondkabel in de grond graven. Doe dit zo vroeg mogelijk, dit gaat nu eenmaal makkelijker in een lege tuin. De grondkabel dient een geaarde grondkabel te zijn met een stalen mantel. De grondkabel moet minimaal 60 cm diep in de grond gegraven worden om beschadiging te voorkomen.
Tip: leg de grondkabel onder de toekomstige verharding. (dan komt u in principe bij grondwerkzaamheden nooit meer deze kabel tegen)
Neem een grondkabel met verschillende schakelmogelijkheden, zo kunt u na aanleg de verlichting in verschillende groepen aan en uit schakelen. Neemt u bijvoorbeeld een 5-aderige grondkabel dan heeft u 3 schakelgroepen in de tuin. Als u 1 schakelgroep gebruikt voor constante stroom (stopcontacten voor vijver, heggenschaar, zwembad, enz) dan kunt u de tuinverlichting nog in 2 groepen verdelen.
Een groep voor verlichting welke elke avond brand, ook als u binnen in huis zit, en een groep welke u aanschakelt als u daadwerkelijk in de tuin bent. Zodoende heeft u een verlichte tuin als u in de winter binnen zit en zit u niet in een donker zwart gat te kijken. Uw tuin wordt zo een extra kamer van het huis. De tweede schakelgroep gebruikt u als u in de tuin zit, zo creëert u functioneel licht op de plaatsen waar u dat wenst (bijvoorbeeld uw terras).
Grondmof of gietmof, voor het verlengen van grondkabels in uw tuin aanbrengen
We hebben een aparte web-pagina over dit onderwerp aangemaakt: gietmof of grondmof aanbrengen!
Buitenlampen:
Er zijn verschillende soorten armaturen. U kunt grondspots of prikspots gebruiken om een boom of element in uw tuin aan te lichten. Daarnaast zijn er staande armaturen in verschillende hoogtes en materialen. U kunt inbouwarmaturen gebruiken bij bijvoorbeeld muurtjes of trappen, maar ook wandlampen zijn er in verschillende soorten en maten. Wanneer kies je voor een up-downlight en wanneer voor een gewone wandlamp? Maak de keuze voor een bepaald soort armatuur zo vroeg mogelijk dan kan hier bij de aanleg van de tuin of de bouw van het huis rekening mee gehouden worden. Voor een eventueel advies bent u weer van harte welkom.
Het soort armatuur kunnen we u adviseren, welk armatuur u mooi vindt is afhankelijk van uw smaak en de stijl van het huis en de tuin.
Soorten tuinverlichting:
Tuin-sensorlamp
Deze term gebruiken we maar even voor de lampen die door beweging worden aangeschakeld. De lamp werkt met een bewegingssensor en een tijdsinstelling om te zorgen dat de lamp een aantal minuten of een wat langere tijd kan branden.
De toepassing is meestal om even zicht te hebben in de tuin als je thuiskomt in de avond, of als je even in de tuin moet zijn. Ook is het ideaal om ongenode bezoekers direct te zien en geeft het een vorm van bewaking en veiligheid.
Tuinlantaan
Lantaarns in allerlei vormen kunnen van je tuin een gezellige sfeervolle plek maken. Er zijn klassieke lantaarns, maar ook modernere varianten. Tegenwoordig zijn er ook lantaarns die op zonne-energie werken, met een klein led-lampje. Het voordeel is de gratis energie, maar het nadeel is dat deze soorten weinig licht geven.
Grondspot
Grondspots zijn spots die in het terras zijn verwerkt. Deze geven een leuke dimensie aan een tuin. Kleinere exemplaren geven een leuk lichtpad of markering. Grotere varianten kunnen delen van de tuin of het huis aanlichten.
Vijververlichting
Als je een leuke vijver hebt, is het heel leuk om dit te verlichten. Dit geeft de vijver een mooi aanzien en het geeft ook direct al wat licht als je lekker van je tuin wilt genieten.
Windlicht
Traditionele windlichten of olielampen zijn natuurlijk ook erg gezellig in de tuin. Met een klein beetje olie en een mooie afdichting die ervoor zorgt dat het vlammetje niet wordt uitgeblazen blijft dit een klassieker.
Tuinverlichting kan je tuin een heel ander aanzien geven. De voorbeelden hierboven kun je goed combineren, of je kunt er 1 of 2 van uitproberen. Met een beetje inzicht krijg je snel een leuke balans. U kunt ook met kleuren werken, bijvoorbeeld met LED verlichting.
U gaat uw tuin veranderen of u wilt buitenlampen aansluiten op de reeds aanwezige bedrading in tuin? Hoe moet u dit aanpakken en waar moet u op letten? Wij geven u graag enkele tips over de aanleg en de montage van de buitenverlichting.
Lichtbronnen
Nu de gloeilamp steeds meer verdwijnt komen er ook meer alternatieven op de markt. De spaarlamp komt er in steeds meer vormen en kleuren. Bekend zal zijn dat deze energiezuinig is en een lange levensduur heeft. LED-lampen is een ontwikkeling van de laatste jaren. De LED-lamp wordt voor bepaalde armaturen een steeds serieuzere concurrent van de spaarlamp. LED is nog zuiniger en heeft een nog langere levensduur in vergelijking met spaarlampen. Een probleem is vaak de betrouwbaarheid. Halogeen is een goedkoper alternatief voor de LED en spaarlampen, maar gebruikt meer energie en heeft een kortere levensduur. De keuze van de lichtbron is ook afhankelijk van het daadwerkelijke aantal branduren van de armaturen in uw tuin. De sterkte van de lichtbron is moeilijk vooraf te bepalen. Wat voor de een teveel licht is, is voor de ander te weinig. Daarom raden we u aan een armatuur te kiezen waarin verschillende wattages en soorten lichtbronnen mogelijk zijn. Zodoende bent u bij de keuze van de juiste lichtbron niet afhankelijk van de beperkingen van het armatuur.
Keuze weerbestendigheid (IP) van tuin en buiten verlichting:
De IP graad (weerbeschermigheid) is een belangrijke eis / norm voor elektrische apparaten en materialen die in de buitenlucht worden gebruikt. De IP graad zegt iets over de bestendigheid van het omhulsel van een eletrisch product. IP staat voor International Protection.
Hieronder volgt een overzicht van de beschermingsgraden volgens DIN EN 60529
- IP 20: afgedekt
- IP 21: druipwaterdicht
- IP 23: spatwaterdicht
- IP 40: beschermd tegen vreemde voorwerpen
- IP 43: beschermd tegen vreemde voorwerpen en spatwaterdicht
- IP 44: beschermd tegen vreemde voorwerpen en plensdicht
- IP 50: beschermd tegen stof
- IP 54: beschermd tegen stof en plensdicht
- IP 55: beschermd tegen stof en sproeidicht
- IP 56: beschermd tegen stof en waterbestendig
- IP 65: volledig beschermd tegen stof en spatwaterdicht
- IP 67: volledig beschermd tegen stof en dompeldicht
- IP 68: volledig beschermd tegen stof en waterdicht
- Weesbestendigheid is dus erg belangrijk. Een IP-waarde van IP44 is minimaal benodigd voor tuinverlichting.
- IP20 = enkel gebruik voor binnenshuis, niet bestand tegen vocht *.
- IP44 = beschermd tegen vreemde voorwerpen en plensdicht *. Kan buiten gebruikt worden, maar liefst onder een afdakje of anderzijds beschut.
- IP65 = volledig beschermd tegen stof en spatwaterdicht *.
- IP67 = volledig waterdicht, kan dus onder water gebruikt worden *.
* Dit is van toepassing bij een correcte installatie.
Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer
Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet. Schakel daarom tijdig een erkende elektra aannemer of installateur in. Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar
Bedankt voor deze informatie, weet u ook een goede leverancier voor grondspots. Ik wil graag een dakplataan in de tuin aanlichten.
Let op bij het kopen van een grondspot voor deze toepassing (aanlichten boom) dat U de lichtbundel in de grondpot in een hoek kunt zetten.
In dit geval een grondspot met een stralingshoek van maximaal 40 graden. (u kunt dus de lichtbundel onder een hoek zetten / kantelbare lichtbron) en niet alleen recht omhoog.
U kunt dan op de stam richten en dus een betere toepassing en detail afstelling.
Let ook op de kleurtemperatuur: met een kleurtemperatuur tussen de 2500 en 2800 Kelvin zit u over het algemeen goed.
Onze laatste tip: kies: voor een beschermingsklasse van de grondspots van minimaal IP68. (voorkomen kortsluiting of vocht in grondspot) Hoe hoger de IP hoe beter beschermt tegen water en vocht (condens). Er zijn veel merken en soorten. Wij geven geen merk advies. Let vooral op bovenstaande tips / specificatie en lees de installatie voorschriften.