Stopcontact, stekker en wandcontactdoos (WCD)

stopcontact elektra geaard opbouw

Stopcontact, wandcontactdoos of WCD aansluiten en plaatsen

elektriciteit-stroom-stopcontact-met-usb-port
stopcontact of WCD met usb port

Stopcontacten of wandcontactdozen zijn vaak overal in huis te vinden, maar soms niet of de juiste plek of hoeveelheid. U kunt in enkele gevallen een enkel stopcontact vervangen door een dubbel stopcontact, maar vaak is het nodig om een geheel nieuw stopcontact aan te brengen. Deze site gaat over de basis informatie om een extra stopcontact aan te brengen.

Wat is een WCD  Wand Contact Doos of CEE 7/3

Een WCD betekent:  Wand Contact Doos.  Dus stopcontact. Vooral aannemers en installateurs gebruiken deze term.    Er zijn 14 type wandcontact dozen of stopcontacten, wij hebben in Nederland voornamelijk type F of in het CEE-systeem:  CEE 7/3 (stopcontact) en CEE 7/4 (stekker). Ook de term Schuko kunt u wel eens tegen komen.  Schuko is een afkorting van het Duitse woord Schutz-Kontakt of beschermcontact.

Soorten stopcontacten en stekkers

Een stopcontact aansluiten hoeft niet moeilijk te zijn. Mocht er een elektra doos aanwezig zijn om uw stopcontact te monteren, dan is dit een makkelijk uitgangspunt. Anders is het nodig om de nieuwe bedrading aan te brengen. Hierbij moet je dan wel na gaan of je een inbouw stopcontact wilt en kunt maken, of dat een opbouwdoos gewenst is. Ook is het van belang om na te gaan hoeveel stopcontacten u nodig heeft en welke (verbruik) vermogens. Voorkom in ieder geval dat U de groepen in de meterkast niet teveel belast met je nieuw aan te sluiten stopcontacten.

Kijk op onze website ook gerust even rond voor meer informatie over het aanleggen van bekabeling en het uitbreiden van groepen in de meterkast.

Verschil tussen opbouw , half inbouw en opbouw stopcontact of wandcontactdoos, geaard en niet geaard.

Om een stopcontact aan te brengen, te repareren of te vervangen moet u het verschil weten tussen een opbouw-, halfopbouw- of inbouw-stopcontact en geaard of niet geaard.

Met deze foto’s laten wij u het verschil zien tussen opbouw, half opbouw en inbouw en geaard en een niet geaard stopcontact:

Geaard en niet geaard stopcontact of WCD

1. inbouw stopcontact
1. inbouw stopcontact

Dit zijn beide inbouw stopcontacten, zowel geaard als niet geaard. Verschil is op foto aangegeven. Beide zijn volledig inbouw, contactdoos loopt vlak met de muur.

* Kennis: Er mogen conform bouwbesluit en NEN 1010 alleen maar wandcontactdozen worden geïnstalleerd die geaard zijn.  Deze  verplichting geldt alleen voor nieuw aangelegde elektrische installaties, of bij een ingrijpende uitbreiding van een bestaande installatie.

*Kennis: Wandcontactdozen moeten worden aangesloten met installatiedraad van minimaal 2,5 mm2; klik op deze link voor uitleg en kennis over elektra installatie bedrading.

*Kennis:  Alles over elektra mantelbuizen, inbouw, centraal en lasdoos elektra draden klik hier:  https://www.elektra-info.nl/leidingwerk-elektra/

*Kennis: Gebruikelijk is om stopcontacten op minimale hoogte van 30 cm boven de afdekvloer te plaatsen.  (op dit moment is deze eis niet opgenomen in de NEN 1010)  Voor lichtschakelaars en stopcontacten is de standaardhoogte 105 cm.  Vloercontacten in de vloer, maar dan wel met een hoge IP waarde (water dicht) conform NEN 1010 afhankelijk van locatie toepassing.

Inbouw, half opbouw en opbouw stopcontact of WCD

2. dubbel stopcontact
2. dubbel stopcontact

Dit is een geaard half opbouw (of half inbouw) stopcontact. Wandcontactdoos steekt een aantal cm uit de muur. Contactdoos is geaard dit kan je zien door metalen strips aan boven en onderzijde stekkerdoos.Doordat deze stekkerdoos geaard is steekt wandcontactdoos een stukje uit de muur. Bij half opbouw zit inbouwdoos niet diep (genoeg) in de muur. Mogelijk is de muur niet dik genoeg of is hier achteraf een geaard stopcontact ingezet.

3. opbouwstekker stopcontactdoos
3. opbouwstekker stopcontactdoos

Dit is een geaard volledig opbouw stopcontact. Zoals de naam het al zegt: opbouw op muur, het op de muur bouwen en dit waar het esthetische aspect niet of nauwelijks van belang is. Wandcontactdoos steekt ca. 5-6 cm uit de muur,  het is visueel minder mooi.  Contactdoos is geaard. Hier is geen inbouwdoos in muur aanwezig. Leidingen lopen met PVC pijp op de muur.

Soorten stopcontacten, design  en merk

Er zijn veel soorten design van stopcontacten en de bijbehorende schakelmateriaal. U kunt kiezen uit verscheidenheid van materialen voor afdekplaatjes en kleuren.  Wit crème, plastic, aluminium, glas, hout, natuursteen het kan allemaal.  En dan voorzien met vele domotica technieken zoals lichtschakelaars met ingebouwde led-verlichting, touch screen, bewegingsdetectoren en software om op afstand te schakelen en in te regelen.

Klik hier voor foto’s en design voorbeelden van elektra schakelmateriaal 

Locaties nieuwe stopcontacten:  waar aan te denken!

Waar plaats u stopcontacten? Denk goed na over de locaties van de stopcontacten. Waar wilt u elektrische apparaten plaatsen en hoeveel zonder gebruikt te maken van haspel of stekkerdoos.

Hierbij enkele algemene tips: (bij inrichting nieuw bouwwoning)

  1. Maak een inschatting met bijbehorende schets met waar welke elektra apparaten waar komen te staan en pas hier het aantal stopcontacten of WCD op aan.
  2. Let op: er zijn een maximaal aantal stroompunten per groep toegelaten.  Zie de laatste NEN 1010 normen.  Hierbij wordt een dubbel stopcontact als één stroompunt geteld. Grote verbruikers, (vaatwasser en elektrische kookplaat) kunt U het beste op een aparte groep plaatsen.
  3. Plaats voldoende stopcontacten aan het aanrechtblad van de keuken (;
  4. Denk aan in keuken voor stopcontact TV of toekomstig ipad / scherm (voor de digitale gerechten/ app) .
  5. Plaats bij de eettafel een extra stopcontact voor bijvoorbeeld, laptop, de elektrische steengrill, het fonduestel;
  6. Plaats een stopcontact (of dubbele) met ingebouwde USB oplader bij oplaad locatie mobiele telefoon. Dit scheelt weer een stekker;

    Vloerstopcontact aanbrengen
  7. Wilt u een stopcontact middenin een kamer of woonruimte, bijvoorbeeld een vrijstaand bureau of tv of radio meubel.  Dan kunt u ook gebruik maken een vloerstopcontact (vloercontactdoos). Deze zit ingebouwd in  de vloer. Tip: Koop een vloerstopcontact met een hoge IP waarde. (i.v.m. dweilen van de vloer).  Als elektra-info hebben we een speciale pagina over vloerstopcontacten of vloerdozen voor meer informatie klik op deze link https://www.elektra-info.nl/vloerstopcontact-vloerdoos/
  8. Hou rekening met de breedte van je bed en de nachtkasten naast het bed om de plaats van de stopcontacten te bepalen. Plaats zeker ook een schakelaar die je vanuit je bed kan bedienen;
  9. Vergeet de audiostopcontacten niet. Vooral in je woonkamer, maar ook in de keuken, de slaapkamer en  op het terras? Zo is er geen luidsprekerkabel meer nodig van de versterker tot aan de boxen;
  10. Kijk bij het plaatsen van stopcontacten in uw badkamer goed naar de NEN 1010 normen (de verschillende veiligheid zones 0 t/m 3).
  11. Denk er aan dat je kinderen groot worden en later meer stopcontacten nodig hebben dan nu. Een contactdoos voor een bijkomende tv-distributie of telefoonaansluiting is tijdens de bouwfase vrij goedkoop en kan je veel moeite besparen in de toekomst;
  12. Plan voldoende stopcontacten in de garage omdat hier verschillende apparaten bevinden met hoge elektrische vermogens;
  13. Plaats stroompunten (dus geen stopcontacten, maar wel stroompunten) bij ramen en raam partijen  voor toekomstige rolluiken.
  14.  Plaats ook voldoende loze mantelbuizen van de meterkast naar de kamers voor tele- en datacommunicatie, beveiliging en toekomstige domotica.

 Stappenplan plaatsen en aansluiting stopcontact of WCD

Hieronder is aan de hand van foto’s een voorbeeld te zien van wat je tegenkomt bij het aansluiten van een wandcontactdoos of stopcontact. In het geval hieronder.

1. stopcontact draden
1. stopcontact draden

Hier is de verschillende bedrading te zien bij het aansluiten van een dubbel stopcontact. De draden bij het aansluiten van een dubbel stopcontact worden enkelvoudig aangesloten. Dit geldt ook voor de aardedraad. De afzonderlijke stopcontacten zijn in het binnenwerk doorverbonden. Bij het aansluiten van een stopcontact zijn er 3 draden die aangesloten moeten worden. Het betreft de aardedraad, de fasedraad en de nuldraad. De verschillende bedrading is nader uitgelegd op de pagina over draadkleuren.

2. stopcontact plaatsen
2. stopcontact plaatsen

Dit is de wanddoos van het stopcontact. Hier zijn de stekker ingangen goed te zien. In dit geval een dubbel stopcontact met zowel boven als onder de stekker ingangen.

3. dubbel stopcontact
3. dubbel stopcontact

Afgemonteerde dubbele wandcontactdoos / het stopcontact!

Elektra contactpunt in verharding of  tegels

 

stroom, buiten verharding, tegels, klinkers openbaar, terrein , markt
stroom contact punt buiten in verharding

 

 

 

 

 

Stroomcontact in verharding / openbaar terrein

Bij twijfel schakel een erkende elektra installateur in.

4 gedachten aan “Stopcontact, stekker en wandcontactdoos (WCD)”

  1. Hoe zit het met een buiten stopcontact, wat moet de afstand zijn tot de buitenkraan? Zijn hier regels voor of niet (gezond verstand)? Hoogte va het stopcontact?

  2. Handige tips voor het netjes aanbrengen van stopcontacten. Ik maak nog wel gebruik van haspels in mijn kantoor, maar dit is gelukkig niet storend. Het is een open werkplek waar iedereen kan gaan zitten met zijn laptop, maar door de haspels krijg je een stoer en industrieel effect, het is ook maar net wat je wilt qua uitstraling.

  3. Ik heb in de keuken 1 geaard stopcontact dat wil ik vervangen door een opbouw 4voudig en geaarde stopcontacten op een grond plaat.
    Kan dat?
    En wat moet ik daarvoor bestellen ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *