Elektra symbolen en tekens op bouwtekeningen

Uitleg elektra, elektriciteit en installatie symbolen

elektra-symbolenZorgvuldig en veilig werken met elektriciteit begint bij een minimale kennis van de belangrijkste elektra-symbolen, verdeeld tussen: veiligheid en schakelsymbool. Om u een beeld te geven van de meest gebruikte tekens is hieronder een overzicht van symbolen gegeven met een korte uitleg over de betekenis ervan.

Als het gaat om symbolen voor elektra, hoeft u nooit meer te twijfelen over de betekenis van een symbool op elektrische apparaten, verpakking of schema’s. Mist u hier nog een symbool, dan kunt u even verder zoeken. Als het gaat om het benoemen van alle bouw en installatie symbolen moeten wij u verwijzen naar een installateur of een specialist op het gebied van het lezen en herkennen van alle elektra symbolen die er bestaan. Hieronder staan in ieder geval een aantal veel voorkomende tekens of symbolen, die zeker in een woonhuis bij het aansluiten van schakelaars en het monteren van lampen en dergelijke veel voorkomen.

Ook zijn er een aantal tekens of symbolen die je bij het aansluiten van gangbare apparaten of het gebruik ervan kunt terugzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de symbolen op een boormachine en de aarde of isolatie die je hierbij hebt. Of aan apparaten die met een adapter werken.

Overzicht van elektriciteit symbolen op bouwtekeningen

veel gebruikte schakel tekens en hun betekenis:

Symbool voor een ZEKERING:

zekering
Symbool voor AARDING:

aarde
Symbool voor WISSELSPANNING:

wisselspanning
Symbool voor een LICHTPUNT:

lichtpunt
Symbool voor een LEIDING MET AFTAKKINGEN:

leiding-met-aftakkingen
Symbool voor een ENKEL STOPCONTACT:

enkel-stopcontact
Symbool voor een ENKELE SCHAKELAAR:

schakelaar
Symbool voor een SERIE SCHAKELAAR:

serie-schakelaar

Symbool BESCHERMKLASSE I

beschermklasse-1Stopcontacten, lampen en andere apparatuur met dit symbool MOETEN aangesloten worden met een aardedraad om ervoor te zorgen dat bij kortsluiting de spanning wordt afgevoerd en de zekering in de meterkast eruit springt. (de aardedraad is de geel/groen draad; kijk voor meer over de draden bij het hoofdstuk bedrading.

Symbool BESCHERMKLASSE II

beschermklasse-2Onderdelen met dit symbool zijn van zichzelf geïsoleerd, en hoeven niet op de aarde te worden aangesloten. Dit zou bij lampen voor kunnen komen en wordt verder bijvoorbeeld aangegeven bij boormachines. Alle delen die je aan kunt raken kunnen bij deze klasse niet onder stroom te komen staan.

Symbool BESCHERMKLASSE III

beschermklasse-3Apparaten en onderdelen met dit symbool zijn voorzien van een transformator die de spanning terugbrengt onder een gevaarlijk niveau.


Meer elektra symbolen

Aansluitpunten-overzicht

Brandmeld- en ontruiming-overzicht

Camera-installaties-overzicht

Contactdozen- en stopcontacten-overzicht

Met bovenstaande elektriciteitssymbolen bent u in ieder geval in staat om de verschillende tekens goed te onderscheiden.

Bewaar ons in je favorieten en deel deze pagina met anderen of op je website!