Storing aan deurbel en reparatie

Kapotte deurbel reparatie of herstellen

deurbelEen defecte deurbel of een storing van de deurbel is uiteraard lastig en erg vervelend. Een dergelijk probleem kunt u zelf vaak herstellen en in ieder geval kunt u de oorzaak vrij eenvoudig achterhalen.

Het is bijna zonde om direct een specialist in te schakelen om naar een defecte deurbel te laten kijken, omdat het je veel kosten kan besparen door in een paar simpele stappen de oorzaak te vinden en te weten waar je aan toe ben.

Hieronder de belangrijkste stappen voor het nakijken van een kapotte deurbel en een aantal manieren om dit te herstellen.

Oorzaken storing aan deurbel

Om snel de oorzaak van een storing van een deurbel te vinden en op te lossen, staan hieronder de meest voorkomende oorzaken en de manier hoe je deze vaak zelf gemakkelijk kan oplossen.

Oorzaak 1: De contacten in de deurbelknop zijn niet goed meer, bijvoorbeeld door roestvorming.

Oplossing: Haal de drukker van de bel en controleer de draden en de drukker. Mogelijk is het op te lossen door het roest met een schuurpapiertje te verwijderen. Door de draden tegen elkaar aan te houden kunt u controleren of de bel het wel doet.

Oorzaak 2: De beltrafo of transformator van de bel is defect. Wat is een beltrafo, zie tekst onder het filmpje.

Oplossing: Controleer met een spanningszoeker de in- en uitgaande stroom van de transformator. Als er wel spanning op staat, maar er komt geen stroom uit, naar de bel, dan is de transformator aan vervanging of reparatie toe.

Oorzaak 3: De belinstallatie zelf is stuk.

Oplossing: Als de drukker en de transformator in orde zijn, dan is waarschijnlijk de bel zelf stuk. Je zal deze dan moeten vervangen om het belsysteem weer in orde te krijgen.

Oorzaak 4: Batterij leeg.

Oplossing: Veel deurbellen zijn tegenwoordig draadloos. Dus een drukknop en een ontvanger (geluid). Bij indrukken bel geeft drukknop draadloos een signaal naar ontvanger, indien de batterij leeg, komt er geen signaal. Deurbel loshalen en batterij vervangen.

Voorbeeld en filmpje van het verhelpen van deurbel of beltrafo storing:
Wat is een Beltrafo?

Een beltrafo is een belangrijk onderdeel van een deurbel. De deurbel werkt namelijk op zwakstroom en kan dus niet op 220 Volt worden aangesloten. Hiervoor maakt u gebruik van een beltrafo. De beltrafo zit in de groepenkast ingebouwd en zorgt ervoor dat de stroomvoorziening naar zwakstroom gaat. Wanneer u de groepenkast gaat vervangen, dan hoeft u niet altijd een nieuwe beltrafo aan te schaffen. Vaak wordt de oude beltrafo overgezet in de nieuwe groepenkast. Wanneer u gebruik maakt van een draadloze deurbel, heeft u geen beltrafo nodig. Dit type deurbel werkt op batterijen en hoeft dus niet op het stroomnet te worden aangesloten.


Uiteraard heeft u voordat u aan het repareren bent geslagen wel goed gekeken of de stekker van de bel wel in het stopcontact zit. Het kan zomaar zijn dat iemand die even heeft losgetrokken om een ongestoord dutje te doen.