Energie besparen en stroomverbruik naar beneden
Duurzaam omgaan met energie en energie besparen is iets wat meer en meer in ons dagelijks leven wordt verweven. Apparaten worden duurzamer, energieverbruik wordt verminderd en energieopwekking wordt op verschillende manieren bekeken.
Energie-opwekking en energieverbruik moeten zoveel mogelijk in balans zijn om verspilling te voorkomen.
Bij energie-leveranciers wordt vooral ingezet om de 100 % duurzame en gratis energie van de zon, of de bijproducten van ons klimaat zoals windenergie e.d. om te zetten in ‘verkoopbare’ energie.
Voor een particulier is het de uitdaging om het energieverbruik zoveel mogelijk terug te dringen, het liefst zonder er te veel voor te laten.
We hebben een aantal praktische tips weergegeven waarmee je al snel energie, en daarmee kosten, kunt besparen in je huishouden. Soms gaat het om kleine veranderingen die op den duur veel opleveren. In andere gevallen schetsen we mogelijkheden om een woning duurzamer te maken.
Stroom- en energieverbruik bespaartips
Hieronder een aantal technische aanpassingen die je kan doen om energie te besparen:
Verouderde apparaten vervangen voor duurzamere apparaten. Als je nog hele oude koelkasten, vriezer, vaatwasser of wasmachine hebt, dan kan soms versneld vervangen al een jaarlijks voordeel in energie. Laat je hierover verder informeren. Hiernaast een voorbeeld van een energielabel. Naast de letters, is per apparaat het verbruik aangegeven. Scoor je met veel apparaten zuinig, dan helpt dit de maandelijkse rekeningen, en uiteindelijk de jaarrekening te verlagen.
Een voorbeeld van een energielabel, is hiernaast te zien. Energielabels bestaan in basis uit de letters A, B, C, D, E, F, G. Tegenwoordig zie je ook A+ en A++ die binnen de meest zuinig categorie weer net wat beter zijn.
1. U kunt verbruik meten.
2. Je kunt kijken naar het toepassen van zonne-energie. Hoewel de terugverdientijd best lang kan zijn, bent u wel duurzaam bezig en kunt u hier in de toekomst de vruchten van plukken. Vaak zijn er subsidiemogelijkheden om deze investering haalbaar te maken.
3. Het toepassen van hoog rendement cv-ketels, zonneboilsersystemen of warmtepompsystemen zijn technisch duurzame installaties die het energieverbruik flink kunnen verlagen.
4. Ook andere gebouwtechnische aanpassingen zoals het vervangen van glas voor hoog rendement dubbel glas of het beter isoleren van een woning zorgt voor een lager energieverbruik of dit nu gasverbruik of elektra is, of een combinatie van beiden.
Energiekostenmeter brengt je kosten overzichtelijk in beeld en bespaar geld!
Een energiekostenmeter is een handig apparaat waarmee je het energieverbruik in huis nauwkeurig kunt meten per aangesloten apparaat. Door middel van een energiekostenmeter is het mogelijk om te zien welke apparaten de ‘stroomvreters’ zijn binnen een huishouden. Met deze informatie kunnen er kosten worden bespaard op de energierekening. En wie wil dit nu niet?
Het gebruik van een energiekostenmeter is zeer eenvoudig. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd en er is ook niet veel gepruts nodig om het apparaat te laten werken. De energiekostenmeter wordt simpelweg in het stopcontact gestoken, waarna de stekker van het elektrische apparaat in de energiekostenmeter wordt gestoken. De energiekostenmeter zal dan meteen beginnen met het meten van het energieverbruik. De resultaten zullen worden weergegeven op een display.
Wilt u graag weten welke apparaten veel energie verbruiken om zo kosten te kunnen besparen? Dan is een energiekostenmeter zeker een aanrader!
Energie- of stroomverbruik per apparaat
Voor een overzicht van energie of stroomverbruik per apparaat zie ook ons hoofdstuk over stroomverbruik apparaten.
Energie besparen spaarzaam met energie
Hieronder een aantal praktische tips om duurzamer met energieverbruik om te gaan:
- Toepassen van spaarlampen of LED-verlichting als lichtbronnen. Zie ook ons hoofdstuk over verlichting.
- Geen opladers onnodig in stopcontacten laten zitten. Tegenwoordig zijn er veel meer laptops, mobiele telefoons, tablets etc. die met een oplader worden gevoed. Al deze apparaten bij elkaar verbruiken best wat energie.
- Apparaten niet onnodig of te lang op stand-bye laten staan. Denk aan TV’s, computers etc.
- De koelkastdeur niet onnodig lang open laten staan. Koelen en vriezen kost veel energie.
- Doe de thermostaat van de verwarming een uur voordat je weggaat of gaat slapen al uit. (de temperatuur daalt zo langzaam dat je dit niet of nauwelijks merkt).
- Lampen uit doen als je ze niet nodig hebt of de ruimte even uit bent. Je kunt ook bewegingssensoren overwegen die automatische aan- en uitschakeling van verlichting regelen.
We hopen je een aantal technische en praktische tips te hebben gegeven voor het besparen van energie. Soms is het helemaal niet moeilijk om snel energie te besparen, maar je moet er wel consequent mee omgaan. Als je over een langere periode energiebewust naar dingen kijkt, zal dit wel een positief effect hebben op je jaarlijkse kosten.