Site pictogram Elektra-info.nl

Aanbrengen, ophangen en aansluiten van lamp of verlichting

Een hang lamp of verlichting aanbrengen, ophangen en aansluiten

Plafond lamp centraaldoos

Iedereen moet wel eens een plafond lamp, plafonnière, hanglamp of gewone lamp ophangen en aansluiten. Voor de 1 een eenvoudig klusje, voor de ander een lastig klusje. Waar moet u aan denken, welke draad moet waar en hoe moet het veilig. Een lamp aansluiten is niet moeilijk, er hoeft eigenlijk geen installateur aan de pas te komen. Wel is het noodzakelijk om de klus veilig uit te voeren. Bij het aansluiten van een nieuwe lamp zijn altijd instructies bijgesloten.

Buitenkabel YMVK let op dit is geen grondkabel

 

In de instructies staat aangegeven hoe de lampen en draden moeten worden vastgemaakt.  Lees deze instructies goed door.  Bij bestaande lampen is het een kwestie van even goed kijken en nadenken wat te doen.   Lees bij start ook onze tekst over veilig werken aan elektra, voorkom gevaar elektrocutie.

Elektriciteit en elektra draad of kabel kleur en code / symbool benamingen

Soort draad SymboolKleur van de draad
FasedraadLbruin
NuldraadNblauw
Aardedraad PE of geel-groen
Schakel- of lampendraadTzwart

Lamp ophangen, zelf doen, stappenplan en tips

Wat is belangrijk voor het ophangen van een lamp in een gipsplaat of beton plafond

Aan een gipsplaten plafond kunt u niet zomaar elk type lamp ophangen. Een plafonnière gaat meestal nog wel goed, maar een zware lamp moet echt aan een dwarsbalk (ligger) opgehangen worden. Dit om te voorkomen dat de lamp door zijn gewicht naar beneden komt met alle gevolgen die daarbij horen. Gebruik goede bevestigingsmaterialen, als er een frame bij de lamp meegeleverd is gebruik deze dan ook.

Lampen van oude theekopjes

Aan een betonnen plafond is het wat makkelijker om een zwaardere lamp op te hangen, u kunt relatief eenvoudig een plug in de plafond boren en aanbrengen.

Tip 1: gebruik een plug en bijbehorende schroef die sterk genoeg is voor de betreffende lamp (gewicht) en boor de plug conform de gebruikvoorschiften van de plug.  Gebruik de juiste diameter betonboor die past bij de gebruikte diameter plug.  Een veel gemaakte fout is een te groot gat boren ten opzichte diameter plug waardoor de plug los schiet en de lamp naar beneden komt.

Tip 2: Let bij het boren wel op dat u niet in bestaande elektra-kabels boort (die in het plafond verwerkt zijn). In de centraaldoos ziet u meestal wel waar de kabels vandaan komen. Anders kijk op de revisie- of aanlegtekening van de woning.

Plafond of hanglamp ophangen en aansluiten via de elektra centraaldoos

Hanglamp ophangen aan plafond centraaldoos en trekontlaster

Een hanglamp kan je het beste vlakbij een centraaldoos ophangen. Een centraal doos is een het punt waar installatiedraden van voeding, schakelaars en wandcontactdozen met elkaar zijn doorverbonden. De doos bevindt zich gewoonlijk boven een lichtpunt in het plafond. Wilt u de lamp toch op een andere plek? Dan kunt u het beste werken met een kabel of kabelgoot. Deze loopt dan over het plafond. Dit is geen fraai gezicht. In de centraaldoos bevinden zich de elektra-draden. Voor een lamp is dit meestal een zwarte schakeldraad en een blauwe nuldraad, soms zit er ook een aardecontact aan de lamp, dan heeft u ook de geel/groene draad nodig.
In het afdekkapje van de centraaldoos zit vaak een trekontlaster. Dit is een soort haakje. Hang een plafondlamp altijd aan een trekontlaster en nooit alleen aan de installatiedraden. Verbind de installatie- en lampdraden met een kroonsteentje. Sluit de lamp aan op de centraaldoos.  Verbind de installatie draden (kleur op kleur).

Ophangen van een lamp stapsgewijs:

1. Lees eerst onze basis informatie over Elektra en veiligheid!

Kroonsteen geaarde hang lamp

2. Zorg voor de juiste elektra-gereedschappen en onderdelen voordat je begint.

3. Bij het werken op hoogte moet je een goed trap gebruiken en prettig kunnen werken.

4. Zorg ervoor dat de stroom uit is van de betreffende groep                         (schakel bij twijfel de gehele groepenkast uit).

5. Controleer het schema dat bij de lamp aanwezig is voor de juiste bevestiging en de juiste draden.

6. Controleer de bedrading uit het plafond (of de wand in geval van een wandlamp).

7. Hang een hanglamp altijd aan het haakje uit de plafonddoos.

8. Zit er een ijzeren frame bij de lamp, hang de lamp dan aan het frame. Bevestig het frame op een correcte wijze aan het plafond met de juiste pluggen (beton of gietplaat plafond).

9. Zorg voor een kroonsteentje om alle draden goed en veilig in te verbinden.

10. Zorg ervoor dat de draden elkaar niet kunnen raken nadat de lamp gemonteerd is.

11. Vergewis uzelf dat dat de lamp stevig en veilig aan het plafond hangt.

12. Wegwerken zichtbare kabels, eventueel aanbrengen kabelgoot.

Indien u de klus toch niet zelf kundig en veilig kunt uitvoeren, schakel dan een specialistische             elektra-aannemer of installateur in.                                                                                                                                                                                                             
Hieronder een praktisch klusfilmpje met advies en tips over het aanbrengen en aansluiten van een hanglamp, plafondlamp, plafonnière, muur- of wandlamp.

Voorbeeld en filmpje van het aanbrengen en aansluiten van een plafondlamp of hanglamp:

Voor advies: waar op te letten bij het inschakelen van een elektra aannemer of installateur klik dan hier!

Bij twijfel over symbolen die worden weergegeven op het schema dat bij de lamp komt, kijk bijvoorbeeld even verder op deze website bij symbolen.

Voor uitleg over de draadkleuren kun je ook bij elektra-info terecht, en dan bij de pagina bedrading.

Op zoek naar advies en tips om stroom en energie te besparen? Klik dan op de link.

L = fasedraad bruin
N = nuldraad blauw

 

 

 

 

 

 

 

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

 

Mobiele versie afsluiten