Site pictogram Elektra-info.nl

lamp kopen led of spaarlamp lichtsterkte en verbruik

lamp kopen led of spaarlamp Lichtsterkte en verbruik

Waar op te letten aankoop lamp

Uw lamp is stuk of kapot,  en u heeft een nieuwe lamp nodig, nieuw lamp led kopen of spaarlamp.  Waar op te letten bij de aankoop van een nieuwe lamp. Er zijn zaken veranderd.

Voor uitleg wat het verschil is tussen een gloeilamp, halogeen en led verlichting klik hier:  verlichting lamp soorten

Ecodesign wijzigingen en lamp aankoop tips

Reden: Ecodesign richtlijn:   De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van huishoudelijke apparaten. Alle Europese landen moeten zich daaraan houden.  Er zijn ook eisen opgesteld voor huishoudelijke verlichting.

Gloeilampen – en sommige halogeenlampen – kunnen niet voldoen aan EU energiezuinigheid  eisen. Ze zetten maar een klein deel van de elektrische energie die ze verbruiken om in licht. De rest gaat verloren als warmte. Vanwege die inefficiëntie mogen ze niet meer in de handel worden gebracht.

Advies:  Koop geen gloeilampen of halogeenlampen

Waarom Lumen, wat is Lumen!

Op het lamp doosje staat de term:  XXX  Lumen.   Lumen = eenheid voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. Lumen meet de totale hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Lumen is dan ook de eenheid om de helderheid van een lichtbron te meten onafhankelijk van de richting van de lichtbundel.

Door de hoeveelheid lumen van de verschillende lampen kunt u goed met elkaar vergelijken. Gaat dus niet meer over stroom verbruik (Watt) maar lumen opbrengst van de lamp.

Welk type lamp heeft u nodig met welke lumen waarde? 

Advies:  (basis richtlijn)

Ook kunt u kijken hoeveel Watt lamp er in lamp armatuur zat dan kunt u dit vergelijken met onderstaand overzicht.

Stroomverbruik gloeilamp Lichtopbrengst in lumen Stroomverbruik LED-lamp
15 W 100 – 150 lumen 2 W
25 W 200 – 300 lumen 4 W
40 W 300 – 500 lumen 6 W
60 W 500 – 800 lumen 8 W
75 W 800 – 1.000 lumen 12 W
100 W  > 1000 lumen 23 W

 

Tips voor aankoop lamp:

Type schroefdraad en maat: spaarlampen en led-lampen variëren meer. Meet in de lamphouder waar je de lamp indraait welk formaat de nieuwe lamp mag hebben, neem de lamp mee naar de winkel.

Let op het energielabel: lampen met energielabel A++ (of A als de lamp nog het oude label draagt) zijn het zuinigst met stroom. Geen energielabel? Kies dan de lamp met het hoogste aantal lumen (lm) per watt.

Is het belangrijk dat de lamp dimbaar is? Moet de lamp snel op volle sterkte branden? Kijk op de verpakking, die informatie staat vermeld.

Gaat de lamp dagelijks veel aan en uit? Kies dan een lamp met 500.000 schakelcycli of meer – ook dat staat op de verpakking. Vooral spaarlampen kunnen niet altijd tegen vaak aan en uitschakelen.

Probeer, als dat kan, de lamp in de winkel uit om te zien of die de gewenste lichtkleur en kleurweergave heeft. Wil je natuurgetrouwe kleuren onderscheiden (bijvoorbeeld voor hobby-schilderen of het uitlichten van een kunstwerk), kies dan een halogeenlamp, liefst met infraroodcoating.

Vervang alle gloeilampen door spaarlampen of led-lampen.  Uw huishouden gebruikt dan ca. 75 procent minder stroom voor verlichting. Je verdient de kosten van spaarlampen ongeveer binnen 2 jaar terug.

Led is zeer zuinig

Ledverlichting is qua stroomverbruik heel zuinig. De led lampen kunnen zijn voorzien van A+ en A++. Led verlichting gaat ca. 15 keer langer mee dan gloeilampen.   Voor uitleg wat het verschil is tussen een gloeilamp, halogeen en led verlichting klik hier:  verlichting lamp soorten

Op zoek naar advies en tips om stroom en energie te besparen? Klik dan op de link.

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

Mobiele versie afsluiten