Site pictogram Elektra-info.nl

Telefoon aansluitpunt in woning

Vaste telefoon aansluitpunt in uw woning   telefoon-israpunt

Op deze pagina geven we informatie over de bekabelde (vaste) aansluitpunten en mogelijkheden voor telefoon verbindingen in een woning.  We hebben het niet over mobiele telefonie. (dit gaat draadloos via zendmasten (basisstations of satelliet) en de verbinding gaan in 1e instantie niet via de kabel.

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om een telefonisch verbinding (aansluiting) tot stand te brengen. Deze telefoon verbindingen (aansluitingen) zijn er:

Wij behandelen hieronder alleen de bekabelde telefoon aansluitingen in woning of bedrijfspand.

Telefoon verbinding via ISRA punt 

De hoofdaansluiting (ook wel het IS/RA) is het punt waarop telefoon en internetverbinding je woning binnenkomt. Het ISRA punt is het punt waar KPN de bekabeling heeft afgemonteerd.

IS/RA staat voor: Infrastructuur Randapparatuur

Er zijn 3 mogelijkheden: (zie ook plaatje)

Storing aan ISRA punt!  

KPN telecom is in Nederland eigenaar van het ISRA-punt in uw woning. KPN is vanaf de buitenkant van het pand gerekend verantwoordelijk voor de bedrading en apparatuur die vóór het IS/RA punt zitten. Het is voor klanten verboden om zelf werkzaamheden te verrichten aan het IS/RA punt. Bij sommige uitvoeringen breekt er dan een zegel en in het geval van storing kunnen er op de klant kosten verhaald worden.

Voor het melden van een storing aan uw ISRA-punt neemt u contact op met de klantenservice van KPN via 0900-0244 (€ 0,10 p.m.).  Op deze link staat informatie voor het plaatsen of verplaatsen van een ISRA hoofdaansluiting.  Plaatsen of verplaatsen ISRA punt    

Waar zit een ISRA  hoofdaansluiting?

De telefoonaansluiting komt (meestal) binnen in de meterkast en is afgemonteerd in het zogenaamde ISRA-punt.  Vindt u in de meterkast geen ISRA aansluiting? Dan heeft u waarschijnlijk een aansluiting via een hoofdstopcontact, dit is een stopcontact met vier gaten dat zich vaak in de woonkamer bevindt.

Zit er wel een ISRA punt dan zijn vanuit dit (ISRA) punt verschillende lijnen te realiseren, zowel analoog als digitaal.

Analoge telefoon aansluiting

Een analoge telefoonlijn is een telefoonlijn dat op analoge wijze een spraaksignaal of data tussen meerdere locaties transporteert. Een nadeel van een analoge telefoonlijn is dat deze maar door één dienst tegelijk kan worden gebruikt.

ISDN telefoon aansluiting

Bij een ISDN-aansluiting is er een NT1 op het ISRA-punt aangesloten, waar de ISDN-apparatuur op kan worden aangesloten.  NT1 (Network Termination Unit) is een soort kast de signalen op een goede wijze omzet.  Je kunt ook een ISDN lijn hebben, dan heb je 4 telefoonnummers die je op jouw lijn kunt gebruiken. Aan deze lijn zit meestal een Quattrovox, Duovox of Webvox telefooncentrale gekoppeld.  Het belangrijkste verschil tussen een analoge en een ISDN lijn is dat ISDN een digitale signaaloverdracht gebruikt van de centrale tot aan de telefoon. Hierdoor kun je over een enkele aansluiting meerdere telefoniekanalen gebruiken en is het mogelijk om tegelijk te bellen en te internetten.  ISDN was in de jaren 90 erg populair (door het tegelijk bellen en internetten) en veel mensen hebben toen ISDN genomen. Door de komst van breedband internet via ADSL en via de kabel is ISDN onnodig geworden.

ADSL telefoon aansluiting

Heeft u een ADSL telefoonverbinding  in combinatie met televisie, dan is het de bedoeling dat er eerst een splitter op het ISRA-punt wordt aangesloten waar u de ADSL-modem en de telefoon of de NT1 kan aansluiten. Dit zorgt ervoor dat de ADSL-modem en de telefoon elkaar niet storen. Zit er dan nog bijvoorbeeld een telefoon vóór de splitter (wat kan gebeuren als er bedrading direct binnen de muur naar een andere telefooncontactdoos gaat), dan zou de ADSL-verbinding kunnen wegvallen zodra er vanaf dat telefoontoestel gebeld wordt.

Bellen via kabel (digitaal)

Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld ook telefoonaansluitingen via leveranciers van kabeltelevisie beschikbaar. Hiervoor wordt dan een koppeling gemaakt tussen kabelaansluiting en de telefoonbekabeling in huis. Bellen via internet wordt ook wel Voice over IP of VoIP genoemd. Inmiddels heeft digitaal bellen het gewone ‘analoge’ bellen grotendeels vervangen. VoIP is de verzamelnaam voor al het spraakverkeer via internet. Het spraakverkeer gaat via datanetwerken op basis van het Internet Protocol. Het verschil tussen VoIP en ouderwets telefoneren zit in het signaaltransport. Bij internettelefonie wordt het gesprek omgezet in datapakketjes (enen en nullen) die verstuurd worden via internet. Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek.

De hoofdaansluiting van bellen via de kabel is het punt waar de Ziggo kabel het pand binnen komt. (u gebruikt dan niet het ISRA punt.

Bellen via glasvezel (digitaal)
FTU glasvezel in meterkast

De hoofdaansluiting (ook wel het FTU ) is het punt waarop glasvezel je woning binnenkomt. Een Fiber Termination Unit (FTU) is een in Nederland gangbare benaming voor een wandcontactdoos dat het Abonnee Overname Punt vormt tussen het glasvezelnetwerk van de netwerkprovider en het thuisnetwerk van de klant. Een FTU is vergelijkbaar met het ISRA punt van het kopernetwerk voor traditionele telecommunicatie.  (vaak is dit een oranje kastje)

let op: Niet overal ligt er een glasvezelnetwerk.  Via postcodecheck kunt u kijken of er bij u glasvezel beschikbaar is.  Postcodecheck glasvezel

Bellen en internet via glasvezel  

Glasvezel is een haar dunne vezel, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie via glasvezel wordt op een snelle en betrouwbare manier verzonden met behulp van laserlicht. Door laserlicht met zeer hoge snelheid aan en uit te schakelen, worden digitale gegevens doorgegeven.  Over glasvezel kunt u (net als over ADSL en kabel) internet, telefonie en televisie afnemen. Met glasvezel kunnen hogere internetsnelheden worden behaald

Op het FTU punt dient een glasvezel modem aangesloten te worden.  Deze modem zet lichtsignalen om in signalen die een televisie, een computer of een telefoon zal herkennen. Het modem zorgt dus voor de omzetting naar een signaal waar je daadwerkelijk wat mee kunt bellen of internetten.

Voor meer informatie over telefonie, telefoonaansluiting, netwerken, data, ISDN en alle antwoorden op telefonie gebied, verwijzen wij u naar gespecialiseerde informatiepunten op dit gebied.

Mobiele versie afsluiten