Site pictogram Elektra-info.nl

Huis compleet op elektriciteit, all electric house

Draadloos inschakelen elektra

Draadloos inschakelen elektra

All electric house, huis compleet op elektriciteit

zon energie zelf opwekken

Een all electric house of compleet elektrisch huis is een huis of woning dat volledig afhankelijk is van elektriciteit.
Hierdoor heeft de woning geen gasaansluiting nodig.  Gas gebruiken we vooral voor verwarming, warm water en koken. Een all electric huis kan zelf (of voor een groot gedeelte) in zijn energiebehoefte voorziet. Natuurlijk is het geheel in eigen energie behoefte voorzien beter dan voor een gedeelte.  Dit is afhankelijk van uw duurzaamheidsambitie.  Een All electric huis is een moderne ontwikkeling ontstaan door (lokaal) elektriciteit opwekking door b.v. zonne-energie en windturbines en zoeken naar oplossingen voor energie en duurzaamheid vraagstukken.

Meestal is een all-electrichuis een nieuwbouwwoning, omdat het past in het duurzaamheid beleid en de bouw aannemer kan alles ontwerpen en (efficiënt) bouwen voor dit doel.  Een bestaande woning  all-electric maken is lastiger en veel duurder omdat er “meestal” veel technische aanpassingen nodig zijn.

Gas gaat op termijn vervangen worden voor elektriciteit

Wij van www.elektra-info.nl denken dat gas op termijn (voor een heel groot gedeelte) vervangen gaat worden voor elektriciteit. Gas is geen duurzaam product en voor de aankoop van gas zijn we als land afhankelijk van derden, dus niet zelfvoorzienend. (zie de problemen in Groningen) Elektriciteit kunnen we zelf opwekken door b.v. zonne-energie en windmolens.  De nieuwe generatie woningen zijn geschikter voor all-electric.  De techniek is al ver, maar we hebben nog een aantal belangrijke stappen te nemen, het efficiënt opslaan van elektriciteit is daarin een voorbeeld. Zonne-energie heeft in de zomer meeste capaciteit terwijl de vraag naar elektriciteit in de koude donkere maanden hoger is.  Er zijn in Nederland al tal van mooie voorbeelden van all electric woningen.

De Rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug.  Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas.  Hiervoor zijn door de politiek afspraken gemaakt in de Energieagenda. In de toekomst kunt u alleen met duurzame installaties koken en stoken.

U kan mogelijk in aanmerking komen voor ISDE subsidie.

ISDE subsidie

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

De ISDE regeling is voor:

Zie deze link voor aanvraag van deze Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Het op grote schaal opheffen van het gasnet is volgens ons nog wel een stap te ver.  Het is een feit dat gas financieel efficiënt is voor het verwarmen van woningen en water (ruimteverwarming).  Bestaande woningen ombouwen naar all electric kost veel geld.

Nadelen van gas:

Geen gebruik van gas in woning: alles elektriciteit

Bij een all electric woning is er geen gasaansluiting. De woning moet technisch hierop aangepast worden.  Hieronder een aantal technische alternatieven op het niet aanwezig zijn van gas. Combinaties van onderstaande maatregelen zijn ook mogelijk, duurzaam en niet duurzaam.

 Huis en woonwijk alleen op elektriciteit

In veel nieuwe wijken worden nieuwbouw woningen al langer all electric opgeleverd. Gasloze wijken past helemaal binnen veel gemeentelijke duurzaamheidsvisies en ambities. Geen gas gebruik, geen gasketel, geen gasfornuis. Logisch: we moeten overschakelen naar elektriciteit omdat het gas op raakt en elektriciteit uit groene energiebronnen opkomt.

All electric en dan bij voorkeur op groene stroom. Dat is de toekomst. Reeds aangebrachte all electric wijken bewijzen dat all electric geen toekomstmuziek meer is. Sterker nog. In het buitenland is het heel normaal dat hele wijken alleen een elektrische aansluiting hebben.

Mobiele versie afsluiten