Glasvezelkabel glasvezelnetwerk voordeel of nadeel informatie

Wat is een glasvezelkabel of glaskabel

Een glasvezelkabel of glaskabel is een hele dunne glaskabel met een diameter van 125 à 250 micron. een glasvezel kabel  bestaat uit twee soorten glas: een flinter dunne holle kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn.

Andere benamingen van glasvezel zijn: fiber of fibre. Glasvezel kabel is een  type optical vezel.

Een glasvezelkabel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data snel en met minder storingen over grote afstanden te transporteren. Het verzenden van data door een glasvezel van bestanden (uploaden) gaat even snel als het ontvangen (downloaden) ervan. Tevens is het een zeer betrouwbaar netwerk.

Glasvezel versus glasvezelkabel

Deze pagina gaat over glasvezelkabel omdat het materiaal  “”glasvezel”” ook voor andere toepassingen dan kabel ingezet kan worden.  (denk aan  het verstevigen van allerlei kunststoffen,  hengels, remblokken, ski’s en als isolatie materiaal (glaswol) en b.v glasvezel behang. .Voor deze toepassing zijn andere soorten “”glasvezel”” in gebruik dan voor datacommunicatie.

Hoe werk een glasvezelkabel

Data wordt via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden.  De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt ‘bit-rate’ genoemd en wordt meestal aangeduid als bits per seconde. Met een bitrate van 1 gigabit per seconde.  Hierdoor is het mogelijk om in één seconde  enorm veel informatie te versturen. Niet alleen tekst, maar ook video’s, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina’s worden op deze manier via glasvezel overgeseind.

Dit resulteert in een hoge internetsnelheid. Daarnaast gaat het verzenden van bestanden (uploaden) even snel als het ontvangen (downloaden) ervan. Dit is bijvoorbeeld bij kabelinternet en ADSL niet het geval.

Uitleg fimpje glasvezel :

Soorten glasvezelkabel

Er zijn twee soorten glasvezels kabel:

  • Multimode (MM)
  • Single-mode (SM)
Type glasvezelkabel
  • Dublex  glasvezelkabel  (Deze kabels zijn doorgaans voorzien van kant-en-klare duplex-connectoren.)
  • Singleplex  glasvezelkabel  (Op beide kabeluiteinden worden Simplex-connectoren aangebracht)

<a href=”https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=39518&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fs%2Fglasvezel%2Binternet%2Bkabel%2F&name=glasvezel%20internet%20kabel%20artikelen%20kopen%3F%20Kijk…&subid=Glasvezel”>Glasvezel internet kabel</a>

Multi mode glasvezelkabel

De Multimode glasvezelkabel  of MM  (OM kabel)  is geschikt voor kortere afstanden met lagere snelheden, maar met een hogere bandbreedte. In vergelijking met de Single-mode is de benodigde apparatuur goedkoper, vanwege de toepassing van een LED of een VCSEL in plaats van een laser. Multimode vezels hebben, fabricage-afhankelijk, in de kern ongunstige overdrachtseigenschappen door de lichtversrooiing (de diagonale pijltjes). Dit kan tot bandbreedte verlies lijden. De kern van Multimode glasvezelkabels heeft een grote diameter waardoor er meerdere paden zijn. In de glasvezelkern worden verschillende golflengtes gebruikt.    Er zijn verschillende  multimode (OM) kabels te koop  type OM 1 t/ 4.   Hoe hoger het getal, des te helderder de vezel. OM3 is een verbeterde versie van OM2, en OM4 is weer een verbeterde versie van OM3. Des te helderder de vezel, des te groter de snelheid en de te overbruggen afstand kan worden.

Single mode glasvezelkabel

De Single-mode glasvezelkabel of SM  (OS kabel)  is geschikt voor grotere afstanden en hoge bitrates. Hierbij wordt apparatuur gebruikt met relatief dure lasers. De Single-mode vezel maakt datatransmissie mogelijk met snelheden van meer dan 1 Terabit per seconde. Single-mode vezels hebben een kleine kern en kunnen slechts één lichtstraal versturen. Doordat er maar één enkel pad door de kern gaat, wordt het licht door het midden van de kern gestuurd en wordt het niet teruggekaatst tegen de buitenkant van de kern zoals het geval is bij Multimode.

Voordelen glasvezelkabel

Een erg belangrijk groot voordeel van glasvezelkabel  is:

  • Glasvezel is een open netwerk is. Iedere aanbieder kan zijn zijn diensten via een glasvezel netwerk aanbieden.  u heeft bij glasvezel dus een keuze uit meerdere aanbieders en bij kabelinternet niet;
  • Signalen verplaatsen zich sneller en met minder storing dan door koperdraad;
  • Uploaden en downloaden gaat even snel.  Glasvezel internet is symmetrisch. Dit betekent dat het versturen en verzenden van bestanden even snel gaat. Dit is bij kabel internet en ADSL niet zo.

Beschikbaarheid glasvezel

Glasvezel netwerk  is niet voor iedereen beschikbaar.  Niet alle huizen in Nederland zijn aangesloten op het glasvezelkabel netwerk. Op de Glaskaart van Stratix kun je zien welke gebieden zijn aangesloten.   Op dit moment zijn er ruim  3 miljoen glasvezelaansluiting in Nederland.     % homes passed = percentage  aansluiten van deze provincie.

Wilt u weten of u woning glasvezel netwerk beschikbaar is klik hier:  https://www.internetvergelijk.nl/    of https://www.kpnnetwerk.nl/ .

Glasvezel – wiki en uitleg

Zie deze link:  https://www.conrad.nl/info/inspiration/computer/glasvezel-wiki

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.