Elektrische auto voordelen versus nadelen en oplaadpunt

Elektrische auto uitleg voordeel versus nadeel

Je ziet ze steeds vaker en het lijkt niet meer dan tijd te zijn dat de elektrische auto het straatbeeld zal veranderen. Ondanks verwoede pogingen van de oliemaatschappijen om de ontwikkelingen tegen te gaan, maar varend op een samenleving die duurzaamheid nastreeft zal de elektrische auto de strijd vast winnen.

Qua techniek kan het allemaal, maar de economie rondom de benzineauto is de belangrijkste tegenstander. Garages, onderdelen en olie: dat moet natuurlijk allemaal helemaal op voordat er op schone, goedkope, energie wordt overgestapt. Zie ook onze voordeel berekening tussen een elektrische auto en een auto met een diesel/benzine motor.

Voordelen van een elektrische auto

Parkeerplek laadstation elektrische auto
Parkeerplek laadstation

Natuurlijk is alles volop in ontwikkeling, en zijn de aankoop kosten (investering) nog relatief duur, maar de voordelen zijn groot. Een aantal voorbeelden:
• Elektrische auto’s zijn stil, lekker voor de rijders maar ook voor de omgeving.
• Ze zijn schoon, geen gassen, CO2-uitstoot, stank.
• Ze zijn snel, acceleratie kan met een elektro motor heel snel.
• Je kan een auto thuis opladen, veel minder kosten.
• De nieuwste technologieën worden moeiteloos toegepast.
• Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig, zeker op motorische delen.
• Natuur en milieubewust rijden! Wie wil er nu niet een schone en gezonde omgeving voor kinderen en kleinkinderen.
• Er zijn (tijdelijke) voordelen op financieel gebied: geen bijtelling, subsidies voor aanschaf, geen accijns, geen wegenbelasting.

Nadelen van elektrische auto’s

Zijn er nog nadelen? natuurlijk zijn die er ook.

  • In de eerste plaats zijn de accu’s nog in ontwikkeling om lange afstanden te rijden. Nu is vaak na een paar honderd kilometer een oplaadbeurt nodig. Echter gezien de technologische ontwikkelingen (kijk bijvoorbeeld naar smart-phones) zal dit in de toekomst snel opgelost zijn.
  • Opladen duurt langer dan tanken. Snellaadsystemen worden wel ontwikkeld, maar langs de snelweg zul je toch minimaal een goede lunch moeten nemen om een beetje opgeladen te worden. Er wordt bijvoorbeeld wel gedacht aan ‘accu-wissel’ services, waardoor je een snelle pitstop kunt maken.
  • De stilte… zal wel wennen zijn, je hoort het ‘gevaar’ van een auto minder goed aankomen.
  • De aanschafkosten van de elektrische auto is relatief nog erg hoog.
  • Aanschafkosten van de elektrische laadpaal aan huis.
  • Infrastructuur van oplaadmogelijkheden is nog niet 100 %. Op dit moment (2016) zijn er ca. 23.500 openbare laadstations.  Ritten en tankbeurten moet je goed plannen en hopen dat het betreffende laadstation vrij is? Er zijn verschillende apps en en websites waar je kan zien waar de openbare laadstations zich bevinden.
  • Prijs van openbare stroom bij een laadpaal lopen erg uiteen. Hier moet nog een beter commercieel systeem voor bedacht worden. Als een laadpaal vrij is ga je natuurlijk niet naar een andere laadpaal;
  • Batterijen :  Hoe kouder het buiten is, hoe korter de actieradius, bij extreme kou kan dit aardig teruglopen.  Onderweg de verwarming hoog  zetten kost dan ook veel stroom (u kunt dan minder kilometers afleggen met een volle accu) waardoor de actieradius verder slinkt.  (zie auto specificatie).  Overigens hebben de nieuwste modellen elektrische auto’s vaak een verwarmde accu, waardoor de winterkou minder invloed heeft op de lagere actieradius.

Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat een volledige doorbraak de komende jaren niet te stoppen is. Met nieuwe mogelijkheden, nieuwe snufjes, modellen en ideeën zal de auto-industrie een mooi boost krijgen!

Financiële afweging keuze elektrische auto of auto op benzine of diesel

De aanschaf van een elektrische auto is aanzienlijk duurder dan een vergelijkbaar model op benzine of diesel dit is (nog) feit.
Om te komen tot een goede financiële totaal afweging, is het verstandig om naast de aanschafprijs van een elektrische auto ook kijken naar de gebruiksduur en gebruikskosten. Los van de waarde afschrijving (verschilt per auto) zijn de gebruik kosten van een elektrische auto lager dan een auto op benzine of diesel. Zo vraagt de efficiëntere aandrijflijn van een elektrische auto aanzienlijk minder energie voor dezelfde prestatie. Daarbij kent de elektrische auto lagere energiekosten (zie tekst prijs per km vergelijking). Een elektrische auto vergt bovendien ook minder onderhoud: minder bewegende delen en dus minder slijtage. Ook profiteren eigenaren van elektrische auto’s van (tijdelijke) fiscale voordelen: lagere MRB (motorrijtuigenbelasting) en lagere BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen)

Onze prijs per km vergelijking tussen een elektrische auto en een auto met diesel/benzine motor

Hierbij onze vergelijking tussen een elektrische auto rijden en een auto met diesel/benzine motor (Gebruikskosten).
Een goed ontworpen elektrische auto verbruikt aan de bovengrens gemeten ongeveer 0.15 KWh. per gereden Km. Omgerekend naar 15 Km. Is dit 2,25 KWh aan stroom x 23 eurocent = afgerond 52 eurocent per 15 km. Omgerekend naar een auto met verbranding motor die een gemiddeld verbruik heeft van 1 liter per 15 Km is elektrisch rijden afgerond een factor 3,2 goedkoper dan een auto op benzine/diesel. Het verschil moet gezocht worden in het prijsverschil tussen stroom en benzine/diesel, en het rendement van de motoren.
Een goede benzine motor heeft een rendement van ongeveer 25%, terwijl het rendement van een goede diesel motor op 30% kan worden geschat.
Het rendement van een goede elektro motor heeft een ongekend hoog rendement van maar liefst 90%, en is superieur aan de verbrandingsmotor.
Bij de verbrandingsmotor wordt immers 70 tot 75% van de energie in frictie en hitte omgezet, en buiten het verwarmen van de binnenruimte van de auto als nutteloos verlies kan worden beschouwd. Het is dan ook niet zo gek dat de meeste elektrische auto’s voor de verwarming/koeling van de binnenruimte een elektrische warmtepomp verwarming gebruiken. De restwarme van een elektrische auto is immers onvoldoende om de auto in herfst/winter te verwarmen.
Helemaal gunstig is als u bij het laden van de elektrische auto ook gebruikt maakt van eigen opgewekte zonne-energie.
Ook hier kunnen we de stroomprijs dan terug brengen van 23 eurocent naar 11 eurocent, en is elektrisch rijden plots in plaats van 3,2 x goedkoper nu maar liefst 6,8 x goedkoper als de benzine/diesel variant.

Filmpje en uitleg voor het opladen van een elektrische auto

Filmpje van enkele nadelen van een elektrische auto

2 gedachten over “Elektrische auto voordelen versus nadelen en oplaadpunt”

    1. De stelling klopt niet, er zijn elektrische auto’s die bij -20 gewoon rijden. Maar de volgende stelling klopt wel: hoe kouder het buiten is, hoe korter de actieradius. De temperatuur van een batterij is van grote invloed op de werking ervan. “Elke batterij is een chemische reactor waarin elektrische energie chemisch wordt opgeslagen”. “Conversiereacties zijn sterk afhankelijk van de temperatuur, zoals elke chemische reactie. Daar zit de verklaring: als het koud wordt, gaat het slechter. Bij kou is de totale afstand die op een volle accu kan worden afgelegd een stuk lager. Dit kan oplopen tot 30 tot 40 %. Dat betekent dat een elektrische auto die normaal maximaal 400 kilometer kan rijden, bij vorst 280-240 kilometer kan afleggen. Afhankelijk van type auto. Dat betekent dus goed opletten en op tijd opladen. Bij de meeste elektrische auto’s staat op het dashboard duidelijk hoeveel kilometer de auto nog kan afleggen. De auto neemt de temperatuur mee als variabele in de berekening daarvoor. De elektrische energie wordt opgeslagen in een tractiebatterij. Sinds de opkomst van lithium-ion wordt ook bij de elektrische auto ook meestal dit type accu gebruik gemaakt. Een tractiebatterij bestaat uit een aaneenrijging van duizenden batterijcellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.