Wat is zonne-energie ?

Wat is zonne-energie? De naam zegt het al, het is energie wat je opwekt via de zon, dus zonne-energie.

Soorten zonne-energie

Directe zonne-energie kan worden onderscheiden in 2 soorten:

Passieve zonne-energie is licht en warmte die je direct ontvangt door bijvoorbeeld je ramen van je huis. Actieve zonne-energie wordt verdeeld in zonneboilers (voor warm water / verwarming) en zonnepanelen, die voor elektriciteit zorgen.

Via een zonnepaneel kan je zonne-energie opwekken. Energie van een zonnepaneel is dus Actieve zonne-energie.

De meest gebruikte zonne-energie toepassing is door middel van Zonnepaneel. Een zonnepaneel, ook wel PhotoVoltaisch-paneel of PV-paneel genoemd, is opgebouwd uit ca. 40-80 zonnecellen. Een zonnecel is een kleine energiecentrale die het opgevangen zonlicht omzet in elektrische energie: zonnestroom.

Een andere manier om gebruik te maken van zonlicht is actieve (of thermische) zonne-energie waarbij zonlicht wordt omgezet in warmte. Dit gebeurt door zonneboiler (oftewel zonnecollectoren).

Nederland mag dan wel geen zon overgoten land zijn, maar zonne-energie is zeker goed toepasbaar. Het verschil in instraling vergeleken met noord Afrika is maar een factor 2. Zonnepanelen doen het niet alleen wanneer de zon schijnt; ook met een dik wolkendek doen de zonnepanelen hun werk. We zouden zonne-panelen ook wel daglicht-panelen kunnen noemen.

Zonne-energie is duurzame energie

Zonne-energie is een duurzame energie. Duurzame energie is een verzamelterm voor energiebronnen die uit 'hernieuwbare' bron kunnen worden gewonnen. Het kenmerk van duurzame energie is dat de winning ervan niet leidt tot het uitputten van een voorraad.Duurzame energie wordt geput uit hernieuwbare, zeg maar 'onuitputtelijke' bronnen zoals zon en wind. Zonne-enrgie is ook duurzaam omdat er bij de productie van elektriciteit geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrijkomen. Daarnaast is zonlicht onuitputtelijk. Er zijn in Nederland veel initiatieven om meer en beter gebruik te maken van zonne-energie. Veel particulieren maken steeds meer gebruik van zonne-energie door zonnepanelen te plaatsen op het dak van de woning. Afhankelijk van het aantal panelen zijn mensen in staat om volledig zelfvoorzienend te zijn of zelfs extra energie terug te leveren aan het energienetwerk.

Bruikbare stroom

De elektrische energie wordt door een omvormer omgezet van gelijkstroom in wisselstroom (230V). De omvormer kan met een normale stekker aangesloten worden aan een wandcontactdoos (stopcontact) en zo zijn energie doorgeven aan het netwerk. Deze stroom kan direct gebruikt worden en wat er over blijft, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Voordeel Zonne-energie

Schone stroom, beter voor het milieu dan bij fosiele energie opwekking.

Mogelijk een beter fiancieel rendement dan geld op de spaarrekening te laten staan. (als de condities hetzelfde blijven)

Een groot voordeel van zonnepanelen is het feit dat men elektrische energie kan verkrijgen op plaatsen waar het moeilijk, of onmogelijk is, om elektrische leidingen te leggen.

Zonne-engerie panelen kopen, klus tips en advies

Er zijn veel verschillende zonnepanelen te koop. Ons belangrijkste advies is let goed op wat u koopt.

Hier een aantal tips:

Let op technisch op wat u koopt (welke eerlijke opbrengt) en let op onder welke condities de aannemer de installatie aanbrengt. Pas op voor mooie verkoop praatjes.

Ons advies is om altijd een aantal offertes op te vragen. Vergelijk de offerte op de onderstaande tips en adviezen.

 

Voorbeeld en filmpje van het aanbrengen van zonnepanelen en installatie

 

Technische aandachtpunten bij kopen zonnepanelen

Let technisch op de volgende onderdelen:

Technische aandachtpunten bij kiezen aannemer/installateur

 

1 van de belangrijkste eigenschappen van een zonnepaneel is de efficiency. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van 17%, maar ook met 15%. Kies zonnepanelen met een hoge efficiency./p>

 

Elektra-info is een onafhankelijke informatie website. En wij hopen u dan ook met onze praktische ervaringen op het gebied van elektronische installaties goed en veilig op weg te helpen!

 

 

Veel plezier met aanleg van Zonne-energie