Verlichting in alle soorten

lampen

We hebben een nieuwe moderne gratis webpagina over verlichting klik hier: aanbrengen en aansluiten van verlichting & lampen

 

Verlichting en lampen zijn er in heel veel soorten te vinden. Het gaat wat ver om alle mogelijke hanglampen, staande lampen, leeslampen, sierverlichting, tafellampen, bureaulampen, woonkamerlampen, schuurlampen, feestverlichting, slaakamerlampen en noem maar op welke lamp dan ook hier te behandelen.

Wat we wel doen is de basis soort van verlichtingbronnen weergeeft, met de toepassing en de voor- en nadelen. De verschillende lamp types bepalen soms de sfeer in huis, maar zijn ook vaak op de ene plek wel praktisch en op een andere wat minder.

Er is veel informatie over verlichting, en er zijn vele sferen die je met verlichting kan opoproepen. Hier is in ieder geval een start gemaakt om inzicht te krijgen in de verschillende verlichtigen en mogelijkheden.


 

Verlichtingstype en de juiste lamp

Voor de verlichting die in woningen voorkomen kunnen we de belangrijke types omschrijven, te weten de gloeilamp, spaarlamp en LED verlichting.

De gloeilamp

Het tradiotionele peertje, en andere vormen van de gloeilamp zijn waarschijlijk de meest voorkomende lampen op dit moment. De twee belangrijkste afmeting van fittingen hierin zijn de E27 en de E14.

Door nieuwe regels die inmiddels van kracht zijn mogen er geen gloeilampen van 100 watt meer worden geproduceerd of geleverd. In de loop van 2011 / 2012 worden ook de lagere wattages geleidelijk afgeschat.

Reden hiervoor is het stimuleren van duurzame energie en het sparen van het milieu. Een gloeilamp is een lamp die nog geen 10% van de energie die gebruikt wordt omzet in licht. De rest is stralingswarmte, wat meestal verspilt wordt.

Spaarlamp

Spaarlampen zijn lampen die een stuk minder energie gebruiken. En hoewel ze in aanschaf duurder zijn dan gloeilampen, zijn ze op de lange duur veel goedkoper. Ze gaan al snel 5 x langer mee dan een normale gloeilamp.

Het nadeel van spaarlampen kan zijn dat het licht als minder prettig wordt ervaren op sommige plekken. Ook kan de levensduur op plekken waar het licht vaak aan- en uit gaat snel teruglopen. (bijvoorbeeld in toileeten). EEn spaarlamp komt verder langzaam op volle sterktetekst en geeft relatief veel meer magnetische straling af dan de traditionele gloeilamp.

LED lampen

Door de ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid en het afnemen van de markt voor gloeilampen, zijn er ook op het gebied van lampen voor in huis verschillende ontwikkelingen met LED lampen. Dit kan een goed alternatief zijn voor een gloeilamp en spaarlamp. Deze ontwikkelingen zijn in volle gang, en zullen in de toekomst steeds beter worden.

Led lampen zijn overal toepasbaar en halen vaak een aantal van 50.000 branduren voordat ze op zijn. Door de betere mening van kleuren ben je niet altijd meer afhankelijk van de kille witte kleur van led verlichting. Led verlichting wordt inmiddels toegepast in televisieschermen en computerschermen, ruimteverlichting, zaklampen, fietslampen, autoverlichting, verkeersborden, veldverlichting, tuinverlichting, straatverlichting. Eigenlijk voor alles waar verlichting wordt gebruikt is er wel een LED vorm te vinden.

Halogeenlamp

Halogeenlampen worden voor spotjes gebruikt, maar komen ook in andere vorm voor. Ze geven vaak helder licht en geven vaak veel wamte af.

 

Verlichting is uiteraard onmisbaar in elke woning. En denk eraan om een vooraad in te slaan om niet ineens zonder licht te komen staan en hals over kop ergens lampen moet kopen. Het is immers meestal avond, als u een defect constateerd...