Tuin verlichting aanbrengen

tuin verlichting

We hebben een nieuwe moderne gratis webpagina over tuinverlichting en installatie daarvan klik hier: aanbrengen en aansluiten van tuinverlichting & lampen

 

De tuin is veelal een verlengstuk van onze woning. Om die reden is het dan ook leuk om er een mooie verlichtte plek van te maken. Of het nu is om naar te kijken in de avond, of om verlichting te hebben als je nog even lekker in de tuin geniet terwijl de avond begint.

Tuinverlichting is er in vele soorten en maten, en de doelen die je ermee wil en kan gebruiken zijn verschillend. We hebben een aantal voorbeelden weergegeven om een beeld te geven van verlichting in de tuin.

Bij het aanschaffen van tuinverlichting is het verstandig dat U goed nadenkt over de toepassing van de verlichting.

Onderstaande vragen en stappen zijn belangrijk voor aanleg van tuinverlichting:

1. Doel tuin verlichting;

2. Welke soort verlichting;

3. Stroom niveau lampen (230 Volt of 12 volt);

4. Verlichting plan (schets positie verlichting en locatie bekabeling);

5. Nadenken over benodigde grondkabels en verlichting;

6. Veilig installatie van tuinverlichting.

 

 

 

Soorten tuinverlichting

Tuin Sensor lamp

Deze term gebruiken we maar even voor de lampen die door beweging worden aangeschakeld. De lamp werkt met een bewegingscensor en een tijdsiinstelling om te zorgen dat de lamp een aantal minuten of een wat langere tijd kan branden.

De toepassing is meestal om even zicht te hebben in de tuin als je thuiskomt in de avond, of als je even in de tuin moet zijn. Ook is het ideaal om ongenode bezoekers direct te zien en geeft het een vorm van bewaking en veiligheid.

TUINLANTAARNS

Lantaarns in allerlei vormen kunnen van je tuin een gezellige sfeervolle plek maken. Er zijn klassieke lantaars, maar ook modernere varianten. Tegenwoordig zijn er ook lantaarns die op zonneenergie werken, met een klein led-lampje. ?HEt voordeel is de gratis energie, maar het nadeel is dat deze soorten weinig licht geven.

GRONDSPOTS

grondspots tuin verlichting Grondsports zijn spots die in het terras zijn verwerkt. Deze geven een leuke dimensie aan een tuin. Kleinere exemplaren geven een leuk lichtpad of markering. Grotere varianten kunnen delen van de tuin of het huis aanlichten.

VIJVERVERLICHTING

Als je een leuke vijver hebt, is het heel leuk om dit te verlichten. Dit geeft de vijver een mooi aanzien en het geeft ook direct al wat licht als je lekker van je tuin wilt genieten.

WINDLICHT

Traditionele winddlichten of olielampen zijn natuurlijk ook erg gezellig in de tuin. Met een klein beetje olie en een mooie afgdichting die ervoor zorgt dat het vlamnetje niet wordt uitgeblazen blijft dit een klassieker.

Tuinverlichting kan je tuin een heel ander aanzien geven. De voorbeelden hierboven kun je goed combineren, of je kunt er 1 of 2 van uitproberen. Met een beetje inzicht krijg je snel een leuke balans. U kunt ook met kleuren werken, bijvoorbeeld met LED verlichting.

Voor de aanleg van verlichting in de tuin moet je wel de juiste bekabeling kiezen (grondkabels) die voldoende lang meegaan. Ook is het verstandig om kindveilige stopcontacten toe te passen als je die nodig hebt in de tuin. Waterdichtheid en een veilige installatie zijn daarnaast natuurlijk altijd noodzakelijk.

U gaat uw tuin veranderen of u wilt buitenlampen aansluiten op de reeds aanwezige bedrading in tuin? Hoe moet u dit aanpakken en waar moet u op letten? Wij geven u graag enkele tips over de aanleg en de montage van de buitenverlichting.

 

 

Stappenplan tuin verlichting:

Lichtplan voor tuin verlichting:

Het is belangrijk voor u met de aanleg van de tuin begint na te denken over de tuinverlichting. Als u vooraf goed bedenkt wat uw wensen zijn is het vaak relatief makkelijk deze te realiseren, als de tuin aangelegd is wordt het een stuk lastiger. Hetzelfde geldt voor de bouw van een huis, denk vooraf na waar u buitenverlichting wenst en wat voor soort armaturen u wilt gebruiken. U kunt uw wensen dan tijdens de bouw realiseren. Vaak wordt er tijdens de bouw van een huis door de elektricien een draadje naast de deur gemaakt en moet u bij de keuze van de buitenlamp rekening houden met de reeds aanwezige bedrading. Een plafondlamp is dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk. Maar vaak zit de bedrading ook op de verkeerde hoogte of plaats. Houdt bijvoorbeeld rekening met eventuele luiken welke later naast de ramen gemonteerd worden. 

Bekabeling tuinverlichting:

Allereerst moet u de keuze maken tussen een 12 volts en 230 volts systeem. 230 Volt is een degelijke veilige oplossing voor de lange termijn met meer mogelijkheden. Voor buitenverlichting en kabels onder de grond moet u VMvK-kabels gebruiken. Dit is een kabel met vinylmantel en vinylisolatie rond de koperen kern, inclusief afschermkabel. 

Als de plaatsen voor de tuinverlichting zijn bepaald kunt u de grondkabel in de grond graven. Doe dit zo vroeg mogelijk, dit gaat nu eenmaal makelijker in een lege tuin. De grondkabel dient een geaarde grondkabel te zijn met een stalen mantel. De grondkabel moet minimaal 60 cm diep in de grond gegraven worden om beschadiging te voorkomen. Neem een grondkabel met verschillende schakelmogelijkheden, zo kunt u na aanleg de verlichting in verschillende groepen aan en uit schakelen. Neemt u bijvoorbeeld een 5-aderige grondkabel dan heeft u 3 schakelgroepen in de tuin. Als u 1 schakelgroep gebruikt voor constante stroom (stopcontacten voor vijver, heggenschaar, zwembad, enz) dan kunt u de tuinverlichting nog in 2 groepen verdelen.

Een groep voor verlichting welke elke avond brand, ook als u binnen in huis zit, en een groep welke u aanschakelt als u daadwerkelijk in de tuin bent. Zodoende heeft u een verlichte tuin als u in de winter binnen zit en zit u niet in een donker zwart gat te kijken. Uw tuin wordt zo een extra kamer van het huis. De tweede schakelgroep gebruikt u als u in de tuin zit, zo creert u functioneel licht op de plaatsen waar u dat wenst (bijvoorbeeld uw terras). 

Grondmof of gietmof, voor het verlengen van grondkabels in uw tuin aanbrengen

We hebben een aparte web-pagina over dit onderwerp aangemaakt: gietmof of grondmof aanbrengen!

Buitenlampen:

Er zijn verschillende soorten armaturen. U kunt grondspots of prikspots gebruiken om een boom of element in uw tuin aan te lichten. Daarnaast zijn er staande armaturen in verschillende hoogtes en materialen. U kunt inbouwarmaturen gebruiken bij bijvoorbeeld muurtjes of trappen, maar ook wandlampen zijn er in verschillende soorten en maten. Wanneer kies je voor een up-downlight en wanneer voor een gewone wandlamp? Maak de keuze voor een bepaald soort armatuur zo vroeg mogelijk dan kan hier bij de aanleg van de tuin of de bouw van het huis rekening mee gehouden worden. Voor een eventueel advies bent u weer van harte welkom.

Het soort armatuur kunnen we u adviseren, welk armatuur u mooi vindt is afhankelijk van uw smaak en de stijl van het huis en de tuin.

Lichtbronnen:

Nu de gloeilamp steeds meer verdwijnt komen er ook meer alternatieven op de markt. De spaarlamp komt er in steeds meer vormen en kleuren. Bekend zal zijn dat deze energiezuinig is en een lange levensduur heeft. LED-lampen is een ontwikkeling van de laatste jaren. De LED-lamp wordt voor bepaalde armaturen een steeds serieuzere concurrent van de spaarlamp. LED is nog zuiniger en heeft een nog langere levensduur in vergelijking met spaarlampen. Een probleem is vaak de betrouwbaarheid. Halogeen is een goedkoper alternatief voor de LED en spaarlampen, maar gebruikt meer energie en heeft een kortere levensduur. De keuze van de lichtbron is ook afhankelijk van het daadwerkelijke aantal branduren van de armaturen in uw tuin. De sterkte van de lichtbron is moeilijk vooraf te bepalen. Wat voor de een teveel licht is, is voor de ander te weinig. Daarom raden we u aan een armatuur te kiezen waarin verschillende wattages en soorten lichtbronnen mogelijk zijn. Zodoende bent u bij de keuze van de juiste lichtbron niet afhankelijk van de beperkingen van het armatuur.

 

Keuze weerbestedingheid (IP) van tuinverlichting:

De IP graad (weerbeschermingheid) is een belangrijke eis / norm voor elektrische apparaten en materialen die in de buitenlucht worden gebruikt. De IP graad zegt iets over de bestendigheid van het omhulsel van een eletrisch product. IP staat voor International Protection.

Hieronder volgt een overzicht van de beschermingsgraden volgens DIN EN 60529

IP 20: afgedekt

IP 21: druipwaterdicht

IP 23: spatwaterdicht

IP 40: beschermd tegen vreemde voorwerpen

IP 43: beschermd tegen vreemde voorwerpen en spatwaterdicht

IP 44: beschermd tegen vreemde voorwerpen en plensdicht

IP 50: beschermd tegen stof

IP 54: beschermd tegen stof en plensdicht

IP 55: beschermd tegen stof en sproeidicht

IP 56: beschermd tegen stof en waterbestendig

IP 65: volledig beschermd tegen stof en spatwaterdicht

IP 67: volledig beschermd tegen stof en dompeldicht

IP 68: volledig beschermd tegen stof en waterdicht

 

Weersbestendigheid is dus erg belangrijk. Een IP-waarde van IP44 is minimaal benodigd voor tuinverlichting.

IP20 = enkel gebruik voor binnenshuis, niet bestand tegen vocht *.

IP44 = beschermd tegen vreemde voorwerpen en plensdicht *. Kan buiten gebruikt worden, maar liefst onder een afdakje of anderzijds beschut.

IP65 = volledig beschermd tegen stof en spatwaterdicht *.

IP67 = volledig waterdicht, kan dus onder water gebruikt worden *.

 

* Dit is van toepassing bij een correcte installatie.