Elektra symbolen en installatie en elektriciteit symbolen

elektrasymbolenZorgvuldig en veilig werken met elektriciteit begint bij een minimale kennis van de belangrijkste elektra symbolen, verdeeld tussen: veiligheidssymbolen en schakelsymbolen. Om u een beeld te geven van de meest gebruikte symbolen is hieronder een overzicht van elektra symbolen gegeven met een korte uitleg over de betekenis ervan.

Als het gaat om symbolen voor elektra, hoeft u nooit meer te twijfelen over de betekenis van symbolen op electrische apparaten, verpakking of schema's. Mist u hier nog symbolen op gebied van elektriciteit en elektra, dan kunt u even verder zoeken. Als het gaat om het benoemen van alle elektra symbolen moeten wij u verwijzen naar een installateur of een specialist op het gebied van het lezen en herkennen van alle elektra symbolen die er bestaan. Hieronder in ieder geval een aantal veel voorkomende symbolen, die zeker in een woonhuis bij het aansluiten van schakelaars en het monteren van lampen en dergelijke veel voorkomen.

Ook zijn er een aantal symbolen die je bij het aansluiten van gangbare apparaten of het gebruik ervan kunt terugzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de symbolen op boormachines en de aarde of isolatie die je hierbij hebt. Of aan apparaten die met een adapter werken.


 

 

Overzicht van elektriciteit symbolen

veel gebruikte schakel symbolen en hun betekenis:

 

Elektra symbool voor een ZEKERING: elektra symbolen zekering
Elektra symbool voor AARDING: elektra symbolen aarde
Elektra symbool voor WISSELSPANNING: elektra symbolen wisselspanning
Elektra symbool voor een LICHTPUNT: elektra symbolen lichtpunt
Elektra symbool voor een LEIDING MET AFTAKKINGEN: elektra symbolen leiding met aftakkingen
Elektra symbool voor een ENKEL STOPCONTACT: elektra symbolen enkel stopcontact
Elektra symbool voor een ENKELE SCHAKELAAR: symbool enkele schakelaar
Elektra symbool voor een SERIE SCHAKELAAR: symbool serie schakelaar

 

 

 

Veiligheid symbolen:

 

Meer symbolen:

 

   

Elektra Symbool BESCHERMKLASSE I

symbool beschermklasse 1

stopcontacten, lampen en andere apparatuur met dit symbool MOETEN aangesloten worden met een aardedraad om ervoor te zorgen dat bij kortsluiting de spanning wordt afgevoerd en de zekering in de meterkast eruit springt. (de aardedraad is de geel/groen draad; kijk voor meer over de draden bij het hoofdstuk bedrading.

 

Aaansluitpunten overzicht

Aansluitpunten

 

   

Elektra Symbool BESCHERMKLASSE II

symbool beschermklasse II

Onderdelen met dit symbool zijn van zichzelf geisoleerd, en hoeven niet op de aarde te worden aangesloten. Dit zou bij lampen voor kunnen komen en wordt verder bijvoorbeeld aangegeven bij boormachines. Alle delen die je aan kunt raken kunnen bij deze klasse niet onder stroom te komen staan.

 

Brandmeld en ontruiming overzicht

brandmeld symbolen

 

   

Elektra Symbool BESCHERMKLASSE III

symbool beshermklasse III

Apparaten en onderdelen met dit elektra symbool zijn voorzien van een transformator die de spanning terugbrengt onder een gevaarlijk niveau.

 

Camera installaties overzicht

camera installatie symbolen

   

 

   

Contactdozen en stopcontacten overzicht

 

Met bovenstaande elektriciteit symbolen bent u in ieder geval in staat om de verschillende elektra onderdelen goed te onderscheiden.

Bewaar ons in je favorieten en deel deze pagina met anderen of op je website, voor als je later meer symbolen nodig hebt!