Aansluiten of vervangen van een elektra apparaat stekker

stekker

We hebben een nieuwe moderne gratis webpagina over zelf een stekker aanbrengen klik hier: Aansluiten of vervangen van een elektra apparaat stekker

 

Het komt wel eens voor dat een snoer een nieuwe stekker nodig heeft. Het vervangen van de stekker komt niet altijd doordat de stekker kapot is, maar even zo vaak omdat bijvoorbeeld een snoertje te kort is, en er een nieuw snoer gewenst is. Denk aan een oude leeslamp waar geen schakelaar op zit.

Met deze informatie over het aansluiten van een stekker hoeft u niet meer gefrustreerd te zijn over ongeschikte stekkers en kabellengtes of kleuren van kabels. U kunt nmelijk snel en makkelijk zelf deze aanpassingen doen.

Met het stappenplan hieronder moet het geen probleem zijn om zelf een stekker te vervangen. De informatie kunt u tevens gebruiken om gericht aankopen te doen van uw elektra materiaal. Denk bij stekkers en snoeren en het vervangen daarvan altijd goed aan de juiste aarding en dergelijk. En let uiteraard wel altijd op dat u zorgvuldig en veilig te werk gaat.


 

Stappenplan aansluiten stekker

Hieronder een overzicht van de juiste manier om een stekker te vervangen.

STAP 1 - Oude stekker losmaken (vaak met een schroefje) en de draden binnenin losmaken. Als de stekker vastzit aan het snoer, dan moet je het snoer doorknippen. Als je een stekker vervangt omdat hij niet goed lijkt te werken, kijk dan eerst even goed of de draadjes binnenin niet gewoon los zitten en zet deze dan weer goed vast.

STAP 2 - Strip nu de mantel van je snoer totdat je de draden ziet met voldoende lengte om aan te kunnen sluiten. Strip de draden zodat het koper (geleiding) voldoende zichtbaar wordt om goed te bevestigen. De draden die je tegenkomt zijn de bruine (fase) de blauwe (nul) en bij geaarde snoeren is er ook de groen/gele aardedraad aanwezig die aangesloten moet worden aan een geaarde stekker.

STAP 3 - Monteer de draden en draai de trekontlaster vast, die voorkomt dat de draden via het snoer losgetrokken kunnen worden. Nu kan de nieuwe (of bestaande) stekker weer vastgeschroefd worden en kun je testen of hij werkt!

Voorbeeld van het aanbrengen van een stopcontact stekker aan een snoer:

klik op het driehoekje, het betreft een gratis klus filmpje

 

Wij hopen met deze klus informatie voldoende op weg te hebben geholpen met uw stekker klus!