Licht schakelaar of dimmer aansluiten

licht drukknop lamp

We hebben een nieuwe moderne gratis webpagina over alle soorten elektra schakelaar met veel voorbeelden klik hier: Soorten elektra schakelaar met veel voorbeelden

 

Om electrische installaties, verlichting en apparaten in- en uit te schakelen zijn verschillende type schakelingen beschikbaar. Er zijn drukknoppen, dimmers, wasmachineschakelaars, hotelschakelaars, trekschakelaars en zelfs bewegingsmelders die voor deze functie kunnen zorgen. Een schakelaar aansluiten of het aansluiten van een dimmer is vaak niet moeilijk als je maar weet wat je moet doen.

Als je schakelingen wilt verander, bijvoorbeeld vanwege de uitstraling of afwerking van de lichtknop, of vanwege de bruikbaarheid, kan het soms vrij eenvoudig zijn om deze aanpassingen zelf te doen. Zorg er wel voor dat je goed aan de veiligheid denkt bij het werken aan installaties. En ook heer geldt weer dat bij twijfel of de wens voor advies je bij een specialist of vakkundig persoon aanklopt.

Hieronder zijn een aantal voorbeelden gegeven van de manier van aansluiten zodat herkenbaar kan worden gemaakt wat je eigenlijk tegenkomt bij het aansluiten van een schakelaar voor bijvoorbeeld een wasmachine, of een licht schakelaar of lichtknop.


 

 

Schakelaars, wasmachine, lichtknoppen en dimmers aansluiten

1e stap (indien u zelf gaat klussen) bekijk onze veiliheid pagina. Zie hoofdstuk over Veiligheid.

Indien U alle basis veiligheid maatregelen heeft getroffen hierbij ter voorbeeld van de aansluting van een wasmachine schakelaar in 3 stappen.

1.wasmachine draden 2.wasmachine binnenwerk 3. waschmachine aansluiting

Voor dat je kunt beginnen moet uiteraard de stroom er volledig af zijn, en blijven!

Een wasmachine aansluiting moet altijd aangesloten zijn op een aparte groep (een eigen groep) dit vanwege het vermogen en een wasmachine aansluiting is altijd geaard.

Stap 1: herken de verschillende draden. Op het eerste plaatje is goed de groen/gele aarde, blauwe nul en bruine fase te zien. Zie voor uitleg over de draadkleuren ook de pagina over bedrading.

Stap 2: monteer de draden op de juiste plek, kijk hiervoor even goed op de symbolen van het binnenwerk. Met een L of P wordt altijd de fase aangeduid (bruine draad) de N is voor de aansluiting van de nuldraad (blauw). De aardeaansluiting is aangegeven met het aarde symbool, zie hiervoor de pagina met symbolen.

Stap 3: Alles alles goed is gemonteerd kan de kap er weer opgezet worden en de wasmachine schakelaar werkt!

Stap 4: Als nu de wasmachine wordt geleverd, en je wilt hem aansluiten, sluit dan het snoer van de wasmachine op de overeenkomstige aansluitpunten aan de onderzijde van de schakelaar aan. Denk er wel aan dat je de schakelaar uitzet en de stroom van de groep afhaalt bij montage!

 

Het volgende voorbeeld is de aansluting van een lichtschakelaar of lichtdimmer.

1.schakelaar binnenwerk 2.schakelaar achterzijde draad 3.lichtschakelaar

Afbeelding 1: de schakelaar van voren, zonder deksel en knop. In dit geval uit de wanddoos gehaald om een beter beeld te krijgen.

Afbeelding 2: het aansluiten van de draden, Bij een schakelaar of dimmer worden twee draden aangesloten. De zwarte draad (zie foto) is de schakeldraad (deze voert de stroom door naar bijvoorbeeld de lamp als de schakelaar op de aan-stand staat, en is vrij van stroom als de schakelaar uit staatl). De bruine draad is de fasedraad (hier staat continu stroom op, dit is de aanvoer van stroom naar de schakelaar) Bij een schakelaar wordt er op het P contact de bruine draad aangesloten (de P staat vaak aan achterzijde drukknop of dimmer) vaak is deze schroef of drukpin met de kleur rood aan gegeven. Op de andere contact(en) wordt er een zwarte draad aangesloten (vaak is dit contact ook zwart gemaakt). Gebruik dan de symbolen die er bij gezet zijn. Voor alle duidelijkheid; L = bruin (fasedraad), N= Blauw (nuldraad), PE= aarde (geel/groen). De nuldraad (blauw) en de aardedraad (geen/groen) zijn in geval van een schakelaar niet nodig. Zie voor uitleg over de draadkleuren ook de pagina over bedrading.

Afbeelding 3: de schakelaar zoals hij er gemiddeld uitziet; netjes afgemonteerd met de kap / deksel erop.

Het vernieuwen van ander soortig schakelmateriaal of andere type schakelaars, zoals een dimmer, werkt in principe op dezelfde manier.


 

Schakelaars, dimmers, lichtknoppen en andere schakelapparatuur zijn onmisbaar voor uw installatie. Het vernieuwen ervan geeft u woning vaak een verrassend nieuwe en schone aanblik.