Elektra leidingwerk, installatiebuis, inbouw, centraal en lasdoos

Elektra leidingwerk en PVC mantelbuizen of installatiebuis bij een elektrische installatie

mantelbuis-elektra
Soorten elektra mantelbuizen

Om leidingwerk, bedrading of kabels vakkundig weg te werken geven wij u hier uitleg, aanleg tips en aandachtspunten bij de aanleg van het ``leidingwerk“ van elektra. Deze pagina gaat in op het wegwerken van leidingen onder het stucwerk in de muur, maar ook het aanbrengen van opbouw-leidingwerk voor al uw bedrading en bekabeling.

We gaan in op de materialen die nodig zijn om elektra op een provisionele wijze weg te werken. Hoewel het een hele klus lijkt om kabels goed weg te werken, is het met een goed plan, goede voorbereiding en goede materialen prima te doen.

Zeker in een situatie als U gaat verbouwen & schilderen of behangen (vaak bij renovatie, verhuizen of nieuwbouw) is het aan te raden om na te denken over de plek van inbouw elektra schakel materialen. Hier moet positie van het leidingwerk  op aangepast worden. Meestal weggewerkt in de muur.

Zoek u informatie over elektra installatiedraad en uitleg van kleuren en benodigde elektra draad dikte elektra draden; installatiedraad: VD draadklik dan  hier:  Soorten elektra draden en uitleg van de kleuren

Benodigde materialen voor het aanbrengen van een elektra mantelbuis:

 • PVC mantelbuis (soort afhankelijk van doel en hoeveelheid aan te brengen installatie elektra draden,  er zijn verschillende soorten en diameters, stijve of flexibele mantelbuizen;
 • Mantelbuis mof (verlengen van pvc mantelbuizen);
 • Mantelbuis bocht (90 draden bochten);
 • Lasdozen;
 • Inbouwdoos
 • Centraaldoos (in plafond) ;
 • Mantelbuis zadels.
 • Trekveer.

Doel of nut van een elektra mantelbuis

Voorbeeld van ingefreesde leiding en elektra-doos.
Voorbeeld van ingefreesde leiding en elektra inbouwdoos.

Een elektra mantelbuis is voor het geleiden en deels beschermen van elektriciteitsbedrading. Dit kan in en op de muur zijn. We spreken dan van inbouw of opbouw mantelbuizen of leidingen.  In woningen is de mantelbuis (vaak) onzichtbaar weggewerkt in de muur, dit heet inbouw. Als de mantelbuis zichtbaar is dan spreekt met over opbouw. Een in de muur weggewerkte elektra leiding of mantelbuis is mooier en veiliger.

De elektra draden kunnen met een trekveer in de mantelbuis worden getrokken.  Aftakkingen en elektra installatie draad verbindingen worden gemaakt in lasdozen en centraaldozen. Een PVC mantelbuis kan worden vastgezet met kabel of mantelbuis zadels.

Soorten elektra mantelbuizen, pvc,  slagvast of  flexibel

Er zijn verschillende type elektra  mantelbuizen. (geschikt voor woningen)mantelbuis-elektra

 • PVC mantelbuis 5/8 16 mm  (geel)
 • PVC mantelbuis 3/4 19 mm  (geel)
 • PVC slagvast mantelbuis 5/8 19 mm  (grijs)
 • PVC mantelbuis 3/4 19 mm  (grijs)
 • Flexibele mantelbuizen 5/8 16 mm (geel)
 • Flexibele mantelbuizen 3/4 19 mm (geel) 

Het vastzetten van een elektra mantelbuis

Een elektra mantelbuis zet je vast met zadels en pluggen. Afhankelijk waaraan u de mantelbuis moet vastzetten.

 • IJzeren zadel (in hout)  Geschikt voor mantelbuis maat 5/8 en 3/4 vastzetten aan hout (met schroeven)
 • Spijkerclip (in hout)      Geschikt voor mantelbuis maat 5/8 en 3/4 vastzetten aan hout (met spijker)
 • Slagplugclip  (in beton)
 • Kabel zadel  (in beton)

Wat is een elektra trek of lasdoos

Een lasdoos is zoals de naam al zegt het lassen en verbinden van PVC mantelbuizen en elektra installatiedraad die uit verschillende richtingen komen. Bij een lasdoos kunt u verschillende elektra draden aan elkaar verbinden en achteraf kunt U  er nog bij. Een lasdoos bescherm in principe de verbinding en koppelpunten van installatiedraden.

Er zijn verschillende trek of lasdozen, afhankelijk van hoeveelheid richtingen en hoeken. (zie foto)

Wat is een inbouwdoos elektra inbouwdoos, lasdoos, inbouw

Een inbouwdoos gebruikt U in een muur aan het einde van een mantelbuis ter plekke van inbouw schakelmateriaal. De doos vormt de huls van het inbouw schakelmateriaal. In de inbouwdoos schroeft u de gewenste inbouwmateriaal. (denk hierbij aan stopcontact, of aan en uit schakelmateriaal)

Er zijn verschillende dieptes van inbouwdozen, dit is afhankelijk van dikte van de muur.  Er zijn inbouwdozen van diepte 4 en  5 cm. En meerdere inbouwdozen naast elkaar.

Inbouw elektra leidingen en leidingen in de muur wegwerken

Door een sparing te maken door te hakken of te frezen in de muur, kun je leidingen wegwerken, waarna er overheen gestuukt kan worden. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld net hebt verbouwd, of als je bijvoorbeeld de wanden opnieuw wilt afwerken. Met een klein beetje voorwerk heb je straks alles netjes weggewerkt en kun je bijvoorbeeld stopcontacten precies op de juiste plek monteren.

Opbouw elektra leidingen: opbouwsystemen voor bedrading

Kabelgoten zijn er in veel verschillende soorten en maten.
Kabelgoten zijn er in veel verschillende soorten en maten.

Andere manieren om kabels uit het zicht te houden zijn het gebruik van kabelgootjes of het verwerken onder een plint. Een voorbeeld van slim omgaan met kabels is bijvoorbeeld het verwerken van de telefoon of televisie aansluitingen bij het nieuw leggen van een laminaatvloer. De kabel kan dan in het isolatiemateriaal van de vloer worden verwerkt. Let wel op dat je niet onzorgvuldig met stroomkabels omspringt.

 

Kabels wegwerken in vloer of vloerplint.

Het wegwerken van bekabeling kan soms ook vrij goed in de vloerafwerking die je gaat toepassen. Met name bij de aanleg van laminaat of een houten vloer is er sprake van een isolatielaag waar je gebruik kunt maken om laagspanningskabels, bijvoorbeeld van tv, telefoon of andere data weg te werken. Soms kan het handig zijn om een kamer op deze manier over te steken, bijvoorbeeld als je een TV op een andere plek wil zetten zonder dat daar een cai-aansluiting is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.