Een lamp aanbrengen, ophangen en aansluiten

lamp aansluiten en ophangen

We hebben een nieuwe moderne webpagina over Een lamp of verlichting aanbrengen, ophangen en aansluiten : hang lamp of verlichting aanbrengen, ophangen en aansluiten

 

 

Iedereen moet wel eens een plafond lamp, plafonniere , hanglamp of gewone lamp ophangen en aansluiten. Voor de 1 een eenvoudig klusje voor de ander een lastig klusje. Waar moet U aan denken, en welke draad moet waar, en hoe moet het veilig. Een lamp aansluiten is niet moeilijk er hoeft eigenlijk geen installateur aan de pas te komen. Wel is het noodzakelijk om de klus veilig uit te voeren. Bij het aansluiten van een nieuwe lamp zijn meestal instructies bijgesloten. IN de instructies staat aangegeven hoe de lampen en draden moeten worden vastgemaakt. Lees deze instructies goed door. Bij bestaande lampen is het een kwestie van even goed kijken en nadenken wat te doen.

Hieronder een praktisch klus filmpje met advies en tips over het aanbrengen en aansluiten van een hanglamp, plafondlamp, plafoniere muur of wand lamp.


 

Voorbeeld en filmpje van het aanbrengen en aansluiten van een plafond lamp of hang lamp:

Lamp ophangen, goede voorbereiding en belangrijke uitgangspunten

De volgende vragen zijn belangrijk voor het ophangen van een lamp:

Lamp ophangen in een gipsplaat of beton plafond?

Bij een gipsplaat plafond kunt u niet zomaar elk type lamp ophangen. Een plafonniere gaat meestal nog wel goed, maar een zware lamp moet echt aan een dwarsbalk (ligger) opgehangen worden. Dit om te voorkomen dat de lamp door zijn gewicht naar beneden komt met alle gevolgen die daarbij horen. Gebruik goede bevestigingsmaterialen, als er een frame bij de lamp meegeleverd is gebruik deze dan ook.

Bij een beton plafond is het wat makkelijker om een zwaardere lamp op te hangen, u kunt relatief eenvoudig een plug in de plafond boren en aanbrengen.

TIP: Let bij het boren wel op dat u niet in bestaande elektra kabels boort (die in het plafond verwerkt zijn). In de centraal doos ziet u meestal wel waar de kabels vandaan komen. Anders kijk op de revisie of aanleg tekening van de woning.

Plafond of hang lamp ophangen en aansluiten via de centraaldoos

Een hanglamp kan je het beste vlakbij een centraaldoos ophangen.Een centraal doos is een het punt waar installatiedraden van voeding, schakelaars en wandcontactdozen met elkaar zijn doorverbonden. De doos bevindt zich gewoonlijk boven een lichtpunt in het plafond. Wilt u de lamp toch op een amdere plek? Dan kunt u het beste werken met een kabel of kabelgoot. Deze loopt dan over het plafond. Dit is geen fraai gezicht. In de centraaldoos bevinden zich de elektra draden. Voor een lamp is dit meestal een zwarte schakeldraad en een blauwe nuldraad, soms zit er ook een aardecontact aan de lamp, dan heeft u ook de geel/groene draad nodig.

In het afdekkapje van de centraaldoos zit vaak een trekontlaster. dit is een soort haakje. Hang een plafondlamp altijd aan een trekontlaster en nooit alleen aan de installatiedraden. Verbind de installatie- en lampdraden met een kroonsteentje. Sluit de lamp aan op de centraaldoos.

Ophangen van een lamp Stapsgewijs:

1. Lees eerst onze basis informatie over Elektra veiligheid !

2. Zorg voor de juiste elektra gereedschappen en onderdelen voordat je begint.

3. Bij het werken op hoogte moet je een goed trap gebruiken en prettig kunnen werken.

4. Zorg ervoor dat de stroom uit is van de betreffende groep (schakel bij twijfel de gehele groepenkast uit).

5. Controleer het schema wat bij de lamp aanwezig is voor de juite bevestiging en de juiste draden.

6. Controleer de bedrading uit het plafond (of de wand in geval van een wandlamp).

7. Hang een hanglamp altijd aan het haakje uit de plafonddoos.

8. Zit er een ijzeren frame bij de lamp hang de lamp dan aan het frame. Bevestig het frame op een correcte wijze aan het plafond met de juiste pluggen (beton of gietplaat plafond).

9. Zorg voor een kroonsteentje om alle draden goed en veilig in te verbinden.

10. Zorg ervoor dat de draden elkaar niet kunnen raken nadat de lamp gemonteerd is.

11. Vergewis uzelf dat dat de lamp stevig en veilig aan het plafond hangt.

12. Wegwerken zichtbare kabels, eventueel aanbrengen kabelgoot.

 

Indien u de klus toch niet zelf kundig en veilig kunt uitvoeren, schakel dan een specialistische elektra aannemer of installateur in.

Voor advies waar op te letten bij het inschakelen van een elektra aannemer of installateur klik dan hier!

 

Bij twijfel over symbolen die worden weergegeven op het schema wat bij de lamp komt, kijk bijvoorbeeld even verder op deze website bij symbolen.

Voor uitleg over de draadkleuren kun je ook bij elektra-info terecht, en dan bij de pagina bedrading.

Op zoek naar advies en tips om stroom en energie te besparen? Klik dan op de link