huisaccu zelf opgewekte energie opslaan

Energieopslag huisaccu opslaan energie

Thuis opgewekte energie (bijvoorbeeld bij zonnepanelen) opslaan in een huis of thuisaccu kan het thuis opwekken van stroom nog aantrekkelijker maken maar er is een maar!   

zonne energie zelf opwekken
zon-energie zelf opwekken en opslaan in huisaccu

Een zonnepaneel levert ’s nachts geen energie, terwijl de behoefte aan elektriciteit niet ophoudt als de zon onder is. Om de overdag opgewekte stroom te kunnen gebruiken als de zon niet schijnt, is opslag cruciaal “vandaar de noodzakelijke ontwikkeling van de  thuisaccu”.

Dankzij de ontwikkeling van thuisaccu’s wordt het thuis opslaan van zelf opgewekte energie op korte termijn mogelijk.  De thuisaccu fungeert als opslag van energie.

Bij de bouw van elektrische auto’s is kennis vergaard op het gebied van opslaan van energie door middel van een accu.  Deze kennis kunnen we inzetten voor opslaan energie in de “huisaccu”.

De introductie van huisaccu’s is een grote stap naar een transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld. Huishoudens die zelf energie opwekken, worden met een accu steeds minder afhankelijk van energieaanbieders.  “Huishoudens die zelf stroom opwekken, kunnen door de huisaccu honderden euro’s besparen. Vooral op de verbruik en transport kosten en de hoge belasting hierop maar  je moet altijd aangesloten blijven op het energienet dit komt door de winter  en onvoldoende opbrengst.  De vaste netwerkkosten vallen niet compleet weg daar zit niet de besparing.   Het nadeel van de thuisaccu is de aankoopprijs (investering).  Deze is nog steeds te erg hoog.

Rendement huisaccu afhankelijk van salderen

Of een thuisaccu rendeert hangt van de situatie af.  Wie op dit moment stroom teruglevert aan het net, krijgt daarvoor tot het totaal van zijn stroomverbruik het volledige bedrag, inclusief belasting, terug, door middel van salderen. Lever je meer terug dan je verbruikt, krijg je veel minder vergoed. Vanaf dat moment, of als salderen wordt aangepast of verdwijnt, wordt het “”mogelijk”” financieel rendabel om zelf een accu te hebben. In de andere gevallen geeft de thuisaccu meer zekerheid en flexibiliteit. De toekomst van salderen is opnieuw onduidelijk. Het vorige kabinet gaf aan tot 2023 door te willen gaan, maar de club van Rutte 3 wil al per 2020 de stekker uit salderen trekken.

Voorlopig is een thuisaccu vanuit financieel oogpunt niet noodzakelijk in Nederland

Helemaal ‘off the grid’ is in veel gevallen nog niet mogelijk.

Off the grid: is helemaal niet meer aangesloten op het energienet.

Helemaal ‘off the grid’ is nog niet mogelijk. De ervaring laat zien dat het maximaal haalbare 60-80 % eigenverbruik is, als alles klopt. Gedrag, opwek, opslag en verbruik in balans.  Overdag wassen, vaatwasser,  ect. (zoveel mogelijk overdag energie gebruiken waardoor je in de avond minder energie verbruikt.

Dat kan voor  60-80 procent, maar voor ongeveer 20-40 procent van de tijd heb je het stroomnet nog wel nodig. In de winter produceer je bijvoorbeeld niet genoeg stroom met je zonnepanelen.

De huishoudens in Nederland met een piek-dal tarief betalen tijdens het daltarief gemiddeld zo’n 2 cent per kWh minder dan in het piektarief. Het opladen van de huisaccu tijdens daluren, om deze stroom vervolgens in de piekuren te gebruiken, loont nauwelijks om de investering terug te verdienen.

Merken:

  • Tesla (Powerwall)
  • Solarwatt   (MyReserve) Het basissysteem beschikt over een capaciteit van 4,4kWh en met uitbreiding maximaal 11 kWh.  Solarwatt is eigendom van de Duitse industrieel Stefan Quandt, grootaandeelhouder van BMW

Tesla heeft een thuisaccu met opslagcapaciteit van 7 tot 14,4 kWh. de kosten van een dergelijk thuisaccu ligt rond de 6.500-7000 euro

huisaccu lithium-Ion-accu/batterijen

De thuisaccu maakt gebruik van moderne Lithium-Ion.  Lithium-ion-accu’s  of batterijen (ook wel afgekort tot li-ion) worden veel gebruikt in consumentenelektronica, zoals mobiele telefoons.

voordeel: Grote energiedichtheid, tot wel drie keer hoger dan bij loodaccu’s. Lithium-ion-accu’s worden vaak specifiek voor een bepaald apparaat gemaakt, omdat er een regelsysteem aan gekoppeld dient te worden. Dit regelsysteem controleert bijvoorbeeld de spanning, om diepe ontlading te voorkomen. Lithium-ion-accu’s zijn vele malen lichter in gewicht dan loodaccu’s. Daarnaast presteren ze beter dan loodaccu’s wanneer het koud wordt. Lithium-ion-accu’s hebben een geringe zelfontlading, een lange levensduur en zijn milieuvriendelijk.

Nadeel:  Ze verliezen constant wat van hun capaciteit, ook als ze niet worden gebruikt. Dit effect wordt versterkt bij hogere temperaturen. Hierdoor gaat een laptopbatterij bijvoorbeeld drie tot vijf jaar mee. Tevens zijn lithium-ion-accu’s een stuk duurder dan loodaccu’s. Andere varianten van lithium-ion-accu’s zijn lithium-ion-polymeer-accu’s en lithium-ijzer-fosfaat-accu’s.

 

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *