Elektra gereedschap

elektra gereedschap

Er wordt vaak gezegd dat goed gereedschap het halve werk is. In geval van werkzaamheden aan electrische installaties is dit zeker ook het geval, maar daarnaast zorgt het juiste elektra gereedschap ook voor de nodige veiligheid bij het uitvoeren van uw klus.

Gereedschap voor elektra werk zijn vaak heel specifiek en exact geschikt voor bepaalde werkzaamheden. Er is ook nog al een verschil in echt goed gereedschap en wat minder goed gereedschap. Belangrijk is ook om goed te weten welk stuk elektra-gereedschap je nodig hebt, zodat je voorkomt dat je gereedschap koopt die je eigenlijk niet of nauwelijks zal gebruiken.

Voor de echte klusser zijn er uiteraard ook gereedscahpsets beschikbaar, waar je meest belangrijke dingen in kan terugvinden en vaak wat materialen voor snel herstel. Om een beeld te geven van specifieke elektra gereedschappen zijn hieronder zijn de belangrijkste en handigste gereedschappen en hulpmiddelen met een korte omschrijving weergegeven.

 

 

Gereedschappen voor goed installatiewerk

Stroom spanningzoeker

Hiermee kun je onderzoeken of er spanning op bijvoorbeeld een stopcontact zit. Wees echer bij het werken met spanning wel extra voorzichtig, lees voorschriften of schakel iemand in die er verstand van heeft.

spanningzoeker

 

Geisoleerde schroevendraaier

Bij het werken aan elektrische installaties is het belangrijk dat je specifieke, geisoleerde, schroevendraaiers gebruikt. Deze zijn te herkennen aan de isolatie over het staal heen, wat voorkomt dat je per ongeluk contact maakt met een draad onder spanning.

geisoleerde schroevendraaiers

 

Stroom kroonsteen

Kroonsteentjes zijn handige hulpmiddelen om draden aan elkaar te koppelen. Kroonsteentjes zijn niet altijd de beste oplossing, omdat er een aparte verbinding wordt gemaakt. Liever maak je bij elektra een enkele verbinding tussen onderdelen. Maar bijvoorbeeld bij het aansluiten van lampen, zijn kroonsteentjes vaak standaard bijgeleverd bij de lamp, of voorgemonteerd.

kroonsteen

 

Elektra draad striptang

Met een striptang kun je makkelijk de isolatie van een draad strippen, zodat je makkelijk de uiteinden kunt aansluiten en verbinden. Het voorkomt een slechte of half gebroken verbinding als je met een goede tang draden stript.

striptang

 

stroom geisoleerde kniptang

Met een kniptang kun je allerlei draden doorknippen. Door de isolatie beperk je het gevaar van spanning bij het knippen in draden waar stroom op staat. Deze isolatie is een extra veiligheid, maar moet zeker niet gezien worden als een hulpmiddel om te kunnen werken onder spanning. Dit moet je namelijk ten alle tijden voorkomen!

geisoleerde kniptang

Elektra installatie testers

Een elektra instllatie tester is een testinstrument voor het (periodiek) controleren en keuren van de veiligheid van elektrische installaties in huishoudelijke, commerciele en industriele toepassingen volgens EN61010-1, EN61557-1 en NEN3140.

 

Met bovenstaande hulpmiddelen en gereedschappen bent u in ieder geval op weg naar een sucesvolle elektra klus!