Datakabel of netwerkkabel

glasvezel is een datakabel

Wat is een datakabel of netwerkkabel

Een datakabel of netwerk kabel is specifiek ontworpen om ze snel en kwaliteit hoogwaardig data te transporteren.  Dus data te transporteren van punt A naar punt B en dit bij voorkeur zo snel mogelijk en zonder kwaliteit verlies.

glasvezel is een datakabel
Glasvezel is een datakabel of datatransport kabel

Een datakabel of datatransport kabel is technisch voor dit doel ontworpen, maar verschillen wel in het ontwerp en vele bijbehorende connectoren t.o.v. type gebruik, doel en functie en  verbindingen.  Een data transport kabel heeft geen functie voor stroomvoeding (een datatransport kabel is daar niet op ontworpen/ geschikt voor)

Elektriciteit kabels zoals grond of buitenkabels  of installatiedraad hebben als functie: transport van elektriciteit of voeding, maar deze kabels kunnen in sommige gevallen ook gebruikt worden om signalen of data door te sturen.  Dit is in sommige situaties interessant als een datakabel ontbreekt.

Voor type datatransportkabel en bijbehorende connectie of verbinding pluggen is het belangrijk welk type signaal moet er getransporteerd worden.  Praten we over een analoog signaal of digitaal signaal. Er is zijn twee type datatransport signalen, dit zijn:

  • Analoog signaal;
  • Digitaal signaal.

Het is belangrijk in welke ‘taal’ waarin het signaal of data verstuurd wordt: met digitaal gaat het om enen en nullen.  Om digitaal te kijken moet het ontvangende apparaat of  apparatuur in staat is om deze taal van enen en nullen te begrijpen en om te zetten naar een resultaat.

De meest bekende soorten netwerkkabels zijn:

  • Glasvezel  met 2 x connector (diverse types en soorten) = digitaal
  • Optisch kabel / 2 x Toslink connectoren  = digitaal  (glasvezelkabel)
  • Coax / Coaxiale kabel / met 2 x diverse connectoren = in principe geschikt voor zowel analoog en digitaal.  (maar voor digitale televisie heeft u een COAX kabel nodig die daar geschikt voor is)
  • tulp kabel (in principe coaxiale kabel, zie boven) met 2 x tulpstekker of cinchstekker, interlink of RCAstekker  connectoren  (meest gebruikt bij audio) = analoog
  • UTP  / 2 x RJ45 connector = digitaal  (bij UTP zij  er veel categorieën en uitvoeringen)
  • HDMI  kabel/ 2 x diverse connectoren = digitaal
  • Scart kabel / 2 x scart connectoren = analoog  (ook type van cart naar digitaal aansluiting)
  • AUX kabel / 2 x diverse (jack) connectoren = analoog

Welke kabel het beste is: hangt van de apparatuur en doel.

HDMI is een digitale interface en levert de hoogste videokwaliteit omdat er geen conversie plaatsvindt van een analoog naar een digitaal signaal, wat wel is vereist voor alle analoge verbindingen (zoals componentvideo of S-Video)

Glasvezel heeft de hoogste snelheid,  een aantal internetproviders of internetaanbieder (zoals KPN) maakt gebruik van glasvezels tot in de meterkast.  In huis zelf maken nog weinig apparaten gebruik van glasvezel, op Optisch kabel / 2 x Toslink connectoren na. Mogelijk gaat dit in de toekomst veranderen, alles moet sneller / hogere kwaliteit / output.

Analoog of analoge kabel

Analoge kabels versturen een signaal (binnen bepaalde grenzen) wat in principe iedere waarde kan aannemen (audio, video, etc.).  Een analoog signaal is per definitie een signaal dat continu in tijd en in amplitude is (de resolutie is oneindig).  Het apparaat wat het signaal verstuurd  of ontvangst is de belangrijkste bepalende factor.  Bij een analoge signaal stuur het versturende apparaat dus een analoog signaal.  Indien het ontvangende apparaat ook analoog is dat hoeft het signaal (in veel gevallen) niet geconverteerd (ongezet) te worden.    Maar wanneer een analoog signaal digitaal gemaakt wordt betekent dit dat het signaal in tijd en in amplitude gediscretiseerd moet worden.

Digitale kabel

Digitale kabels daarentegen versturen een signaal door middel van getallen. Zo worden er voor een videosignaal bijvoorbeeld 1-tjes en 2-tjes verstuurd tussen zender en ontvanger.  Een signaal door een digitale kabel heeft minder kwaliteitsverlies. Dit in tegenstelling tot de analoge kabels die videosignalen versturen die onderweg erg gevoelig zijn voor storingen. Het kwaliteitsverlies kan daarbij aanzienlijk zijn. Voor analoge kabels speelt de maximale lengte van de kabel (punt A naar B) dan ook een grote rol. Hoe langer de kabel, des te groter de kans op kwaliteitsverlies.

Belangrijk voor de keuze van de juiste netwerkkabel is dikte, materiaal type isolatie,  een datatransport kabel van 100% koper is beter omdat koper minder weerstand biedt.  Data en netwerkkabels zijn er in verschillende kwaliteiten of categorie typen en deze bepaald “”mede””  de snelheid en uiteindelijke kwaliteit.  “”Mede”” omdat er ook vele andere factoren zijn die de snelheid of kwaliteit bepalen.

Digitaal heeft in de meeste toepassingen de voorkeur. Het signaal wordt gecodeerd en uitgelezen en dikwijls zit er ook nog een extra fouten controle in. Digitale signalen kennen geen afbraak: óf je hebt probleemloos beeld, óf je hebt (vaak zeer duidelijke) problemen met het beeld. Als u geen problemen hebt, kunt u er van uitgaan dat het signaal dat uit jouw afspelende apparaat stuurt, 1-op-1 hetzelfde aankomt bij het weergave-apparaat. Bij analoog is dit niet het geval.

Wel zijn er specifieke situaties waar een analoog signaal de voorkeur heeft.  Door het coderen kunnen er bijvoorbeeld kleine vertragingen merkbaar worden, dit kan zich bijvoorbeeld uiten door stemmen of geluiden die niet helemaal synchroon zijn met het beeld.

Tot slot is het raadzaam “”het omzetten”” of conversie zo veel als mogelijk  te voorkomen. Bij iedere omzetting kans op een kleine kwaliteit vermindering. Echter, soms ontkomt u er niet aan, ergens moet een digitaal audio signaal worden omgezet naar analoog, gezien de speakers een (versterkt) analoog signaal verwachten. In dat geval kunt u het beste zelf nagaan wel apparaat is uitgerust met de beste DACs/ADCs.  Als je bijvoorbeeld uw apparatuur met HDMI aansluit op uw TV, en vanaf de TV het signaal doorstuurt naar jouw versterker, dan kunt u de verbinding naar de versterker liever digitaal doen: dan vindt de conversie plaats in de versterker, die zijn vaak stukken beter dan in de TV.

Converter signalen coderen

Een analoog converter of AD-converter (ADC) zet een analoog signaal, bijvoorbeeld een spraaksignaal, om in een digitaal signaal.

Een AD-converter is de tegenhanger van de DA-converter. Deze zet digitale signalen om in een analoog signaal.

Als het gaat om video en audio zijn er verschillende manieren om deze signalen te coderen en over te brengen. Waar inderdaad analoog en digitaal niet te combineren zijn met elkaar zonder tussenkomst van een DAC (Digital-to-Analog Converter) of een ADC (Analog-to-Digital Converter), is dat niet het enige struikelblok. De codering is vaak ook niet compatibel.

Draadloos datatransport

Datatransport draadloos is ook een optie.  In dit geval is tussen verzender en ontvanger geen vaste kabel verbinding nodig.

Ons inziens zal er  altijd een combinatie blijven van draadloze en vaste verbindingen. Simpelweg, omdat niet alles draadloos kan. Er zijn supersnelle vaste verbindingen nodig om data snel van de ene zendapparaat naar de andere te sturen.  Maar draadloos data versturen is zeker de toekomst.

Voor draadloos dataverkeer ontstaan allerlei alternatieven. Zo heeft en of gaat  Elon Musks SpaceX 12.000 kleine satellieten in een lage baan om de aarde te brengen om zo overal ter wereld high speed internet aan te kunnen bieden. Maar ook Virgin, Quallcom en Boeing hebben zulke plannen. Iedereen ziet brood in draadloze bandbreedte.  De toekomst gaat dit uitwijzen.

 

Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer

Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet.  Schakel daarom tijdig  een erkende elektra aannemer of installateur in.   Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *