Energieverbruik van apparaten

close-in boiler

We hebben een nieuwe moderne webpagina over elektra apparaten en stroomverbruik: elektra apparaten en stroomverbruik

 

Om een beetje beeld te krijgen van de stroom die apparaten verbruiken, hebben we een overzicht gemaakt met indicatieve verbruiken van apparaten. Dit geeft een aardig beeld van waar de grootverbruikers in huis zitten. Dit ook om in te zien hoe je zuiniger met energie kan omgaan.

Let op, deze lijst is niet geheel accuraat. In de eerste plaats zijn er steeds duurzamere modellen. Een voorbeeld is ook dat bijvoorbeeld stofzuigers binnenkort aan een maximum aantal wattages moeten gaan voldaan, waardoor andere technieken worden gebruikt om alsnog de zuigkracht te garanderen. Producten worden dus, al dan niet gedwongen door regelgeving, steeds duurzamer gemaakt.

Als we het gebruik van alle apparaten in huis bij elkaar optellen, is het totale gebruik in een gemiddeld huishouden 3.503 kWh per jaar. Dit kan voor tal van gezinnen lager, maar ook veel hoger uitpakken. Zo verbruikt 14% van de gezinnen meer dan 5.000 kWh per jaar. 

Heel wat huishoudens hebben meerdere koelkasten en televisies. In de tabel op deze pagina vindt u het elektriciteits gebruik van de belangrijkste apparaten. Daarbij moet u uitgaan van een elektriciteitsprijs van gemiddeld 22 cent per kWh.

Vaak hebben de meeste mensen geen idee wat de grootste verbruikers zijn. De elektrische boiler staat als energieverslinder prominent op de eerste plaats met een verbruik van 1870 kWh/jaar.  Dat is meer dan een kookplaat, plasmascherm, koelkast, kokend waterkraan en verlichting bij elkaar! Een elektrische boiler staat vaak in het keukenkastje onder de kraan. Handig, maar als de inhoud groter is dan 20 liter kost hij bijna 400 euro aan elektriciteit per jaar.

Ook het tropisch aquarium met pomp is een energieslurper. (1029 kWh per jaar of wel ruim 200 euro). Op de derde plaats staat een waterbed. Die doet gemiddeld 165 euro aan stroom.

Een gewone tuinvijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als hij het hele jaar aanstaat, kost dat 45 euro aan elektriciteit. Maar heel wat mensen hebben een pomp van 200 watt. In dat geval bent u 400 euro kwijt.

De kosten van een elektrisch kacheltje worden ook zwaar onderschat. Zeker bij de oudere typen zonder thermostaat. Deze blijven bij het aanstaan op vol vermogen werken. Als uw elektrische kachel in de koude maanden 500 uur wordt gebruikt, kost dat 65 euro.

Het werkelijke verbruik kan overigens niet altijd precies worden geschat. Zo staat een koelkast altijd aan, maar dat geldt niet voor luxe apparatuur zoals een sauna en elektrische ventilatorkachel.

Ook bij apparaten die u wel vaak gebruikt, is er een groot verschil in energieverbruik. Bij een wasmachines is ook een grote winst te behalen door te wassen op lage temperatuur. Als uw plasmatelevisie gemiddeld 3,5 uur per dag aanstaat verbruikt u 429 kWh per jaar. Maar als het scherm zes uur per dag uw leven verrijkt, loopt de teller op tot 729 kWh.

 

Hieronder eenlijst van verbruik gemiddeld huishouden per apparaat in kWh per jaar, inclusief kostenschatting:

Apparaat kWh € per jaar
Wasdroger 230  50
Wasmachine A+++ (220 wasbeurten per jaar, die deels op 40 en deels op 60 graden) 168  37
Vaatwasser 250  60
Stofzuiger 80  20
LED-televisie 155  35
Koelkast (label A) 220  50
Elektrische boiler (> 20 l)  keuken 1870  411
Kookplaat 180   40
Aquarium (met pomp en licht) 1029  226
Stoomcabine 180    40
Laptop 300    70
mobiele telefoon 10      2
Verlichting 500   110
Vijverpomp 60 Watt 525   115
Vijverpomp kooi 200 watt (nieuw type) 1752    403
Vijverpomp kooivijver 500 watt (oud model) 4380    964
Waterbed 750   165

 

   

kosten en verbruik zijn een gemiddelde inschatting, prijspeil 2015.

 

Zelf stroomverbruik en kosten berekenen van apparaten

Om zelf stroomverbruik te berekenen van alle apparaten t.o.v. kosten per jaar gebruik deze formule

Aantal watt (stroomverbruik in wattage) x .. (uren per dag dat apparaat aan staat) x 365 (dagen per jaar) / 1000 (Watt omzetten in kW) = kW verbruik per jaar  (Uitkomst is verbruik per jaar voor betreffende apparaat)

Bereken zelf elektriciteitskosten per jaar


Om de elektriciteitskosten per jaar te berekenen zullen we het aantal kW wat verbruikt wordt moeten vermenigvuldigen met de prijs per kW. Als gemiddelde prijs hanteren we € 0,22 per gebruikte kW.

kW (stroomverbruik per jaar) * € 0,22* (elektriciteit kosten per kWh) = Stroomkosten per jaar.  (* tarief november 2015)

 

verbruik warmtepompdroger

Berekening voorbeeld van energie label warmtepomp wasdroger

Zie foto naast deze tekst. Dit is een energie label van een warmtepomp wasdroger A++. Dit energie label zit (in de winkel) op het apparaat geplakt. In het blauwe rechthoekje ziet u gemiddeld verbruik staat. Dit is 232 kWh/annum. (Annum is gelijk aan een jaar) Dus dit apparaat verbruik gemiddeld 232 kWh stroom per jaar. (uitgangspunt gemiddeld verbruik gezin) gebruik u het apparaat minder dan is het verbruik ook minder. De gemiddelde kosten van dit apparaat per jaar is : 232 kWh * 0,22 euro (elektriciteit kosten per kWh). Komt neer op: 232 kWh x 0,22 euro = 51,04 euro per jaar.

Apparaten verbruiken elektriciteit

In ons huidige leven worden meer en meer apparaten als vanzelfsprekend gezien. Hierdoor nemen niet alleen de kosten van energie, maar ook het verbruik ervan wereldwijd toe.

Beseffen welke apparaten je als vanzelfsprekend beschouwd, en welke eigenlijk vaak nutteloos stand-bye energie verbruiken kan helpen om hier keuzes in te maken.

Echter als in de toekomst alle energie schoon is, we de zon optimaal kunnen benutten, zonder uitstoot van schadelijke co2, dan is er minder limiet op energie, en op de bijbehorende kosten.

Al met al kan het geen kwaad een beetje inzicht te hebben in de vebruikskosten in een gemiddeld gezin. Kijk anders ook even verder op onze andere pagina met tips over energie besparing.