Woning: 220 volt of 230 volt netspanning
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De elektriciteit die de netbeheerders leveren op de aansluiting in de meterkast (het aansluitpunt) heeft een ‘spanning’ van ca. 230 volt (50 Hz) (voorheen was dat ca. 220 volt). Netspanning (oude benaming = lichtnet) betreft wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz.
Dit valt bij de netbeheerders onder het laagspanningnet (lager dan 1000 Volt) Haal de term laagspanningnet niet door de war met de term laagspanning bij 12 volt (b.v. tuinverlichting) Netspanning lichtnet levert overal ter wereld wisselspanning, maar de wisselspanning en de netfrequentie zijn niet overal dezelfde. Hier een gratis overzicht met stekkers, netspanning & frequentie per land: https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/landenoverzicht-stekkers-voltage/
Let op: ‘Spanning’ alleen zegt niet zo veel. Voor thuis is de stroomsterkte is ook van belang. Thuis is dat maximaal 16 Ampère. Volgens de wet van Ohm levert ons dat een ‘vermogen’ van 230 volt x 16 Ampère = 368o Watt. Dit is het maximaal vermogen wat uit 1 elektra groep komt bij toepassing woning, NEN 1010. U kan dan zelf het aantal apparaten uitrekenen wat u op betreffende groep kan zetten (kijk dan naar Watt verbruik)
Als u thuis de spanning (wat uit het stopcontact of wandcontactdoos komt) gaat meten dan is de spanning niet altijd exact 230 volt. Er zit een minimale en maximale marge op. In Nederland zijn normen opgesteld waar de spanning aan dient te voldoen. Op de aansluiting in de meterkast (het aansluitpunt) moet de spanning voldoen aan de Europese norm NEN-EN 50160. Voor de spanning is afgesproken dat de spanning naar beneden toe niet meer dan 10 % mag afwijken (207 volt) en naar boven niet meer dan 10% (253 volt). Wijkt dit af neem dan contact op met uw netbeheerder. Die moet ervoor zorgen dat uw aansluiting de goede netspanning heeft (Bron).
Deze gegevens is een verkorte samenvatting en niet in detail volledig, maar geeft een globaal beeld, in de NEN-EN 50160 staat exacte wijze van meten. (voor thuis kan je de spanning meten met een elektra Multimeter Cat II) Leuk feitje om dit voor thuis eens uit te zoeken maar doe dit dan wel veilig.
We hebben het niet over krachtstroom van 400 Volt, dit is een ander technisch onderwerp.
Waarom de verandering van 220 volt naar 230 volt
In de ledenvergadering van de VEEN (Vereniging van Exploitanten van Elektriciteitsbedrijven in Nederland) besloot op 1 juni 1989 de netspanning (lichtnet) van 220 Volt te ‘normaliseren’ op 230 Volt. Dit besluit was een gevolg van afspraken die eerder in internationaal verband gemaakt waren in UNIPEDE en CENELEC (Comité Européen de Normalisatlon Electrotechnique). Het uiteindelijke doel van deze afspraken is te komen tot één niveau voor laagspanning in heel Europa, in plaats van de nu nog gehanteerde verschillende netspanningen. Als achtergrond wordt gewezen op het opruimen van handelsbelemmeringen en ongerief voor consumenten, met name de toeristen. De afspraak was om de de netspanning over een periode van ongeveer 15 jaar langzaam te verhogen naar 230 Volt. Bij de besluitvorming in Europees verband Is men ervan uitgegaan dat vanaf 1993 alle nieuwe apparatuur gestandaardiseerd is op een netspanning van ca. 230 volt.
Ter vergelijk : In grote delen van America is de netspanning 120 volt (60 Hz)
Elektrische apparaten 230 volt
Vrijwel alle apparaten zijn inmiddels wel vervangen voor verbeterde varianten die met 230 volt kunnen omgaan. Het is zelfs dat veel apparatuur zoals computers, televisies, boormachines, adapters voor telefoons, laders, etc kunnen omgaan met variantie in spanningen en frequenties die op de wereld beschikbaar zijn (uitzonderingen zijn aanwezig) Daarom zie je vaak op de apparaten staan een (wissel)spanning van 100-240 volt en een frequentie van 50-60 Hz. In dit voorbeeld kan het betreffende elektrisch apparaat ook gebruikt worden in America, het past binnen deze specificatie. Voor de producent van het apparaat wel zo slim / handig zodat het apparaat overal in de wereld verkocht kan worden. Bekijk altijd de specificatie van het apparaat(en) (ook bij b.v emigratie of op vakantie gaan) Indien u een apparaat koopt dan moet dit apparaat geschikt zijn voor de aanwezige netspanning in betreffende land.
Hier een gratis overzicht met stekkers, netspanning & frequentie per land: https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/landenoverzicht-stekkers-voltage/
Spanning | volt | V |
Stroom | ampère | A |
Weerstand | ohm | Ω |
Voor gebruik van deze informatie zie onze Disclaimer
Het werken aan elektriciteit, stroom en elektra installaties brengen gevaren met zich mee. Het is bij het werken met elektriciteit belangrijk dat u weet wat u doet. Schakel daarom tijdig een erkende elektra aannemer of installateur in. Zie ook deze link: veilig werken aan elektra voorkomen gevaar
Tot nu toe kon ik haardrogers etc. gebruiken van 220v. Sinds een paar maanden is het zo dat bij gebruik hiervan het apparaat hoorbaar langzamer gaat werken,hapert en er mee stopt. Aanmerkelijk heter aan voelt. Een haardroger is al stuk gegaan. Heeft dit met de verhoging van 220 v 240 v te maken?
Dat kan daar zeker mee te maken hebben, zeker als oudere apparatuur die destijds geschikt was voor 220V nu ineens een gemiddelde spanning van 230V te verwerken krijgt. Dit is de gemiddelde spanning die volgens eigen metingen varieert van 225V tot zelfs pieken van rond de 235V. Dit kan vooral voor oudere apparatuur die daarop niet berekend is te veel van het goede zijn.
Ja daar ben ik niet blij mee ik heb apparatuur van reVox ruim 40 jaar oud.
Maar het speelt nog als een zonnetje.
Ze hebben mijn tape deck van reVox ingesteld op 240 volt, want 230 volt zit er niet op.
Volgens mij heeft het ook niet in de krant gestaan.
De Spanning en de kwaliteit daarvan is vastgelegd in de EN50160.
Boven & Ondergrens wordt door de Distributie bedrijven bewaakt en dit valt geheel onder hun verantwoording. Bij te hoge en/of te lage spanningen dient het net afgeschakeld te worden.
Te hoge spanningen verouderen kabels & apparatuur. Te lage spanning zorgen voor een netuitval.
Men zou graag van het gas af willen, maar de omschakeling naar Elektrische energie zal de eerste 25 jaar nog niet overal mogelijk kunnen zijn. Het kabelnet van de Distributie netten zijn de laatste 15 jaren niet, of nauwelijks verzwaard. De dunne draadjes kunnen de gewenste energie stromen niet aan. De Spanningkwaliteit (EN50160) gaat door zijn knieën en het net valt gewoon uit.
De Burgers werken ook niet mee, ze plaatsen de PV-panelen vaak slechts in een richting, passen geen accu buffer toe en dumpen alles in het net. Waarom? Domweg omdat het wordt toegestaan.
In de avond uren wilt de burger opeens alles weer terug hebben. Koken, Verwarmen, Koken, Auto laden, etc. De Spanningkwaliteit krijgt het door de dunne net-kabeltjes weer moeilijk.
Breng wat rust in het Distributie Net, ondertussen kunnen de Netbedrijven hun kabelwerk 5x dikker maken. Door verstandig gebruik gaat het Distributie net langer mee.
Mijn advies: a) Investeer in een accu systeem en gebruik dit voor je eigen +/- energie.
b) investeer in een muisstille Windside windturbine, deze levert ook energie in de avond uren en tijdens de winterslaap van de PV panelen.
Goedendag,
Ik heb een aggregaat die 250 volt produceert.
Kan dit schadelijk zijn voor de apparatuur van 230 volt .?
En wat kan ik er aan doen als het schadelijk is om de spanning te reduseren naar 230 volt.
aggregaat paar toeren minder laten lopen
Het is de vraag of toerental verlaging werkt. Meestal verlaag je dan niet alleen de spanning maar ook de frequentie en dat is zeker schadelijk voor apparatuur.
De meeste apparaten zowel oude als nieuwe gaan uit van een stabiele frequentie van 50 of 60 Hz. Zelfs schakelende voedingen kunnen vaak niet tegen te lage frequenties. De condensators die erin zitten zijn gemaakt om de korte momenten van lage spanning rondom het nulpunt van de sinus te overbruggen. Hoe lager de frequentie, hoe langer dit moment zal zijn.
Er zijn natuurlijk industriële/militaire voedingen die je probleemloos elke spanning en frequentie kunt voeren van 10-1000 Volt/Hz en op de uitgang altijd een keurige gelijkstroom toveren. Maar de meeste mensen hebben gewoon goedkope consumententroep en die toleranties zijn zo minimaal dat ze zelfs bij spanningspieken en dippen op het elektriciteitsnet al problemen hebben.
Controleer met een geeikte multimeter of de spanning echt 250 Volt is en waar de apparaten die je erop aan wilt sluiten tegen kunnen. Controleer ook de vorm van de spanning. Als deze sterk afwijkt van een sinus, dan zou ik daar ook wat aan doen als je er elektronische apparaten op wilt aansluiten.
Wat je kunt doen:
– kijken of er een mogelijkheid is de spanning te verlagen. Soms hebben de spoelen van de generator meerdere aftakkingen waardoor je uit diverse spanningen kunt kiezen (nadeel: je moet verstand hebben van aggregaten of een professional betalen en ernaar laten kijken)
– een netfilter gebruiken als de sinusspanning ernstig vervormd is. Als de spanning sinusvormig is dan heeft een netfilter weinig zin.
– een transformator aanschaffen met aan de secundaire zijde aftakkingen zodat je de spanning kunt verlagen (niet goedkoop en significante verliezen in de vorm van warmte als je met hoge vermogens wilt werken)
– een spanningsregelaar aanschaffen die een spanning tussen de 200 en 300 Volt accepteert en netjes converteert naar 220, 230 of 240 Volt (duur, komt in de buurt van industriële/militaire voedingen)
– alle apparatuur die niet geschikt is voor 250 Volt vervangen door exemplaren die dat wel kunnen (afhankelijk van de apparatuur kan dit duur zijn)
Omvormers van zonnepanelen leveren ook spanningen to 253 volt dit ligt binnen de marges van de toegestane netspanning (230 volt + 10%).
Ja maar dat wil niet zeggen dat dit goed is voor je apparaten. Als zo’n aggregaat continu 250 Volt levert, dan is dat wat anders dan af en toe korte momenten van 250 Volt.
Ik heb zelf op het platte land van Frankrijk gewoond waar spanningsfluctuaties van 180-240 Volt aan het einde van de lijn vrij normaal waren. Maar veel apparaten werden hier niet blij van. Met name goedkope schakelende voedingen gemaakt voor de Europese markt vinden spanningen onder de 210 Volt niet lekker. Vooral al die energieëfficiente rommel hebben vaak om de verliezen te beperking zeer minimale filters ingebouwd. Vaak kon ik problemen volledig oplossen door energieëfficiente voedingen te vervangen door inefficiente gestabiliseerde conventionele transformators. Deze hebben misschien maar een efficiëntie van 70% maar ze doen wel het 100% van de tijd onder vrij extreme omstandigheden.
Ik krijg van kennissen het advies om elektrische apparaten niet mee te nemen naar Indonesië, want die gaan daar snel stuk. Volgens hen is de elektriciteit daar niet ‘regelmatig’ en kent soms hoge ‘pieken’. Klopt dit verhaal? Ik ga daar naar toe immigreren op korte termijn en wil toch diverse apparaten, zoals boormachine, stofzuiger strijkijzer, tv en pc en dergelijke meenemen. Hoe kan ik deze apparaten beschermen tegen te hoge stroompieken?
Met netfilters kun je deze apparaten beschermen.
Maar het hangt er vanaf waar je zit. In de stad of op het platteland. In Indonesië zullen de betere wijken in de steden vast wel stabiele elektriciteit hebben. Op het platteland kun je zelfs in Europa van alles verwachten.
Het beste wat je kunt doen is de lokale bevolking vragen naar ervaringen. Mogelijk kunnen ze je vertellen welke apparaten het snelst kapot gaan en welke merken beter met extreme fluctuaties kunnen omgaan.
Het beste is je Nederlandse/Westerse verwachtingen opzij zetten. Dit geldt zelfs al als je naar Zuid/Oost Europa gaat en dat zal voor Indonesië waarschijnlijk niet veel anders zijn. In Nederland en de meeste andere Westerse/stedelijke omgevingen zijn we gewoon verwend met een super stabiel elektriciteitsnetwerk waardoor we niks meer gewend zijn.
Naast het verhogen van de wisselspanning zou men ook moeten overwegen om over te gaan stappen op gelijkspanning. Er zijn nu ontwikkelingen gaande die ervoor zorgen dat men veilig kan werken met een gelijkspanning van 350 volt. het veiligheidsniveau zal dan veel hoger zijn dan wat we in de wisselspanning kennen. Bijna al onze gelijkstroom gebruikers (computers, LED verlichting, TV’s etc.) kunnen zonder problemen op deze spanning werken. Het voordeel van deze hogere gelijkspanning is dat er minder omzettingen nodig zijn en dat de stroom omlaag gaat waardoor er minder koper nodig is om de energie te distribueren. Er zijn al wat pilots gedaan met deze technologie (ABN Amro Paviljoen Amsterdam en Pulse gebouw in Delft). Daarnaast zal met gelijkspanning je apparaat een langere levensduur hebben.
Dus wat mij betreft mag deze ontwikkeling ook benoemd worden in het Urgenda overzicht. We hebben dit soort innovaties nodig om de 100% CO2 reductie te kunnen halen. Nieuwsgierig? Kijk ook eens op de website van de stichting gelijkspanning.
Dankjewel voor deze info. ?
Waarom kan ik mijn elektrische auto niet opladen via een stopcontact van een bepaalde groep?. Op andere stopcontacten lukt het wel .